× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπάρχει ελπίδα – και δυνατότητες ‑ για να γυρίσουν οι νέοι

Αν λυθούν τα χέρια της αυτοδιοίκησης.Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2019

Υπάρχει ελπίδα – και δυνατότητες ‑ για να γυρίσουν οι νέοι

Η φθίνουσα οικονομική, πολιτιστική και δημογραφική πορεία του τόπου μας, οδήγησε κι εμένα να συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να αναλώσω τις όποιες δυνάμεις μου για την ανάκαμψη της Λέσβου. Το νησί μας είναι από τα πιο προικισμένα νησιά της Μεσογείου κι είναι κρίμα να επιτρέπουμε στους μεμψίμοιρους να θεωρούν χαμένο κόπο κάθε προσπάθεια ανάνηψής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δυτικό μέρος του, ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου, διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και αναφέρομαι στις κυριότερες, που θα μπορούσαν άμεσα να αποδώσουν:

1.Τρεις τουριστικοί άξονες μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα:
α) Η νέα πύλη εισόδου του λιμανιού Σιγρίου με το νέο δρόμο μέχρι Καλλονή, καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα.
β) Ο άξονας Μολύβου - Βατερών ενεργοποιείται άμεσα και γίνεται άξονας τουριστικός μόνο με μια παρέμβαση, στο τμήμα του δρόμου Αχλαδερής - Σκάλας Πολιχνίτου. Ας ευχηθούμε τη σημασία και της ένωσής του με το Πλωμάρι να τη διακρίνει ο νέος Περιφερειάρχης.
γ) Η βελτίωση του δρόμου Αγίας Παρασκευής - Μανταμάδου αξιοποιεί το θρησκευτικό τουρισμό.
2. Τα γεωθερμικά πεδία Πολιχνίτου και Άργενου μπορούν να δώσουν οικονομική και οικολογική ενέργεια, φτάνει να πειστεί η περιφερειακή και η κεντρική διοίκηση πως το δώρο αυτό της φύσης δεν μπορεί στην εποχή μας να μείνει ανεκμετάλλευτο.
3. Πιστεύουμε πως και άλλες μορφές ενέργειας δίνουν τις δυνατότητες για συμπλήρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις οποίες ο Δήμος θα καταστεί αυτάρκης. Αυτό θα βελτιώσει τα οικονομικά του και θα δίνει τη δυνατότητα να διατίθενται κονδύλια για άλλες απαιτητικές δαπάνες.
4. Η γεωργία δεν πρέπει να θεωρείται προβληματική δραστηριότητα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για την εσωτερική ζήτηση και για εξαγωγές. Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι επιβεβλημένη. Απαιτείται όμως νερό.
5. Το νερό θα υπήρχε αν δεν το αφήναμε να χάνεται στην θάλασσα. Λιμνοδεξαμενές θα μπορούσαν να συγκεντρώνουν το πλεονάζον νερό της βροχής, το οποίο θα μετέτρεπε τα πεδινά του νησιού σε κήπους.

6. Ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτει πάνω απ’ όλα το γεωγραφικό θαύμα, που λέγεται κόλπος Καλλονής, από τον οποίο μπορούν να ξεπηδήσουν άπειρες δυνατότητες. Θα χρειαστεί βέβαια δημοκρατική πειθώ και αρκετή φαντασία για να χαραχτεί ο δρόμος, που πρέπει να ακολουθηθεί. Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, που αποφάσισα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Να διαθέσω το χρόνο μου, την ενεργητικότητα μου, τη φαντασία μου και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να ανακάμψει ο εγκαταλελειμμένος τόπος μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και το κυριότερο: θα χρειαστούμε τη βοήθεια των δημοτών για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί και να πείσουμε τους πολιτικούς της κεντρικής Διοίκησης πως για να ανακάμψει η περιφέρεια, πρέπει να λυθούν τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ονειρευόμαστε ένα νέο Δήμο, με νέους ανθρώπους να επιστρέφουν στον τόπο τους, να ανοίγουν νέους οικονομικούς δρόμους, να συστήνουν ευφάνταστες, της εποχής μας, οικονομικές δραστηριότητες και να ανοίγουν τα κλεισμένα σπίτια των χωρίων μας.


Νίκος Φράγκος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
στη Δ.Ε. Πολιχνίτου, με το συνδυασμό του Στρατή Ζαφείρη
«Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»,
Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Αθηνών «Πολιχνίτος Λέσβου» και τέως Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εργασίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός