× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης πρόβειου κρέατος ως το 2031

Αλλαγή διατροφικών συνηθειών βλέπει η Κομισιόν στις εκτιμήσεις για το κλάδο του πρόβειου κρέατος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/12/2021

Αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης πρόβειου κρέατος ως το 2031

Ελαφρά αύξηση της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής πρόβειου κρέατος βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτίμηση της για την εξέλιξη του κλάδου για τα επόμενα 10 χρόνια. Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα προέλθει - σύμφωνα με την εκτίμηση - από την διαφοροποίηση των καταναλωτικών συνηθειών και την αύξηση της μετανάστευσης. Οι εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν μείωση ως και 33% σε σχέση με το 2021. Περαιτέρω άνοδο του πρόβειου κρέατος αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά την αύξηση που καταγράφηκε κατά την φετινή χρονιά. Κι αυτό γιατί υπάρχει η ανησυχία πως οι εισαγωγές δεν θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να καλύψουν την ζήτηση.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει:
«Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία από την τάση των τελευταίων ετών, η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά 3,5% ετησίως την περίοδο 2021-2031 (σε 660.000 τόνους), υποστηριζόμενη από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις, τη στενότητα της παγκόσμιας προσφοράς και τη βελτίωση των τιμών για τους κτηνοτρόφους. Η παραγωγή θα παραμείνει συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες της ΕΕ, τα σφάγια που παράγονται στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιρλανδία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. το 2020.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς έως το 2031 και να φθάσει τα 1,4 κιλά κατά κεφαλή χάρη στη διαφοροποίηση της δίαιτας κρέατος και των καταναλωτικών προτύπων του τότε πληθυσμού της Ε.Ε. (λόγω θρησκευτικής παράδοσης και μετανάστευσης). Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πρόβειου κρέατος είναι λιγότερο ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών, επηρεάζεται όμως περισσότερο από τις εποχικές αιχμές της ζήτησης που σχετίζονται με τη θρησκευτική εορτασμούς κατά τη διάρκεια του έτους.

Εισαγωγές - εξαγωγές
Οι εξαγωγές ζώντων ζώων της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν έως το 2031 σε 38.000 τόνους (-33% σε σύγκριση με το 2021), κυρίως λόγω των ανησυχιών για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και των οικονομικών κινδύνων ορισμένων εμπορικών προορισμών. Οι εξαγωγές κρέατος της Ε.Ε. αναμένεται να καλύψουν τη διαφορά το 2022 και να φθάσουν τους 65.000 τόνους έως το 2031. Αυτό θα βασιστεί στην εδραίωση και την περαιτέρω επέκταση του εμπορίου με τους εταίρους στη Μέση Ανατολή. Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών κρέατος της Ε.Ε. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στις εξαγωγές της ΕΕ.

Εάν επιλυθούν τα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εισαγωγές της Ε.Ε. θα ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα και θα αυξηθούν ελαφρώς έως το 2031 σε 166.000 τόνους. Ενώ η Αυστραλία αναμένεται να καλύψει τις υφιστάμενες ποσοστώσεις της Ε.Ε., είναι άγνωστο αν η παραγωγική ικανότητα της Νέας Ζηλανδίας θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τόσο την ασιατική όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Πρόσθετο μειονέκτημα για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι η τρέχουσα διεθνής προβληματική κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις μεταφορές.

Οι τιμές ακολουθούν ανοδική τροχιά
Μετά την κορύφωση το 2021, οι τιμές του πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. θα ακολουθήσουν ανοδική τροχεία, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών στην Ε.Ε. και των τιμών στη Νέα Ζηλανδία, και Αυστραλία θα παραμείνει, αντανακλώντας το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και εργασίας των δύο αυτών χωρών και τη χαμηλότερη πίεση από την παγκόσμια αγορά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά