× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προαιρετικός εμβολιασμός:Έως πότε;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Δημοσίευση 24/9/2021

Προαιρετικός εμβολιασμός:Έως πότε;

Το είδαμε και αυτό. Και εξακολουθούμε να το βλέπουμε: Οι υγειονομικοί που παλεύουν ενάντια στην πολιτική αποδυνάμωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ που με συνέπεια προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να διαδηλώνουν μαζί με ορκισμένους αντιεμβολιαστές, με αφορμή την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων.Το αίτημα γιά άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος υγείας επισκιάζεται κάθε στιγμή από τον αντιεμβολιαστικό "θόρυβο".

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει την επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου της αναστολής γιά να καλύψει την αποτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος, με τον τρόπο που το εφάρμοσε και με τα μέσα με τα οποία το προώθησε: Σήμερα ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα είναι πολύ κατώτερος του στόχου, σ' ένα ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ οι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους διεκδικούν την ευρωπαική πρωτιά.

Η κυβέρνηση πυροβολεί αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ αφενός γιά να τσαλακώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφετέρου γιά να στρέψει την προσοχή μακριά από την οφθαλμοφανή αποτυχία της.

Προσέξτε, γιά τους ανεμβολίαστους ιδιώτες υγειονομικούς η κυβέρνηση σιωπά. Αν οι γιατροί και το προσωπικό του ΕΣΥ οφείλει να είναι εμβολιασμένο, γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλλει το ίδιο μέτρο στα θηριώδη ιδιωτικά ιατρικά κέντρα;

Εκεί οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο;

Ποιός ιδιώτης γιατρός ή σχετικός με την υγεία επαγγελματίας ελέγχθηκε και ποιά κύρωση προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις;

Η κυβέρνηση με απύθμενη υποκρισία εκμεταλλεύεται την ευκαιρία γιά να καταφέρει στο ΕΣΥ ένα ακόμα πλήγμα, στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίησή του.( Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιά τη δημόσια υγεία φάνηκε καθαρά με την υπουργοποίηση Πλεύρη: Κανένας σοβαρός πρωθυπουργός δεν θα επέλεγε και κανένας σοβαρός πολίτης δεν θα ανεχόταν ως υπουργό Υγείας, και μάλιστα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, έναν Πλεύρη).

Ας μιλήσουμε καθαρά: Ο εμβολιασμένος προστατεύει τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο. Ο ανεμβολίαστος (νομίζει ότι) προστατεύει αποκλειστικά τον εαυτό του. Πρόκειται γιά απολύτως εγωιστική συμπεριφορά χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Δυό χρόνια κορωνοιού, σχεδόν 15.000 νεκροί στη χώρα, χιλιάδες ώρες ενημέρωσης, υπερεπαρκούν γιά να πείσουν κάθε επιφυλακτικό αλλά καλόπιστο πολίτη, κάθε αρχικά επηρεασμένο και φοβισμένο από τη διαδικτυακή κινδυνολογία.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο εμβολιασμός έπρεπε μιάς εξαρχής να είναι υποχρεωτικός. Αναρωτιέμαι, γιατί άπαντες, επιστήμονες και απλοί πολίτες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, λογικοί και φαντασιόπληκτοι, δεξιοί και αριστεροί, θεωρούν αυτονόητο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών με 5-10 εμβόλια και εξίσου αυτονόητη προυπόθεση γιά να γραφτούν σε παιδικό σταθμό ή στο δημοτικό, όταν μάλιστα οι νόσοι που καλύπτουν τα περισσότερα από αυτά τα εμβόλια έχουν πρακτικά εξαφανιστεί από την κοινότητα;

Γιατί να μην ισχύει το ίδιο γιά τον γενικό πληθυσμό, γιά τον άκρως επικίνδυνο covid 19;

Τι έχουν να πούνε επ' αυτού οι ρητορεύοντες περί ελευθερίας επιλογής, ελεύθερης βούλησης, ατομικών δικαιωμάτων κλπ;

Εχουν εξαντλήσει όλες τις αρένες διεκδίκησης και τους απέμεινε το πεδίο της προσωπικής υγείας; Γιά τα συλλογικά δικαιώματα, γιά τη δημόσια υγεία τι έχουν να μας πούν;

Τί έχουν να πούν γιά τα εμβολιασμένα με 10 εμβόλια παιδιά τους;

Το κυριότερο, γιατί οι επιστήμονες που μας παροτρύνουν με επιμονή να εμβολιαστούμε, αποφεύγουν να πάρουν θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας;

Στη βάση ποιάς βιοηθικής υποχρεώνουμε τα παιδιά αλλά απλώς κάνουμε ισχυρή σύσταση στους μεγάλους;

Και πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση όταν οι τέσσερεις στους δέκα παραμένουν ανεμβολίαστοι;

Δυστυχώς τα ζίνγκ ζάνγκ της κυβέρνησης, η επιβολή υπερβολικών απαγορεύσεων ( πχ της κυκλοφορίας οχημάτων εκτός δήμου) και ταυτόχρονα η απόλυτη χαλαρότητα (πχ στα μέσα μαζικής μεταφοράς), η γενικευμένη αστυνομοκρατία και το δρακόντειο και μονομερές μέτρο της αναστολής, συνοδεύονται όλο αυτό το διάστημα από μιά αμήχανη στάση της αντιπολίτευσης, που περιορίζεται στη δίκαιη κριτική γιά τις κυβερνητικές παλινωδίες, στη διαπίστωση της αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος και στην απαίτηση ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Μιάς εξαρχής οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να θέσουν με σαφήνεια στην επιστημονική κοινότητα το ερώτημα της υποχρεωτικότητας και με τη συνδρομή της να ταχθούν με τόλμη υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Να προιδεάσουν γιά μιά ενδεχόμενη αποτυχία του εθελοντικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Να προειδοποιήσουν γιά το τρομακτικό του κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομία και την καθημερινότητα της κοινωνίας.

Να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στους δεξιούς δημαγωγούς να εξαγοράζουν τη συγκατάθεση των νέων με 150 ευρώ και δωρεάν data.

Να μην επιτρέψουν στους υπερδεξιούς θρησκόληπτους και στους κάθε λογής συνωμοσιολογούντες να συσκοτίζουν καθημερινά τα μυαλά μας, να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ας το ζητούσαν, ας μην το υιοθετούσε η κυβέρνηση και ας ανελάμβανε αυτή εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Και στο κάτω κάτω, η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν είχαν και δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την εκλογική δεξαμενή των αντιεμβολιαστών, των μακεδονομάχων, των αναστηλωτών των εικόνων και του βελοπούλιου συρφετού.

Πρόσφατα κυβερνητικοί παράγοντες φέρεται να δήλωσαν ότι η εμβολιασμοί έχουν πιάσει πάτο. Αυτό σημαίνει ότι σε έξη μήνες θα προστεθούν στους 15.000 τωρινούς νεκρούς επιπλέον 6.500, αν λάβουμε υπόψιν ότι στην τρέχουσα, σχετικά "ομαλή " περίοδο, χάνονται περίπου 30- 40 άνθρωποι τη μέρα.

Η χώρα θα συνεχίσει, άγνωστο γιά πόσο, να βολοδέρνει με τον κορωνοιό, να μετρά νεκρούς και να παρηγοριέται με το αν η "ανάπτυξη" θα είναι πάνω ή κάτω από το 6%. Ας το σκεφτούν έστω αργοπορημένα κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ας το συζητήσουν. Ας μην αφήσουν μερικούς "ειδήμονες" να καλλιεργούν υπερβολικές ελπίδες γιά τα πανάκριβα μονοκλωνικά, που θα πληρώνουμε εμείς οι εμβολιασμένοι γιά την αμφίβολη θεραπεία των ανεμβολίαστων.

Ας μην αρκεστούν στη γενίκευση των τέστ.Τα τέστ δεν εξαλείφουν, περιορίζουν τον ιό. Ας το σκεφτεί ιδιέταιρα ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού κληθεί να διαχειριστεί αυτός την πανδημία.

*Ο Στρατής Πάλλης είναι πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,4/12/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι να φταίει;

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εδώ Λήμνος:Φράγμα Κάσπακα(Ξανά)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γίνε η φωνή τους

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο πατέρας μου έμαθε να λέω ιστορίες κι ο Αρης μου έμαθε να τρέχω…

Δυο «ανάπηροι» της ζωής μου με αφορμή τη σημερινή, 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια και εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η πόρτα κλείνει

Γράφει η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Γεωγραφία των Έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κατόπιν ενεργειών...του

Γράφει ο ΑΓΙΑΠΑΡΑΣΚΕΥΩΤΗΣ