ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αυτοί που ξαναζητάνε την ψήφο των Μυτιληνιών είναι αυτοί που πέντε χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα για την πόλη.»
Ο Στρατής Μπαλάσκας, υποψήφιος της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» για την Κοινότητα της πόλης, μιλά στο «Ν» για την προσπάθεια της παράταξης και για την προοπτική της μετεκλογικής συνεννόησης για να διοικηθεί η πόλη
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/5/2019
Ο γνωστός δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας μιλά σήμερα στο «Ν» για την προσπάθεια της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης», για τη δημιουργία της οποίας πάλεψε. Ξεκαθαρίζει πως είναι μεν υπερκομματική παράταξη, αλλά συναποτελείται από βαθιά πολιτικοποιημένα άτομα, όλα από τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο που τα ένωσε η πίστη ότι το σήμερα μπορεί να αλλάξει και ότι το αύριο της πόλης να γίνει καλύτερο. Σημειώνει δε ότι το πρόγραμμα της παράταξης αποτελεί την πρόταση-όραμα προς την κοινωνία της πόλης στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο Στρατής Μπαλάσκας αναλύει τις δυνατότητες που πλέον δίνονται στις Κοινότητες με αρμοδιότητες και έσοδα, ώστε να παίξουν ενεργό ρόλο στο να βγουν οι τοπικές κοινωνίες από την υπανάπτυξη. «Μια υπανάπτυξη που στην περίπτωση της Μυτιλήνης, λέει, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι αυτοί που ταύτισαν την ανάπτυξη της με γιορτές που κυριαρχούσαν καρσιλαμάδες, λαδοτύρια, παστά και βράκες από καρό τραπεζομάντηλα σε ταβέρνες. Αυτοί που θεώρησαν πως τα ταξίδια σε τουριστικές εκθέσεις θα φέρουν τουρίστες. Πού είναι αυτοί οι τουρίστες λοιπόν; Κάποιοι παίζουν πολλά χρόνια με την πόλη. Ας μας πουν λοιπόν οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ξοδεύτηκαν σε σχεδιασμούς επί χάρτου χωρίς στοιχειώδη μελέτη του πού και το πώς απευθυνόμαστε, τι μας έφεραν.» είπε ο κ. Μπαλάσκας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, που είναι υποψήφιος σύμβουλος και χρειάζεται την ψήφο των Μυτιληνιών, αφού με τον νέο νόμο δεν υπάρχουν επικεφαλής στους συνδυασμούς, η Μυτιλήνη χρειάζεται ένα σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης σε όλες τις γειτονιές. Κτήρια που καταρρέουν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης των γειτονιών, ερημοποιημένα τμήματα της πόλης που θα μπορούσαν να επανακατοικηθούν, δομημένο και φυσικό περιβάλλον που θα αποτελεί πόλο έλξης νέων κατοίκων και ξένων επισκεπτών. «Ο πολιτισμός και ό,τι αυτός σημαίνει μπορεί να ξανακάνει τη Μυτιλήνη πρωτεύουσα και αρχόντισσα του Αιγαίου. Οι ερασιτεχνισμοί δεν απέδωσαν και η περίοδος ανοχή στο φαινόμενο πρέπει να πάρει τέλος» είπε.
Όσον αφορά στο αύριο της πόλης, ο κ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι μια συμμαχία προόδου και λογικής στο νέο συμβούλιο μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν διστάζει να πει πως οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και κάποιοι από τους συμβούλους της παράταξης «Με συνέπεια και ευθύνη όλοι για τη Μυτιλήνη» μπορούν να συνεννοηθούν και να συνενώσουν τις προσπάθειες τους.
Η συνέντευξη του Στρατή Μπαλάσκα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα. Απέδειξε τελικά πως, εκτός από το να παίρνει συνεντεύξεις, ξέρει και να δίνει…