× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΛΑΡΚΟ: 1088 εργαζόμενοι στο δρόμο

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 5/2/2022

ΛΑΡΚΟ: 1088 εργαζόμενοι στο δρόμο

Σήμερα η υπόθεση δεν σηκώνει ούτε αστειάκια, ούτε ειρωνείες, ούτε μπλακ χιούμορ.Σηκώνει οργή και απόφαση γι' αγώνα. Κι' απ' ότι φαίνεται, αυτοί που πρέπει, τα έχουν και τα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες πετά στον δρόμο 1088 -ναι, χίλιους ογδόντα οχτώ- εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και άλλες 4000 με έμμεση σχέση εργασίας (εργολαβική) και βγάζει στο σφυρί την μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Αν δε, λογαριάσει κανείς ότι από κάθε εργαζόμενο εξαρτώνται τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι κι ότι όλοι αυτοί έχουν αναλάβει, έναντι τρίτων, ένα σωρό υποχρεώσεις, τότε η κυβέρνηση στήνει στον τοίχο μια ολόκληρη πόλη.

Όμως τι είναι η ΛΑΡΚΟ; Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία; Ποιο είναι το "μέλλον" της ΛΑΡΚΟ;
Η ΛΑΡΚΟ είναι μια Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία που η κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή σιδηρονικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα (ατσάλι). Είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και ασχολείται με την εκμετάλλευση, την εξόρυξη, την κατεργασία και την εμπορική διάθεση του σιδηρονικελίου.

Ας δούμε όμως την ΛΑΡΚΟ σε αριθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η μοναδική στην Ε.Ε. βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου και μια από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
  • 1,000,000 στρέμματα γης με κοιτάσματα σιδηρονικελίου, εκτιμώμενης αξίας των κοιτασμάτων σε 20 δις δολάρια
  • 300 εκατ. ευρώ ετήσιος κύκλος εργασιών με ετήσια παραγωγή σε νικέλιο 18,000 - 20,000 τόνους.
  • Καλύπτει το 6% περίπου της ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς, η συμμετοχή της στις εθνικές εξαγωγές ανέρχεται στο 3% και εισάγει στην Ελλάδα ημερησίως 1 εκατ. δολάρια.
  • Έξι νομοί της χώρας έχουν βασικό οικονομικό αιμοδότη τη ΛΑΡΚΟ και 15,000 φυσικά και νομικά πρόσωπα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ΛΑΡΚΟ.

Αυτή λοιπόν την επιχείρηση, που θα μπορούσε σε μια χώρα σχεδόν αποβιομηχανοποιημένη, σαν τη δική μας, να ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξής της, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την κομματιάσει και να πουλήσει τα κομμάτια της εδώ κι εκεί.
Όμως η ΛΑΡΚΟ έχει ακόμα και:

  • Ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα
  • Πέντε μεταλλεία στην Εύβοια
  • Μεταλλεία στο Νέο Κόκκινο του Νομού Βιωτίας
  • Μεταλλεία στην Καστοριά
  • Λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κωζάνης

ΛΑΡΚΟ όμως δεν είναι είναι μόνο αυτά. Ή πιο σωστά ΛΑΡΚΟ δεν είναι κυρίως αυτά. ΛΑΡΚΟ κυρίως είναι:

  • Οι 75 νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες και σακατεμένοι σε εργατικά δυστυχήματα τα 56 χρόνια λειτουργίας της.
  • Οι 1088 εργαζόμενοι με άμεσες θέσεις εργασίας και οι 4000 με έμμεσες. Εργαζόμενοι που από το 2007 έχουν παγώσει οι συλλογικές τους συμβάσεις. Εργαζόμενοι που το 80% της τελευταίας δωδεκαετίας αμείβεται με την κατώτατο μισθό της κλαδικής συλλογικής τους σύμβασης. Εργαζόμενοι που με νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν οι μισθοί τους κατά 25% και που στο συνολικό κόστος λειτουργίας της εταιρείας η μισθοδοσία τους είναι μόνο το 20%.

Σ' αυτούς λοιπόν, τους ανθρώπους η κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο ότι απολύονται μέχρι τα μέσα Φλεβάρη και ζητά μάλιστα, ν' αποχωρήσουν άμεσα κι από τα σπίτια του οικισμού της ΛΑΡΚΟ όπου διαμένουν. Δηλαδή και απολυμένοι και ξεσπιτωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά μπορεί να γράψει κανείς για το πώς οδηγήθηκε η ΛΑΡΚΟ μέχρι εδώ, ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση, ποιος είναι ο ρόλος των νέων ιδιοκτητών της ΔΕΗ, Εθνική τράπεζα και ΟΑΕΕ που όμως δεν χωρούν μέσα σ' ένα κείμενο.

Αυτό όμως που χωρά και ξεχειλίζει από παντού είναι η οργή και η αγανάκτηση των χιλιάδων εργαζόμενων, ζωντανών και νεκρών, που πέρασαν από τις στοές, τα λαγούμια και τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.

Η οργή όλων αυτών που ζώντας και δουλεύοντας μέχρι και σήμερα στην ΛΑΡΚΟ πίστευαν ότι το νικέλιο και το κοβάλτιο που έβγαζαν, ο σύγχρονος χρυσός όπως λένε πολλοί, θα μπορούσε -και πράγματι μπορεί- να ζήσει αυτούς και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τώρα η κυβέρνηση: "Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας"
Όμως είναι γελασμένοι. Αν νομίζουν ότι επειδή έτσι επιθυμούν τα μεγάλα αφεντικά και έτσι πράττουν οι εδώ τοποτηρητές τους κι εκτελεστές συμβολαίων θα ολοκληρωθεί το έγκλημά τους, είναι πολύ γελασμένοι.
Τόσο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους όσο και όλο το συνδικάτο μετάλλου, και όχι μόνο, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία των έξι νομών που ζει απ' αυτή, είναι όλοι τους αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη για την ίδια τους την ζωή.Και είναι απολύτως βέβαιο πως στο τέλος οι νικητές θα είναι αυτοί.

Σημείωση. Τα οικονομικά και τα άλλα στοιχεία που παρατίθενται στο κείμενο είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών, φύλλο 18/10/2020.

*O Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου