× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 9/10/2021

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα;
' χρόνος ανάγνωσης

Αν ανοίξει κανείς τον υπολογιστή του αυτές τις μέρες και ψάξει στα διάφορα site και ηλεκτρονικές εφημερίδες να δει γιατί ακριβαίνει το ρεύμα, θα βρει ένα σωρό απόψεις, γνώμες, βαθυστόχαστες αναλύσεις και προβλέψεις για το μέλλον.

Είναι δε πολύ πιθανό να χαθεί ανάμεσα σε καινοφανείς έννοιες και ορισμούς όπως: "δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα", "χρηματιστήριο εμπορίας ρύπων", "ράλι τιμών ρύπων", "ενεργειακό μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας", "κόστος χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας", και ένα σωρό ακόμα παρεμφερείς έννοιες, που υποτίθεται ότι είναι κάποιοι από τους λόγους που οι λογαριασμοί του ρεύματος αυτό τον καιρό μας δημιουργούν από πονοκεφάλους μέχρι κι εμφράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, οι αναλύσεις αυτές εύλογα δημιουργούν και ένα σωρό απορίες κι ερωτηματικά που δυστυχώς μένουν αναπάντητα. Έτσι, για παράδειγμα, διαβάζω στο protagon: "ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την παύση που επέβαλε η πανδημία. Στην Ευρώπη μετά από ένα θερμό καλοκαίρι που ήταν απαιτητικό σε ενέργεια η επανεκκίνηση εκτόξευσε την ζήτηση ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σχεδόν τα πάντα κινούνται με ρεύμα".

Έρχομαι τώρα, εγώ ο αφελής, και ρωτώ: Αυτή η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται περισσότερο ρεύμα απ' ότι πριν σταματήσει; Γιατί το ρεύμα, πριν σταματήσει η οικονομία λόγω πανδημίας, ήταν πιο φτηνό και τώρα που ξαναξεκινά ακρίβυνε; Τώρα κινούνται τα πάντα με ρεύμα; Πριν από δύο χρόνια όχι;Μήπως, λέω μήπως, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές των ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητα για να παραχθεί η ενέργεια, εκτοξεύτηκαν στον θεό και βέβαια παρέσυραν και το ρεύμα- ενέργεια.

Γιατί όμως; Μήπως αυξήθηκε το κόστος παραγωγής τους; Το κόστος μεταφοράς τους ίσως; Μήπως, λόγω καιρικών συνθηκών, δηλαδή λόγω ανώτερης βίας, μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου; Απ' ό,τι ξέρω όχι.

Εδώ αρχίζουν και μπαίνουν στην μέση οι έννοιες που αναφέραμε στην αρχή, δηλαδή χρηματιστήρια ρύπων, δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με εργαλεία τις έννοιες αυτές κάποιοι, γνωστοί στους πάντες, κάνουν τα παιχνίδια τους από τα οποία αυτοί βγαίνουν πάντα κερδισμένοι κι εμείς, οι πολλοί, οι πάρα πάρα πολλοί ανά την γη, πάντα χαμένοι.

Δυστυχώς, αυτό που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του ρεύματος και συνολικά της ενέργειας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ακόρεστη πείνα και δίψα του κεφαλαίου για κέρδος.

Είναι η απόλυτη διάθεσή του για κέρδος χωρίς όρους και όρια, σε βάρος όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά κάθε έμβιου όντος, κι ακόμα σε βάρος αυτής της ίδιας της γης που πάνω της ζούμε.

Και κάπου εκεί στο βάθος, ξανακούω ένα γνώριμο γέλιο και την φωνή του θείου Κάρολου: "είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" .

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει η Δρ ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλογία – Γεωχημεία - Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία
Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο

Γράφει η ΟΛΓΑ ΒΛΟΥΧΑΚΗ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Διευθύντρια ΓΕΛ Άντισσας
Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»

Από τα 290 στα 2.100 τα Airbnb στη Λέσβο και χιλιάδες αφίξεις από την Τουρκία – Ο Άρης Λαζαρής περιγράφει τη νέα τουριστική δυναμική
«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ,κάτοικος Φίλιας
Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ασφυξία στη σχολική τάξη

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ασφυξία στη σχολική τάξη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου

Kαι κάτι περί αλλοτρίωσης- Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ
Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου