× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συζήτηση για τις ανάγκες των νησιών στο Olympia Forum II

Στις πρώτες προτεραιότητες η αντικατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου με «πράσινα» πλοία, δηλώνει ο Πλακιωτάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2021

Συζήτηση για τις ανάγκες των νησιών στο Olympia Forum II
' χρόνος ανάγνωσης

Η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ανάπτυξης μια προωθημένης νησιωτικής πολιτικής είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στο πάνελ «Προς μία βιώσιμη νησιωτική πολιτική», στο πλαίσιο του Olympia Forum II.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου ο υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«η κυβέρνηση κάνει χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη στα λιμάνια, αλλά και στο εσωτερικό των νησιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ναυσιπλοΐα τα επόμενα χρόνια θα είναι η ανανέωση του στόλου, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό για την ανανέωση του στόλου με “πράσινα” πλοία.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, χαρακτήρισε το Αιγαίο “ειδικό περιβάλλον, ξεχωριστό από την ηπειρωτική χώρα” και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζει την ανάπτυξη, όμως “στην Ελλάδα έχουμε μία δυσκολία να καθορίσουμε τι είναι ανάπτυξη”. Εκτίμησε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νησιά στάθηκαν όρθια και έφεραν συγκλονιστικές νίκες στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση αν τα νησιά μας μπορούν να γίνουν “έξυπνα” νησιά, ανέφερε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας και κατέληξε τονίζοντας ότι από τα νησιά λείπει η χρηματοδότηση – “είμαστε η 12η και η τελευταία περιφέρεια σε χρηματοδοτήσεις”.
Ο Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, εξηγώντας ότι άλλαξε η πολιτική του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο του 2020 με τη νέα κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, “άκουσε το λαό”. Ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι ικανοποιημένη, καθώς σχεδόν έχουμε εκκένωση των νησιών από μετανάστες, ενώ από την πλευρά του και ο Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική στο μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι “για μας, το 2015 ήταν σαν μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια μας – κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε την εικόνα” των νησιών μας στο εξωτερικό.
Και οι τρεις πολιτικοί τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ο κ. Πλακιωτάκης αποκάλυψε ότι το 2019 είχαμε στη χώρα 67.000 παράνομες αφίξεις, ενώ δεν ξεπερνούν τις 2.400 από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα.
Τέλος, έδωσε τα εύσημα στα στελέχη του λιμενικού, που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα περιστατικά με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όπως τόνισε, σε χιλιάδες περιστατικά φέτος δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά στάσιμες οι εισπράξεις

Προβληματίζει η εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών του τουριστικού τομέα του Βορείου Αιγαίου – Χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του βόειου κρέατος

Φόβοι ότι η τιμή θα φθάσει τα 20 ευρώ ανά κιλό εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μικροπιστώσεις από την θεωρία στην πράξη

Πέντε είναι τα αδειοδοτημένα ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος που δίνουν μικροχρηματοδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συλλήψεις κτηνοτρόφων επειδή βόσκουν τα ζώα τους

Απίθανες καταστάσεις στην Ελληνική ύπαιθρο αποτέλεσμα της αδυναμίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει την ευλογιά των προβάτων
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τα έργα εγγείων βελτιώσεων

Προτάσεις στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν οι Περιφέρειες και τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Οκτωβρίου

Θα καταβληθούν 64,5 εκατ. ευρώ σε 56.000 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στις αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο

Έως 31 Οκτωβρίου οι προθεσμίες για «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης» – έως 31 Δεκεμβρίου για «Μεγάλες Επενδύσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

137 νέες εστίες ευλογιάς των προβάτων

Νέες «απειλές» Τσιάρα για επιβολή lock down
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποίηση του δρομολογίου του Blue Star Myconos

Άλλαξε η ημέρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τους αθλητές που συμμετέχουν στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου
ΚΟΣΜΟΣ

Οριακή μείωση της παραγωγής ελαιολάδου περιμένει η Ισπανία

Στα 1,37 εκατ. τόνους η παραγωγή ελαιολάδου για την σεζόν 2025 – 2026 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαδικτυακό σεμινάριο βιοασφάλειας για την ευλογιά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Ενημέρωση και εκπαίδευση για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας με δυνατότητα παρακολούθησης στο Πολύκεντρο Παπάδου.