× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση 45% στα περιστατικά άνοιας έως το 2050 στην Ελλάδα

Τριπλασιασμό των πασχόντων από άνοια στον πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια εκτιμούν μελετητές

Δημοσίευση 7/1/2022

Αύξηση 45% στα περιστατικά άνοιας έως το 2050 στην Ελλάδα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες με τη μικρότερη αναμενόμενη αύξηση περιστατικών άνοιας μελλοντικά, κατά "μόνο" 45% έως το 2050, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται τριπλασιασμός των περιπτώσεων άνοιας σε άτομα άνω των 40 ετών, από 57 εκατομμύρια το 2019 σε 153 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η σταδιακή γήρανση του - δηλαδή η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο σύνολο - εξηγούν σε μεγάλο βαθμό αυτή την εξέλιξη.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έμα Νίκολς του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (ΙΗΜΕ) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "The Lancet Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για 204 χώρες. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνή μελέτη παρατήρησης και μοντελοποίησης (χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μελίνα και Μπιλ Γκέιτς), η οποία συνδέει την άνοια με τέσσερις κυρίως παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το υψηλό σάκχαρο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.



Τα περιστατικά άνοιας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως τα μέσα του αιώνα μας σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση να αναμένεται στις ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (53%) και στη Δυτική Ευρώπη (74%), ενώ τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική -Μέση Ανατολή (367%) και στην ανατολική Υποσαχάρια Αφρική (357%).

Οι πέντε χώρες με την μικρότερη αύξηση στα περιστατικά άνοιας μεταξύ 2019-2050 εκτιμάται ότι θα είναι: η Ιαπωνία (27%), η Βουλγαρία (37%), η Σερβία (38%), η Λιθουανία (44%) και η Ελλάδα (45%).



Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, είχε το 2019 περίπου 206.000 περιστατικά άνοιας (πιθανό εύρος 174.643 έως 240.487), ενώ το 2050 αναμένεται να έχει γύρω στα 299.000 (εύρος 237.117-371.264), κάτι που σημαίνει εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 45% (με πιθανό εύρος από 24% κατ' ελάχιστον έως μέγιστο 67%). Συγκριτικά, η αύξηση των περιστατικών άνοιας της περιόδου 2019-2050 εκτιμάται σε 56% στην Ιταλία, 65% στη Γερμανία, 75% στη Βρετανία και στην Πορτογαλία, 82% στη Γαλλία, 83% στην Ισπανία, 100% στις ΗΠΑ, 145% στο Ισραήλ, 175% στην Κύπρο και 277% στην Τουρκία.



Οι πέντε χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να είναι όλες αραβικές: Κατάρ (1.926%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1.795%), Μπαχρέιν (1.084%), Ομάν (943%) και Σαουδική Αραβία (898%).



Η άνοια - με κυριότερη μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ -είναι σήμερα η έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας, κινητικών δυσκολιών και εξάρτησης των ηλικιωμένων από άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να επιβραδυνθούν με την αντιμετώπιση 12 παραγόντων κινδύνου: χαμηλής μόρφωσης, υπέρτασης, απώλειας ακοής, καπνίσματος, παχυσαρκίας στη μέση ηλικία, κατάθλιψης, σωματικής αδράνειας, διαβήτη, κοινωνικής απομόνωσης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, τραυματισμών στο κεφάλι και ρύπανσης του αέρα.



Αν βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 6,2 εκατομμύρια λιγότερα περιστατικά άνοιας μέχρι το 2050. Από την άλλη όμως, αυτή η μείωση θα μπορούσε να υπεραντισταθμισθεί (με 6,8 εκατομμύρια περισσότερα περιστατικά άνοιας) από μια μελλοντική αύξηση στην παχυσαρκία, στο υψηλό σάκχαρο και στο κάπνισμα.



Όπως τόνισε η δρ Νίκολς, «είναι ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη και στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, προτού οδηγήσουν στην άνοια. Για τις περισσότερες χώρες αυτό σημαίνει προγράμματα που να υποστηρίζουν πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση».



Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες γυναίκες πάσχουν σήμερα από άνοια σε σχέση με τους άνδρες (με αναλογία 100 - 69), κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2050. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια και εν μέρει λόγω διαφορών φύλου στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της άνοιας.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βραβείο ευ αγωνίζεσθαι στον Μυτιληνιό Δημοσθένη Αντωνίου

Μια συγκινιτική στιγμή αθλητικού ήθους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρά Στίβου
Βραβείο ευ αγωνίζεσθαι στον Μυτιληνιό Δημοσθένη Αντωνίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γιορτή του μπάσκετ στη Νεάπολη με κοινωνικό μήνυμα

Στις 17 Ιουνίου η εκδήλωση του Sports Club με τιμητικές βραβεύσεις και φιλικούς αγώνες
Γιορτή του μπάσκετ στη Νεάπολη με κοινωνικό μήνυμα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το Αθως της Μυτιλήνης στην κορυφή του Aegean Trophy 2026

16 σκάφη από Λέσβο, Χίο και Ρόδο ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα τριήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι γεμάτο ανταγωνισμό, συνεργασία και ναυταθλητικό πνεύμα
Το Αθως της Μυτιλήνης στην κορυφή του Aegean Trophy 2026
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νυχτερινό ραντεβού με το τρέξιμο στη Μυτιλήνη

Αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων, παιδική διαδρομή και μεγάλο πάρτι στην Πλατεία Σαπφούς συνθέτουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης
Νυχτερινό ραντεβού με το τρέξιμο στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Ξεκινά στις 16 Ιουνίου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με δράσεις για παιδιά και οικογένειες έως την 1η Σεπτεμβρίου
«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Η Μαρία Πανάγου αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο και εμπνέει μικρούς και μεγάλους μάγειρες

Γυναικεία επιχειρηματικότητα με γεύση και δημιουργικότητα
Η Μαρία Πανάγου αφηγείται ιστορίες μέσα από κάθε πιάτο και εμπνέει μικρούς και μεγάλους μάγειρες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή για το περιβάλλον στην πλατεία Μηλένα Κοντού

Ο Δήμος Μυτιλήνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες
Γιορτή για το περιβάλλον στην πλατεία Μηλένα Κοντού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εξερευνώντας τον Λεσβιακό Όλυμπο

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Εξερευνώντας τον Λεσβιακό Όλυμπο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερήσια εκδρομή στον Ταξιάρχη Μανταμάδου και στα Ξαμπέλια

Προσκύνημα, αναψυχή και καλοκαιρινή εξόρμηση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιούδας
Ημερήσια εκδρομή στον Ταξιάρχη Μανταμάδου και στα Ξαμπέλια
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνιες διακρίσεις για τον νεαρό αθλητή Στράτο Πασπαλαδέλλη

«Θέλω να κάνω περήφανη την οικογένειά μου» λέει ο μαθητής Α Λυκείου από τον Μανταμάδο
Πανελλήνιες διακρίσεις για τον νεαρό αθλητή Στράτο Πασπαλαδέλλη
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Μυτιλήνη

Η TNR Clinic επέστρεψε στη Λέσβο και υλοποιεί πρόγραμμα στειρώσεων με τη συνεργασία του Δήμου και τη στήριξη εθελοντών
Συνεχίζονται οι στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο

Και Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο