× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καινοτόμο ποιμνιοστάσιο με χαμηλό κόστος κατασκευής

Ψηφιακές τεχνολογίες μειώνουν το χρόνο εργασίας του κτηνοτρόφου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/12/2021

Καινοτόμο ποιμνιοστάσιο με χαμηλό κόστος κατασκευής
' χρόνος ανάγνωσης

Μια καινοτόμα επένδυση πραγματοποίησε ο κτηνοτρόφος Χαράλαμπος Γεωργαντής στην Νάπη της Λέσβου. Κατασκεύασε μια σύγχρονη σταβλική εγκατάσταση αιγοπροβάτων αξιοποιώντας χρηματοδότηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γεωργαντής είναι νέος κτηνοτρόφος και εκτρέφει 170 πρόβατα. Ανέθεσε την μελέτη της επένδυσης στην Γεωτεχνική Αιγαίου. Την ευθύνη της κατασκευής του ποιμνιοστασίου είχε η Εμμανουηλίδης Κατασκευαστική, ενώ η εγκατάσταση του αρμεκτηρίου και του λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε από την Αφοί Αθανασίου.

Η παρουσίαση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης έγινε το προηγούμενο Σάββατο από τις προαναφερόμενες εταιρείες παρουσία μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στις εγκαταστάσεις της μονάδας είναι ενσωματωμένες νέες ψηφιακές  καινοτομίες που μειώνουν τον χρόνο εργασίας που απαιτείται για την σίτηση, το άρμεγμα και την φροντίδα του κοπαδιού. Εκτός από το χώρο σταβλισμού των ζώων, περιλαμβάνουν αποθήκη για τις ζωοτροφές και ένα σύγχρονο αρμεκτήριο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμόρφωση του στάβλου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που δίνει την δυνατότητα αερισμού, στοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία του κοπαδιού.

 

Το ύψος της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε ανήλθε στα 81,1 χιλ. ευρώ εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ήταν 64,9 χιλ. ευρώ. Η ίδια συμμετοχή του κτηνοτρόφου ήταν 16,2 χιλ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η βασική καινοτομία που έχουν αυτού του τύπου τα ποιμνιοστάσια είναι πως μειώνουν το κόστος κατασκευής κατά 50%. Καθώς ένα συμβατικό ποιμνιοστάσιο έχει κόστος 250 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σε αυτού του τύπου τα ποιμνιοστάσια το κόστος κατασκευής κυμαίνεται από τα 110 - 170 ευρώ ανά τ.μ. Με συνέπεια να είναι προσιτή η κατασκευή τους ακόμη και από κτηνοτρόφους που δεν έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια.

 

Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε πως αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι και γενικά οι αγρότες των νησιών μας μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με χρηματοδοτήσεις που φθάνουν ως το 80% της επένδυσης» δήλωσε στο «Ν» ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ