× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τεράστιες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2021

«Τεράστιες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης»

Τεράστιες χαρακτηρίζει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα η Ένωση με ανακοίνωση που εξέδωσε περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα τμήματα του πνευμονολογικού, στο νεφρολογικό, στο ακτινολογικό και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου,μεταξύ άλλων, ζητά την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού καθώς και την άμεση επανατοποθέτηση όλου του υγειονομικού προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και με συχνότατους ελέγχους.


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου έχει ως εξής:


«Βρισκόμαστε πάνω από ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας covid-19 και από την πρώτη ημέρα έχουμε κάνει έκκληση για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και κατ’ επέκταση του νοσοκομείου μας για την καλύτερη αντιμετώπιση, τόσο των περιστατικών της πανδημίας όσο και της λοιπής νοσηρότητας, που είχαμε προβλέψει ότι θα παραμεληθούν, βλέποντας την μετατροπή του ΕΣΥ σε υγειονομικό σύστημα μίας νόσου.


Δυστυχώς ερχόμαστε σήμερα να υπερτονίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στο Γ.Ν Μυτιλήνης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών κλινικών και επομένως και του ιδίου.

Έχουμε εντοπίσει εδώ και ένα χρόνο την ανάγκη ενίσχυσης του Πνευμονολογικού τμήματος μετά τη μετάθεση ενός συναδέλφου, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και για την εν γένει λειτουργία του.

Τα εξωτερικά ιατρεία του τμήματος έχουν μειωθεί σε μία φορά την εβδομάδα κάνοντας αδύνατη την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων ενώ σπιρομετρήσεις και βρογχοσκοπήσεις δε γίνονται από την έναρξη της πανδημίας. Το τμήμα που συμμετέχει και στη λειτουργία της κλινικής covid είχε μέχρι το τέλος Αυγούστου 3 μόνιμους ιατρούς ενώ στην κάλυψη των εφημεριών συμμετείχαν ένας πνευμονολόγος από το Κ.Υ Μυτιλήνης και μία παθολόγος με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών!


Λόγω του απαράδεκτου και χωρίς υγειονομική βάση, μέτρου της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων έμειναν 2 μόνιμοι ιατροί και έχει κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών μέχρι τις 21/09.

Φτάσαμε στο σημείο να είναι επισφαλής η λειτουργεία της πνευμονολογικής κλινικής και η λύση που δόθηκε είναι να εφημερεύει για την πνευμονολογική κλινική τις περισσότερες από τις εναπομείναντες εφημερίες ο ιατρός του παθολογικού τομέα που εφημερεύει και στην κλινική covid, λύση ολότελα αντιεπιστημονική και δυνητικά επικίνδυνη για τους ασθενείς αφού οι εργαζόμενοι στην κλινική covid πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για το φόβο πιθανής περαιτέρω διασποράς/μετάδοσης της νόσου.


Πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί η θέση του πνευμονολόγου και με ταχύτατες διαδικασίες να γίνει η κρίση και ο διορισμός, να δημιουργηθεί και νέα θέση και να προκηρυχθεί και όχι να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, επικουρικούς ή μετακινήσεις.

Από την άλλη το νεφρολογικό τμήμα ένα από τα μεγαλύτερα της νησιωτικής Ελλάδας λειτουργεί με ένα μόνιμο νεφρολόγο και οι εφημεριακές ανάγκες και οι άδειες της συναδέλφου –ναι δικαιούται και τέτοιες- καλύπτονται από νεφρολόγους που μετακινούνται από τη 2η ΔΥΠΕ για κάποιες ημέρες και γενικούς ιατρούς. Και εδώ πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν και οι 2 κενές θέσεις και να γίνουν τάχιστα οι προσλήψεις τους.


Σε ένα άλλο νευραλγικό τμήμα για τη λειτουργεία του νοσοκομείου στο ακτινολογικό, μετά τη φυγή μίας συναδέλφου σε άλλο νοσοκομείο που είχε λάβει θέση, έχουν μείνει 2 ιατροί να καλύπτουν τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου καθημερινά καθώς και τις εφημερίες. Από τον προηγούμενο μήνα δηλαδή πραγματοποιούν 15-16!!!!!! εφημερίες το μήνα και καλύπτουν και την πρωινή λειτουργία.


Φυσικά δεν γίνονται αξονικές τομογραφίες σε εξωτερικούς ασθενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, συνήθως καρκινοπαθείς, που χρήζουν τακτικών επανελέγχων και που αναγκαστικά προσφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια αν έχουν την οικονομική δυνατότητα διαφορετικά….. ας περιμένουν τις προσλήψεις και αν η νόσος δεν μπορεί να περιμένει ας πρόσεχαν για να έχουν αυτή τη δυνατότητα.


Άλλωστε η υγεία δε χρειάζεται, όπως μάθαμε πρόσφατα από τα πιο επίσημα χείλη του κ. Μητσοτάκη, να είναι δημόσια, δε συμφέρει.

Είναι απαράδεκτο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συναδέλφων που εξαναγκάζονται σε υπερεργασία και σε απάνθρωπο αριθμό εφημεριών.

Πρέπει να γνωρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης της υγείας των συναδέλφων θα προσφύγουμε νομικά εναντίον της, όπως επίσης, το ίδιο θα πράξουμε και σε περίπτωση ιατρικού λάθους που καταφανέστατα θα έχει προκληθεί από την υπερεργασία και την εξάντληση των συναδέλφων.

Και εδώ –μαντέψτε- χρειάζεται η άμεση προκήρυξη και των 2 κενών θέσεων και η τάχιστη πρόσληψη των συναδέλφων, καθώς και η δημιουργία τουλάχιστον μιας ακόμη για την εύρυθμη λειτουργία και του μαγνητικού τομογράφου που τώρα καλύπτεται από συνάδελφο, με τι άλλο, με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Αντίστοιχα πρέπει να συμπληρωθεί τάχιστα και η θέση ιατρού του τμήματος υπερήχων.

Το απαράδεκτο και χωρίς καμία υγειονομική βάση όπως προαναφέραμε μέτρο της αναστολής εργασίας έχει οδηγήσει το ογκολογικό τμήμα να καλύπτεται από ιατρό που έχει μετακινηθεί από νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει όταν λήξει η τρίμηνη μετακίνηση του, ενώ το νευροχειρουργικό τμήμα καλύπτεται από 2 συναδέλφους που επίσης εφημερεύουν από 15 ημέρες με αποτέλεσμα τις ίδιες συνέπειες με το ακτινολογικό τμήμα. Αυτονόητα, βλάβη της υγείας των συναδέλφων ή πιθανό ιατρικό λάθος εξαιτίας της υπερεργασίας/υπερεφημέρευσης θα έχουν την ίδια αντίδραση προς τη διοίκηση από μέρους της ένωσης.


Όσον αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό πλαισιώθηκε με μόλις 3 γιατρούς, οι οποίοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στην 24ωρη λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος. Τόσο στη Λέσβο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι θέσεις που προκηρύσσονται στα ΤΕΠ είναι ελάχιστες και φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι μέσα στους στόχους του Υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τα ΤΕΠ, με αποτέλεσμα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.


Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε σε δύο καινούργια τμήματα που έχουν λειτουργήσει στο νοσοκομείο μας, το τμήμα covid και το αιμοδυναμικό. Τμήματα που λειτουργούν το ένα εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο και το άλλο μερικές εβδομάδες χωρίς ΚΑΜΜΙΑ νέα πρόσληψη. Όλες οι ανάγκες τους νοσηλευτικές, παραϊατρικές και ιατρικές καλύπτονται από εσωτερικές μετακινήσεις λες και είχαμε πλεόνασμα εργαζομένων.

Δε γίνεται για τη ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την προσωπική προβολή κάποιων μέσω της διαφήμισης μερικής λειτουργίας τμημάτων να υπερεργάζεται και να εξουθενώνεται το προσωπικό.


Τέλος θα εστιάσουμε στο πρόβλημα των χειρουργείων που λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, που κατά διαστήματα επιδεινώνεται, είτε με τη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στις περιόδους έξαρσης της πανδημίας είτε τώρα για την κάλυψη των αναγκών τμημάτων λόγω των αναστολών εργασίας, έχει προσωπικό για να λειτουργήσει 2 εκ των 5 αιθουσών και με υπέρβαση των νοσηλευτριών μπορεί και ανοίγει και 3η αίθουσα, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει 3 χειρουργικές αίθουσες και ακόμη 1 για τοπικές επεμβάσεις ή οφθαλμολογικά περιστατικά.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση της λίστας αναμονής ασθενών προς χειρουργείο και φυσικά σε αναζήτηση λύσης στον ιδιωτικό τομέα που έμεινε εκτός της αντιμετώπισης της πανδημίας –μόνο στην Ελλάδα πανευρωπαϊκά- με τις ευλογίες της κυβέρνησης και συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος των ασθενών. Και επειδή τσάμπα περιμένουμε τις ενέργειες του συλλόγου εργαζομένων για τη διεκδίκηση προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού απαιτούμε εμείς και αυτές τις προσλήψεις.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

• Άμεση προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων ιατρών
• Να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς που διορίζονται στο νοσοκομείο για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους συναδέλφους ξεκινώντας από τη μετατροπή του νοσοκομείου σε άγονο ζώνης Α
• Άμεση επανατοποθέτηση όλου του υγειονομικού προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και με συχνότατους ελέγχους
• Άμεση αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού
• Άμεση πρόσληψη όλων των επικουρικών


• Καλούμε σε νέα γενική συνέλευση ιατρών τη Δευτέρα 27/09/21 για να αποφασίσουμε τις μελλοντικές μας κινητοποιήσεις. Η συνέλευση θα είναι ανοικτή και ζητούμε την παρουσία και των εργαζόμενων εμβολιασμένων και μη και θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Νοσοκομείου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Πρωτιά σε Χίο και Λήμνο στους εμβολιασμούς

Δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο το ποσοστό εμβολιασμού σε Λέσβο, Σάμο και Ικαρία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΥΓΕΙΑ

64 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

«Να στελεχωθεί άμεσα η μονάδα αιμοκάθαρσης στο Βοστάνειο»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς
ΥΓΕΙΑ

Λιγότερα κρούσματα στα σχολεία της Λέσβου

Τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΥΓΕΙΑ

51 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

549 εμβολιασμοί την Πέμπτη στο νοσοκομείο

Μεγάλη αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό παρατηρείται τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με το διοικητή του Βοστάνειου Γιώργο Καμπούρη
ΥΓΕΙΑ

Μειωμένα τα κρούσματα στα σχολεία της Λέσβου

Περισσότερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λιγότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου τη βία, μπορείς όμως να αντισταθείς»

Ο Ξενώνας Γυναικών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο «Ορειάς» πεζοπορεί στα Μυστεγνά

Την ερχόμενη Κυριακή το πρωί
ΥΓΕΙΑ

64 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, χωρίς να φαίνεται η πτώση»

Τι λέει ο συντοπίτης μας, Καθηγητής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης για το ιικό φορτίο
ΕΛΛΑΔΑ

Η Εθνική Τράπεζα καταδικάζει τη μικρή Αθανασία!

Επαναλαμβάνοντας την ιστορία με τον μικρό Βασιλέλλη