× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Έχεις πρόβλημα; Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι στο πλευρό σου»

Ο πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη Νίκος Κατράνης που εκλέχθηκε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, μιλά για τις αρμοδιότητές του και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται σε αυτόν για τα προβλήματα τους

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/12/2021

«Έχεις πρόβλημα; Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι στο πλευρό σου»

Στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης  οποίος τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά στο νησί μας, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αναφέρθηκε ο γνωστός αυτοδιοικητικός Νίκος Κατράνης ο οποίος το καλοκαίρι εκλέχθηκε στη θέση αυτή με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο θεσμός λειτουργεί από το 2010 και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά με την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ωστόσο πρόσθεσε στη Λέσβο δεν λειτούργησε  ούτε επί δημοτικής αρχής Βουνάτσου, ούτε επί δημοτικής αρχής Γαληνού, λόγω της μεγάλης  πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του Συμπαραστάτη.

Ουσιαστικά, σημείωσε, ο Νίκος Κατράνης, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, είναι ο πρώτος δήμος που εφαρμόζει αυτό το θεσμό και οι πολίτες ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και πόσο χρήσιμο είναι να αξιοποιηθεί προς όφελος τους αυτή η θέση.

«Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένα ανεξάρτητο όργανο – θεσμός από την υπόλοιπη δημοτική αρχή και λειτουργεί για το συμφέρον των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις υπηρεσίες του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας πολίτης ή ένας επιχειρηματίας, για οποιοδήποτε λόγο θεωρεί ότι αδικήθηκε ή υπέστη ζημιά από λάθη και παραλείψεις μίας δημοτικής αρχής, μιας υπηρεσίας ή ακόμη και μεμονωμένων υπαλλήλων. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να απευθυνθεί στο Συμπαραστάτη του Δημότη και να ζητήσει τη βοήθειά του προκειμένου να δικαιωθεί. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα ενημερωθεί για το πρόβλημα θα εξετάσει την περίπτωση του πολίτη και τους νόμους που εφαρμόσθηκαν ή δεν εφαρμόσθηκαν και αν πράγματι υπήρξε κάποια αδικία θα αποκατασταθεί».

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, σημείωσε ο Νίκος Κατράνης, ο πολίτης αισθάνεται αδικημένος επειδή δεν γνωρίζει τη νομοθεσία και επειδή δεν βρέθηκε κάποιος να του εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.  «Σε αυτή την περίπτωση ο Συμπαραστάτης οφείλει να είναι ειλικρινής με το δημότη, να του εξηγήσει τι συμβαίνει και να προσπαθήσει να τον βοηθήσει να κατανοήσει τη νομοθεσία και το λόγο για τον οποίον λειτουργούν όπως λειτουργούν οι υπηρεσίες. Γενικά είναι σημαντικό οι δημόσιοι λειτουργοί σε όποια θέση και να εργάζονται να είναι κοντά στον πολίτη και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημά του σαν να είναι δικό τους πρόβλημα ή πρόβλημα της οικογένειάς τους».

Όπως σημείωσε ο Νίκος Κατράνης το πρώτο διάστημα που ανέλαβε στη θέση αυτή, αρκετοί πολίτες και κάτοικοι της περιοχής τον προσέγγισαν για να τους βοηθήσει και μάλιστα, επισημαίνει, σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημά τους τακτοποιήθηκε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ