× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ας μιλήσουμε για τένις

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 24/9/2021

Ας μιλήσουμε για τένις

Σήμερα θα μιλήσουμε για τένις. Όχι για τακτικές και στρατηγικές, για τεχνικά χτυπήματα, δυνατά σερβίς κλπ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που τα ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα - και σιγά που τα ξέρω δηλαδή...
Θα μιλήσουμε όμως, για το τένις που παίζεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας, και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο περιβάλον χώρος των γηπέδων όπου παίζεται το τένις αυτό.

Καταρχήν, αντιγράφω από το ert.gr. Με τίτλο άρθρου "Με συμμετοχές από 20 χώρες το διεθνές τουρνουά τένις στη Μυτιλήνη". Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη γράφει:

"Στη Μυτιλήνη θα χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου τένις καθώς από 18-25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το Διεθνές Τουρνουά Τένις κάτω των 18 ετών στις αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, στην Νεάπολη Μυτιλήνης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο προπονητής του ομίλου αντισφαίρισις Λέσβου Δημήτρης Τσακίρης που είναι και ο διευθυντής αγώνων στο τουρνουά, “έχουν δηλώσει συμμετοχή 90 αθλητές από 20 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ οι αγώνες θα μεταδίδονται μέσω της διεθνούς ομοσπονδίας τένις σε 204 χώρες μέλη της”.
Η κατάταξη προσμετράται στην παγκόσμια βαθμολογία, και οι αγώνες αυτοί είναι το εφαλτήριο για μικρότερους αθλητές για να μπορούν να συμμετέχουν στη συνέχεια σε μεγαλύτερους αγώνες.

Ο όμιλος αντισφαίρισης Λέσβου διοργανώνει για 12η φορά το Διεθνές Τουρνουά στο νησί ενώ έχει τις προϋποθέσεις και για μεγαλύτερες διοργανώσεις. Απαιτείται όμως η ύπαρξη έξι γηπέδων ενώ σήμερα λειτουργούν τέσσερα στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Νεάπολη. Τόσο ο όμιλος όσο και η ένωση ξενοδόχων Λέσβου ζήτησαν από το δήμο να δημιουργηθούν άλλα δύο γήπεδα, προκειμένου την άνοιξη και το φθινόπωρο, η Μυτιλήνη να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί κι άλλες διοργανώσεις επεκτείνοντας έτσι και την τουριστική περίοδο.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Δ. Τσακίρης «υπάρχει χώρος δίπλα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία των δύο γηπέδων το κόστος των οποίων δε θα ξεπεράσει τις 80 έως 100.000 ευρώ. Όπως μας είπε ο δήμαρχος Λέσβου η μελέτη δημιουργίας των δυο γηπέδων έχει ανατεθεί και σύντομα, θα είναι έτοιμη» Πηγή: https://www.ertnews.gr.

Όπως αναφέρεται , λοιπόν, στο άρθρο, στο τουρνουά: "έχουν δηλώσει συμμετοχή 90 αθλητές από 20 χώρες". Αν, τώρα, προσθέσουμε σε αυτούς και άλλους 90-100 συνοδούς συν τους επιπλέον εμπλεκόμενους στην διεξαγωγή του τουρνουά, τότε μιλάμε για 250 περίπου επισκέπτες στο νησί μας, μια εποχή που οι επισκέπτες του καλοκαιριού έχουνε φύγει.Διακόσιοι πενήντα επισκέπτες, οικονομικά απ' τους πιο περιζήτητους, που μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας, εφόσον βεβαίως, μείνουν ικανοποιημένοι απ' αυτά που θα δουν, είναι για την οικονομία του τόπου μας ό,τι το καλύτερο.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο τι θα δουν αυτοί οι υποψήφιοι πρεσβευτές μας για να δούμε και τι θα λένε.

Τα γήπεδα του τένις βρίσκονται στη Νεάπολη μέσα στις "κατασκηνώσεις" του ΠΙΚΠΑ.Εκεί που, πριν από λίγους μήνες, φιλοξενούνταν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, και ασυνόδευτα παιδιά, και που ο δήμαρχος της πόλης μας τους έδιωξε γιατί, λέει, ήθελε να τις ξανακάνει παιδικές κατασκηνώσεις.
Απ' ότι, όμως, φαίνεται, δεν πρόλαβε την φετεινή τουριστική σεζόν.

Όταν, λοιπόν, ήταν οι πρόσφυγες και τον χώρο τον διαχειρίζονταν οι ίδιοι, ήταν υπόδειγμα τάξης και καθαριότητας. Σήμερα, η εικόνα που βγάζει είναι ο ορισμός της εγκατάλειψης.

Σε ένα χώρο που κάποτε ξεχείλιζε η ανθρωπιά και έσφυζε από ζωή κι ελπίδα για το αύριο, σήμερα χάσκουν άδεια κουφάρια ξύλινων σπιτιών, με σπασμένες πόρτες και παράθυρα, σπασμένες καρέκλες, τραπέζια αναποδογυρισμένα και πεταμένα εδώ κι εκεί, σωροί από πλαστικά τελάρα και σκουπίδια.

Σε μια γωνιά δε, ένας πίνακας ανακοινώσεων με τα "events" και τις εκδηλώσεις που ετοίμαζαν οι φιλοξενούμενοι, και λίγο παραπέρα πεταμένο ένα ξύλινο ντουλάπι, ίσως για πιάτα και μαγειρικά σκεύη, κάποτε.

Κι απ' την πίσω πλευρά των κτηρίων, αυτά που βλέπουν οι αθλητές όταν αγωνίζονται, και οι θεατές μαζί με τους αγώνες που παρακολουθούν είναι λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι, και λεκάνες, και νεροχύτες, και βρύσες, και σωλήνες, και ντεπόζιτα, και, και, και, ατάκτως ερριμένα.

Ας πάμε τώρα και στα λοιπά. Οι είσοδοι του χώρου των γημπέδων: η μία, η "κύρια" ας πούμε, είσοδο, βρίσκεται στο τέλος ενός χωματόδρομου τριάντα περίπου μέτρων. Ένας χωματόδρομος με μια τεράστια λακούβα στη μέση, που παραμένει χωματόδρομος παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων του τένις.

Αλήθεια, έστω εν όψει του τουρνουά, δεν μπορούσε να' πεφτε μια μπετονιέρα τσιμέντο ή λίγη άσφαλτος -δεν περίσεψε καθόλου από την Σουράδα;- ώστε να ανθρωπευόταν λίγο η "επίσημη" είσοδος του χώρου;


Η άλλη είσοδος, η "υπηρεσιακή, είναι αυτή του ΠΙΚΠΑ. Όμως, μια πινακίδα που υπήρχε εκεί κι έλεγε "παρκινγκ" με μπέρδεψε. Δεν κατάλαβα, το πάρκινγκ είναι κάτω από τα πεύκα ή το τσιμεντένιο γηπεδάκι του μπάσκετ με τα χόρτα που έχουν φυτρώσει εδώ κι εκεί και τις σκουριασμένες μπασκέτες με τα σκισμένα διχτάκια;

Σταματώ εδώ γιατί φοβάμαι ότι ήδη έχω περάσει προ πολλού τα ανεκτά όρια του μεγέθους ενός κειμένου και οψόμεθα για το μέλλον.

Θα' θελα όμως να κλείσω με κάτι αισιόδοξο. Να επισημάνω ότι αν κατασκευαστούν τα δύο επιπλέον γήπεδα του τένις, τότε δίνεται η δυνατότητα να υπερδιπλασιαστούν οι συμμετέχοντες αθλητές, το κύρος των αγώνων ν' ανεβεί σε εντελώς άλλα επίπεδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επισκεψιμότητα και την εικόνα του ταλαιπωρημένου νησιού μας.

ΥΓ 1: Την αφίσα του τουρνουά, απαραίτητο στοιχείο προβολής του, δεν την είδα πουθενά αλλού εκτός από τον χώρο διεξαγωγής του τουρνουά. Ελπίζω, απλά, να μη την πήρε το μάτι μου.

ΥΓ 2: Κύριε Δήμαρχε, ο πεθερός μου, άνθρωπος της αγοράς, έλεγε μια παροιμία ''Ο κακός χρεοφειλέτης ούτε αρνιέται ούτε πληρώνει''. Ελπίζω να μην ισχύσει αυτό για σας και την κατασκευή των δύο γηπέδων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χριστmas Spirit!

Γράφει η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι ευσεβείς ορθόδοξοι

ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε οχτώ μήνες στην κορυφή των δρομικών αγώνων

Δυο λόγια για το νικητή του ημιμαραθωνίου αγώνα της Καλλονής «Ευστράτιος Μουφλουζέλης»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μεγάλη εικόνα αισιόδοξη με κινδύνους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κάνει τρομοκρατία. Ντύσου καλά!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο Αϊβαλιώτης Αϊ Νικόλας

Μια εκκλησιά απ’ όπου ξεκίνησε νεωκόρος ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και για δαύτη μάλωναν έναν αιώνα, Αιβαλιώτες και Αγιορείτες. Πλέον ανήκει στη μνήμη...
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 6/12/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«...η αγάπη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη που ευαγγελίζεται ο Ιησούς δεν γνωρίζουν εθνικά όρια»

Ένα σύντομο σχόλιο για τη σημερινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί μας-Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,4/12/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι να φταίει;

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εδώ Λήμνος:Φράγμα Κάσπακα(Ξανά)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ