× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ας κάνουμε τον κόσμο πορτοκαλί!

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού. Η Λέσβος μεταξύ των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/11/2021

Ας κάνουμε τον κόσμο πορτοκαλί!

Σήμερα τιμούμε την 30ή επέτειο της παγκόσμιας εκστρατείας για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνει σε συνεργασία με εθνικές και τοπικές αρχές και μη κυβερνητικούς φορείς μια σειρά από δράσεις προκειμένου να ενισχυθεί η προσοχή, η ευαισθητοποίηση και η δράση γύρω από την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και άλλων ανθρώπων που έχουν αναγκαστικά εκτοπιστεί.

Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα γενικευμένο και ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο με ολέθριες επιπτώσεις. Εκτιμάται ότι, ακόμα και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες στον κόσμο είχε βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 48 τοις εκατό των ανθρώπων που ήταν εκτοπισμένοι εκτός της χώρας τους μέσα στο 2020. Αν και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών λαμβάνουν χώρα σε ανησυχητικό βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αναγκαστικά εκτοπισμένες γυναίκες που ζουν σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και ένοπλων συρράξεων διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, με την πανδημία του κορωνοϊού να αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους αυτούς.

Από την αρχή της πανδημίας, η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σε παγκόσμιο επίπεδο μια αύξηση στα φαινόμενα βίας από συντρόφους, γάμων παιδιών, εφηβικής εγκυμοσύνης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Κάποια σημαντικά επιτεύγματα στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών έχουν επίσης, δυστυχώς, ανατραπεί.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας απαιτεί συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή των εθνικών αρχών, των ανθρωπιστικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των αναγκαστικά εκτοπισμένων γυναικών, κοριτσιών, ανδρών και αγοριών. Τα προγράμματα πρόληψης, περιορισμού των κινδύνων και απόκρισης στην έμφυλη βία, ισότητας των φύλων και προστασίας θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη στήριξη και να αποτελούν προτεραιότητα με συνέπεια.

Mε επίκεντρο το φετινό θέμα των Ηνωμένων Εθνών για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού «Βάλε Τέλος στη Βία Κατά των Γυναικών», η Ύπατη Αρμοστεία ενώνει τις δυνάμεις της με τις εθνικές και τις δημοτικές αρχές, τη διπλωματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και με τις γυναίκες και τους άντρες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, για μια σειρά από δράσεις. Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν την προώθηση του σκοπού της εκστρατείας και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για διάλογο γύρω από τις σχετικές προκλήσεις και λύσεις. Επιδιώκεται επίσης να αναδειχθεί ο αυξανόμενος αριθμός των εγκληματικών περιστατικών γυναικοκτονίας και να εκφραστεί η αλληλεγγύη με τις επιζήσασες έμφυλης βίας.

Η εκστρατεία ξεκινάει στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως κάθε χρόνο, χρησιμοποιείται το πορτοκαλί χρώμα ως κοινή βάση για όλες τις δράσεις της εκστρατείας για να απεικονίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον, όπου θα έχει εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • 15-19 & 22 Νοεμβρίου, Λέσβος: Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε δημόσιους υπαλλήλους, εργαζομένους στον ανθρωπιστικό τομέα και πρόσφυγες πάνω στην πρόληψη και την απόκριση στην έμφυλη βία και στην προστασία από την σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

  • 25 Νοεμβρίου, Αλεξανδρούπολη: Συμβολική εκδήλωση υποστήριξης στις επιζήσασες περιστατικών έμφυλης βίας.

  • 25 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, Χίος: Ποδοσφαιρικοί αγώνες ανδρών, γυναικών και μικτοί, με σύνθημα «Βάλε τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα», δράσεις ευαισθητοποίησης, σεμινάρια, προβολές ταινιών και συζητήσεις με πρόσφυγες και προσφύγισσες για την έμφυλη βία και τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, δραστηριότητες για τα παιδιά σχετικά με τους έμφυλους ρόλους και τα στερεότυπα.

  • 26 Νοεμβρίου, Λέσβος: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

  • 3 Δεκεμβρίου, Κως: Σεμινάριο για την προστασία από και την απόκριση στη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση με τοπικούς δημόσιους φορείς που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες.

  • 6-7 Δεκεμβρίου, Λέσβος: Προβολή ταινιών μικρού μήκους για την έμφυλη βία.

  • 7 Δεκεμβρίου, Κως: Δράσεις ευαισθητοποίησης για προσφύγισσες όσον αφορά τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες που αφορούν την έμφυλη βία.

  • 10 Δεκεμβρίου, Λέρος: Θεατρική εκδήλωση με απαγγελία ποιημάτων. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προστασία από και την απόκριση στη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση σε τοπικούς δημόσιους φορείς που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες.

  • 10 Δεκεμβρίου, Λέσβος: Επίσκεψη στο Μουσείο και εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προστασία από και την απόκριση στη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

  • 9 ή 10 Δεκεμβρίου, Αθήνα: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή Αφγανών προσφυγισσών που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, δημαρχεία, μνημεία και κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας – όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Ηράκλειο – θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα. Την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές στ εκδηλώσεις στη μνήμη των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της έμφυλης βίας. Οι συμμετέχοντες θα φορούν πορτοκαλί μπλουζάκια απευθύνοντας έκκληση να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναβλήθηκε η δίκη για τη «μάχη της Καράβας»

Για τις 19 Ιανουαρίου του 2023 προσδιορίστηκε να γίνει η δίκη 24 πολιτών και αυτοδιοικητικών. Περισσότεροι από 160 οι μάρτυρες κατηγορίας – μηνυτές Αστυνομικοί των ΜΑΤ!
ΥΓΕΙΑ

46 νέα σχολικά κρούσματα στο Ν. Λέσβου

Μολύνσεις κορονοϊού έφτασαν… και στον Άη Στράτη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των δικαστικών υπαλλήλων με το βουλευτή Γιάννη Μπουρνού

Συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου και της Λήμνου
ΥΓΕΙΑ

48 νέα σχολικά κρούσματα και ένα τμήμα κλείνει στη Λέσβο

Μοιρασμένες οι μολύνσεις κορονοϊού στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
ΥΓΕΙΑ

74 νέα σχολικά κρούσματα στο Νομό Λέσβου

Παραμένουν διάσπαρτες σε όλο το νησί οι μολύνσεις κορονοϊού- 9 στο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής
ΕΛΛΑΔΑ

Από αύριο η διανομή των self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Ξεκινά την Τετάρτη η νέα διανομή των self tests για τους μαθητές από τα φαρμακεία όλης της χώρας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μήνυμα διαλόγου για το μεταναστευτικό από Μηταράκη στη Χίο

Ο υπουργός τόνισε ότι η πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την κυβέρνηση και τις κλειστές ελεγχόμενες δομές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στους υγροτόπους της Λέσβου

Μεγάλη συμμετοχή παρατηρητών στις δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πάνω από 100 κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

73,2% των πολιτών βλέπουν βελτίωση της κατάστασης

Δημοσιοποιήθηκε έρευνα της GPO για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύτηκε ο «Ήρωας με το ένα χέρι»

Το cd-rom που έφτιαξε πέρυσι το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής για τον Θερμιώτη ήρωα του 1940 Γιάννη Καρακωνσταντή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς νέο self test οι μαθητές στο σχολείο τη Δευτέρα

Οι αλλαγές στη δήλωση