× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χάθηκαν 2.519 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο

Το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν έφερε απώλεια θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/11/2021

Χάθηκαν 2.519 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο

Το τέλος της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στο σύνολο της χώρας αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως στο σύνολο της χώρας χάθηκαν 70.048 θέσεις εργασίας. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου χάθηκαν 2.519 θέσεις, στην Λέσβο χάθηκαν 615 θέσεις και στην Λήμνο 225 θέσεις. 1.525 ήταν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Σάμο, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά νησί της Περιφέρειας. Στην Χίο, το νησί με την μικρότερη τουριστική ανάπτυξη χάθηκαν μόλις 16 θέσεις εργασίας.


Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου έγιναν 2.338 προσλήψεις ενώ οι λήξεις συμβάσεων, οι απολύσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ανήλθαν σε 4.857.  Στη Λέσβο έγιναν 1.023 προσλήψεις και 1.638 απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις και λήξεις συμβάσεων. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Λήμνο ήταν 86 και 311.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του έτους 2021 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 214.809 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση ισοζυγίου πρώτου δεκάμηνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.999.631 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.784.822. Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο του πρώτου δεκάμηνου 2021, διαμορφώνεται, σε υψηλότερο επίπεδο κατά:
- 93.989 επιπλέον θέσεις εργασίας, σε σχέση με το ισοζύγιο της αντίστοιχης χρονικής  περιόδου του έτους 2020
- 46.527 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το ισοζύγιο πρώτου δεκάμηνου του έτους 2018, το οποίο και αποτελούσε, από το 2001 μέχρι και σήμερα, την υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου πρώτου δεκάμηνου».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του αριθμού των δηλωμένων ανέργων σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας από τον ΟΑΕΔ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ράβε ξήλωνε με τα Οικολογικά Σχήματα

Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα σχέδια βελτίωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κομισιόν: Πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου ενθαρρύνουν την στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια αναφέρει η βραχυπρόθεση ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του ελαιολάδου
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»