× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρης Κατζουράκης: Ελπίζω στη 2η γενιά εμβολίων

Η Όμικρον δε θα αποτελέσει το τέλος της πανδημίας εκτιμά ο καθηγητής γονιοδιωματικής

Δημοσίευση 15/1/2022

Αρης Κατζουράκης: Ελπίζω στη 2η γενιά εμβολίων
' χρόνος ανάγνωσης

Ελπίζω στη δεύτερη γενιά εμβολίων και στην επικαιροποίηση τους. Δεν πιστεύω ότι η Όμικρον θα δώσει τη λύση στην πανδημία. Πιθανώς το κύμα της να περάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα ακολουθήσουν άλλα κύματα, με άλλα στελέχη. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να δούμε το τέλος της πανδημίας μέσα στο '22. Δεν αποκλείω όμως να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις που θα λήξουν γρήγορα το πρόβλημα. Μπορεί και να μην βρεθούν και η πανδημία να κρατήσει κάποια χρόνια. Τρία, τέσσερα, πέντε δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισημάνσεις ανήκουν στον ιολόγο-βιολόγο, καθηγητή εξέλιξης και γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  Άρη Κατζουράκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 μυστικά υγείας» αναφέρει ότι η Όμικρον δεν είναι ήπια σε πληθυσμούς με χαμηλή ανοσία, όπως σε θύλακες ανεμβολίαστων στην Αμερική, όπου παρατηρείται μία πολύ βαριά εικόνα, με αυξημένες νοσηλείες και θανάτους. Για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε ότι αυτός ο ιός είναι αβλαβής. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην πρόνοια και την προστασία, λέει ο διακεκριμένος ιολόγος, επισημαίνοντας ότι σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την συμπεριφορά της Όμικρον στον πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με το ντόρο που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες για το αν υπάρχει τελικά deltacron (συνδυασμός Delta και Omicron) απαντά: Είναι λογικό ότι η είδηση θορύβησε τον κόσμο, γιατί υπήρξε φόβος ότι ένας συνδυασμός των δύο μεταλλάξεων θα μπορούσε να συγκεράσει τα χειρότερα χαρακτηριστικά τους. Δεν θα έπρεπε όμως να ανησυχούμε, γιατί τα γενετικά στοιχεία του ιού δείχνουν αρκετά ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί ενός τεχνικού λάθους.

Για το κάθε πότε πρέπει να εμβολιαζόμαστε ο κ. Κατζουράκης λέει ότι υπάρχει πιθανότητα οι τρεις δόσεις να επαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.«Όμως θα πρέπει να κινηθούμε με βάση τα δεδομένα. Δηλαδή άμα δούμε τον ερχόμενο χειμώνα ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αναμνηστικές δόσεις, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Επίσης ο εμβολιασμός μία φορά το χρόνο όπως με τη γρίπη, είναι μία πιθανότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κατζουράκης αναφέρεται ακόμη στη μελέτη που γίνεται στο εργαστήριο του αυτή τη στιγμή σχετικά με το αν κάποιοι ενδογενείς ιοί που έχουμε στα γονιδιώματα μας, προσφέρουν μία φυσική ανοσία απέναντι στη μόλυνση του κορονοϊού. Επίσης μιλάει και για τη μελέτη που διεξάγει από την αρχή της πανδημίας σε συνεργασία με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και η οποία αφορά στην έκφραση κάποιων από αυτούς τους ενδογενείς ιούς στο πνευμονικό υγρό ασθενών που πάσχουν από σοβαρή νόσο. «Δεν είμαστε βέβαιοι ακόμα, αν η ενεργοποίηση αυτών των ιών, είναι βασικό κομμάτι της νόσου ή αν είναι απλώς ένας δείκτης της. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει συσχετισμός με την έκφραση αυτών των ιών και τη νόσο, ενδεχομένως να μπορούμε να παρέμβουμε φαρμακευτικά και να υπάρξουν κάποιες καινούργιες θεραπευτικές κατευθύνσεις».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στις 12 Ιουλίου ο 4ος Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου Μυτιλήνης

Διαδρομές 5 και 10 km και παιδικός αγώνας με αφετηρία την Πλατεία Σαπφούς από τον Σύλλογο Δρομέων Λέσβου και τον Δήμο Μυτιλήνης
Στις 12 Ιουλίου ο 4ος Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»
ΓΕΥΣΗ

Τέσσερα μυστικά για να γίνει το κοκορέτσι στο φούρνο «λουκούμι»!

Όσοι δεν ψήσουν στη σούβλα, μπορούν να απολαύσουν κοκορέτσι στο φούρνο που γίνεται πεντανόστιμο
Τέσσερα μυστικά για να γίνει το κοκορέτσι στο φούρνο «λουκούμι»!
ΓΕΥΣΗ

Κόκκινα αυγά χωρίς χημικές βαφές, με ριζάρι!

Η Εβελίνα Ντουλγκέρη, από το μπαχαροπωλείο Evelyn Spices στην Ερμού μας λέει τη συνταγή
Κόκκινα αυγά χωρίς χημικές βαφές, με ριζάρι!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Η δράση προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων, αλλά και με τον πλούτο της ανοιξιάτικης χλωρίδας
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέο γήπεδο μπάσκετ κατασκευάζεται στην Παναγιούδα

Τις εργασίες επιθεώρησε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
Νέο γήπεδο μπάσκετ κατασκευάζεται στην Παναγιούδα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο

Παράδοση, χαρά και συλλογικότητα για μικρούς και μεγάλους
Πασχαλινή γιορτή στην Αγιάσο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Φιλικοί αγώνες βόλεϊ με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη

Μεγάλη ανταπόκριση στη δράση του Δήμου Μυτιλήνης και του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Φιλικοί αγώνες βόλεϊ με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται το «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στη Μυτιλήνη

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό
Ερχεται το «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στη Μυτιλήνη