× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ

Δημοσίευση 15/5/2019

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η Λέσβος διατηρεί στο ακέραιο τις 12 «Γαλάζιες Σημαίες», σε ισάριθμες παραλίες του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1978, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή» δεν είναι αποδεκτή. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.  

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κτήρια τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλεγούν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λέσβου τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» τρείς ακόμη ακτές, που είτε δεν είχαν βραβευτεί ποτέ με τη «Γαλάζια Σημαία», είτε είχαν χάσει τη σημαία στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2019 στη Λέσβο:

·         Άγιος Ισίδωρος

·         Άναξος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

·         Βατερά

·         Εφταλού/Άγιοι Ανάργυροι

·         Κάγια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

·         Κανόνι Θερμής

·         Μόλυβος

·         Νυφίδα

·         Πέτρα

·         Σκάλα Ερεσού

·         Τσαμάκια

·         Χαραμίδα

Η βράβευση και η διατήρηση της γαλάζιας σημαίας σε μια ακτή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει την τήρηση σειράς αυστηρών κανόνων και προϋποθέσεων εκτός από την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων. Εκτός αυτού, οι έλεγχοι από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα είναι πολύ αυστηροί και απροειδοποίητοι στη διάρκεια του καλοκαιριού και έτσι αν δεν πληρείται έστω και ένα από το 33 κριτήρια, η παραλία τίθεται εκτός προγράμματος. Τέλος φέτος ο Δήμος Λέσβου επέλεξε να μην συμπεριλάβει στον προγραμματισμό του κάποια καινούργια ακτή, αλλά να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να εστιασθεί η προσοχή στην καλή οργάνωση των υφιστάμενων βραβευμένων παραλιών.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*