× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αρση της απαγόρευσης οστρακαλιείας στον κόλπο Καλλονής

Ικανοποιημένοι από την άρση της απαγόρευσης οι οστρακαλιείς Καλλονής και Πολιχνίτου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2021

Αρση της απαγόρευσης οστρακαλιείας στον κόλπο Καλλονής

Σε άρση των υγειονομικών μέτρων που αφορούν στην αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά οστράκων και συγκεκριμένα «χάβαρα, κυδώνια, καλόγνωμες», από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου  προχώρησε με απόφαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα τον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγος Κουφέλος. Καθώς πληρούνται οι όροι της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας Το «άνοιγμα του κόλπου Καλλονής» για τους αλιείς και εμπόρους οστρακοειδών αποτελεί ενίσχυση για την τοπική αλιευτική οικονομία δήλωσε του Αντιπεριφερειάρχης  Πανάγος Κουφέλος. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουφέλου έχει ως εξής:  
« Καθότι από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 αποκαταστάθηκε η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη που διενεργεί τους ελέγχους στα όστρακα, προχωρήσαμε άμεσα στην άρση των υγειονομικών μέτρων που αφορούν στην αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά οστράκων και συγκεκριμένα «χάβαρα, κυδώνια, καλόγνωμες», από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου καθότι πληρούνται οι όροι της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Μία απόφαση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αφού η αλιεία οστράκων αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους αλιείας μας. Η συμμετοχή της οικονομικής αξίας των οστράκων στο ΑΕΠ του νησιού παίζει σημαντικό ρόλο για την Τοπική Οικονομία.
Η συνεισφορά της συνίσταται σε δύο λόγους. Καταρχάς υποκαθιστά εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων και αποτελεί βασική πρώτη ύλη στη μεταποίηση ενώ συμπεριλαμβάνεται στα «δυναμικά» εξαγώγιμα προϊόντα. Έχει χαρακτηριστεί δε ως  βασική τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Η αλιεία  και η εμπορία οστρακοειδών συμβάλλει στην απασχόληση νέων με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί.
Η συμβολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου και η αμεσότητα του ανθρώπινου δυναμικού της συντέλεσε και συντελεί στην όποια προσπάθεια γίνεται προς όφελος των κατοίκων του νησιού. Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μοτζούρη βρίσκεται κοντά στον κτηνοτρόφο, στον αγρότη, στον αλιέα συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη  του πρωτογενή τομέα των νησιών μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα