× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάμεσα στο Μύθο και στη Θύμηση....

Γράφει η ΒΑΓΙΑ ΚΑΡΙΝΟΥ

Δημοσίευση 8/2/2022

Ανάμεσα στο Μύθο και στη Θύμηση....
' χρόνος ανάγνωσης

Η παρότρυνση του καλού φίλου ποιητή της Λέσβου κ. Δημήτρη Νικορέτζο προς τον Δρ.Τακη Ιορδανη,τον οποίο αποκαλεί “ αδεξημιό” του σε φιλικές συζητήσεις,να τον καμαρώσουμε και στα χωράφια της λογοτεχνίας , ενθάρρυνε τον δόκτορα και τον δέσμευσε ηθικά να συγκεντρώσει κάποια κατά καιρούς γραφτά του ,να τα ρετουσάρει ,να τα συμπληρώσει, να γράψει και άλλα ,ώστε σε λιγο να έχουμε την χαρά να κρατήσουμε στα χέρια μας το πόνημα τούτο.

Ο συγγραφέας “ σκηνοθετεί “ έναν καμβά από εννιά ανεξάρτητα πεζογραφήματα,όλα βασισμένα στα παιδικά/εφηβικά του χρόνια στην Άντισσα, διανθισμένα με φαντασία και μύθο μα πάντα με την αγάπη για την γενέτειρα του και τους ανθρώπους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το “ παραμύθι “ ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας με την αποχαλίνωση της διοίκησης και την φτώχεια των υποτελών ,συνεχίζει μετά την Απελευθέρωση για το πώς γινόντουσαν οι προξενιές,μας αφηγείται το πάθημα σε ”ψάρεμα”ενός ήρωα κουφού από τις μάχες στα οχυρά του Ρούπελ ,τα ευτράπελα ενός άλλου γέρου ακτήμονα στην προσπάθεια του να αποκτήσει κλήρο σε ιδιαίτερους κοινωνικοπολιτικά καιρούς ,το γινάτι ενός καλόγερου με “δουλοπαροικιακές “ συμπεριφορές που διαλύει οικογένεια καθώς ακόμα και τις περιπέτειες νέων στα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης σε άγνωστες και μακρινές χώρες, όπως αυτή της Βασλι’κούδας που πάει στην Αυστραλία για να παντρευτεί με προξενιό μέσω μιας φωτογραφίας.Τέλος μας παρουσιάζει δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες του ως φοιτητής στο Ε.Μ Πολυτεχνείο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άλφα Ωμέγα με τον τίτλο “ Ανάμεσα στο Μύθο και στη Θύμηση”.Αποτελει πιστευω ένα ξεχωριστό λογοτέχνημα πουθεωρώ ότι δεν πρέπει να λείψει από τις βιβλιοθήκες όχι μόνο των Αντισσαίων αλλά και όλων που θα θυμηθούν και των νέων που θα γνωρίσουν ευχάριστα κάποιες συνήθειες των παλαιότερων ως και τα δύσκολα εκείνα χρόνια που οι πατριώτες μας έβρισκαν τον τρόπο για να ζήσουν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Του «Αστράτ’γου» του Μανταμαδιώτη

8 Νοεμβρίου, η γλυκιά γιορτή των Αιολέων-Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τρεις μήνες κοινόχρηστων ποδηλάτων στη Μυτιλήνη: 45.000 χιλιόμετρα επιτυχίας

Γράφει ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ταχυδρόμοι μιας άλλης εποχής …

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξις»: Παράδειγμα προς μίμηση!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιορτή στο χωριό

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΗΕ: Η ελληνική κυβέρνηση συνένοχη στην γενοκτονία στην Γάζα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πολιτισμός και Θέατρο

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΜΑΡΙΝΟΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα ‑ Η απάντηση του ΚΟΣΜΟΥ στο σχέδιο υφαρπαγής του

Γράφει ο γραμματέας του «Κόσμου» και πρώην ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η 28η Οκτώβρη 1945, στις πολιτικές φυλακές Μυτιλήνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ