Προς δημοπράτηση οδεύει το Φράγμα Τσικνιά
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την μελέτη σκοπιμότητας και τη μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους που είναι το πρώτο βήμα υλοποίηση του έργου
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 25/11/2021

Μετά από πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα φαίνεται περνά σε φάση ωρίμανσης το σημαντικό έργο-πνοής για τη Λέσβο που αφορά στην κατασκευή του φράγματος Τσικνιά. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους που είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του έργου. Από και πέρα το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των υπολοίπων μελετών, τα τεύχη δημοπράτησης που θα φτάσουν το έργο μέχρι την δημοπράτηση του.
Ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση των έργων εκτιμάται ότι θα τρέξει το 2022 και το 2023 θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα. Το έργο για το Φράγμα Τσικνιά έχει εγκριθεί ως ένα από τα χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων η λειτουργία του τοποθετείται το 2025.
Να σημειωθεί ότι το έργο θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων άρδευσης και ύδρευσης του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στα έργα πρώτης φάσης περιλαμβάνεται η υδροδότηση της πόλης της Μυτιλήνης, η Καλλονή και τα χωριά κοντά στο φράγμα. Το κόστος των έργων πρώτης φάσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 106,8 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά την κατασκευή του ταμιευτήρα χωρητικότητας 12,5 εκατ m3, τα έργα υδροληψίας, τα έργα μεταφοράς, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τη δεξαμενή φόρτισης των δικτύων.Το μήκος του αγωγού που θα ξεκινά από τον ταμιευτήρα του Τσικνιά και θα φτάνει στην Μυτιλήνη θα είναι 41,7 χιλιόμετρα, ενώ οι αντίστοιχες αποστάσεις από Τσικνιά προς Καλλονή είναι 3,7 χιλιόμετρα και από Τσικνιά προς Αγία Παρασκευή 8,5 χιλιόμετρα. Η έκταση της λεκάνης κατάκλυσης είναι 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα.