× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ευρωεκλογές και Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΡΑΣ

Δημοσίευση 6/5/2019

Ευρωεκλογές και Μιχάλης Σπουρδαλάκης
' χρόνος ανάγνωσης

Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά το μεσοπόλεμο που στην Ευρωπαϊκή ήπειρο το ευρύτατο συμμαχικό μέτωπο των δημοκρατικών, αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων έχει απέναντί του το μαύρο ταξικό μέτωπο της σύμπτωσης του νεοφασισμού με τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό. Αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύει την ιστορική σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019.

Το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνει κατά θαυμαστό, θα έλεγα, τρόπο την εμπειρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, την επιφανή επιστημονικότητα, την προσήλωση στην αγωνιστική ιστορικότητα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μειονοτική παρουσία, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια των δικαιωμάτων και τον περιβαλλοντικό αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

                Εδώ θα συζητήσουμε για τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη υποψήφιο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο λόγο της μακροχρόνιας φιλίας που με συνδέει μαζί του αλλά και με βάση τους ιδιαίτερους δεσμούς του με τη Λέσβο και ειδικότερα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε της μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μετα-διδακτορικές σπουδές του στον Καναδά, όπου και δίδαξε. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2014 εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής του, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει εκλεγεί δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ιδρύματος Σάκης Καράγιωργας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενεργά ενταγμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον μόνον εφόσον μείνει μακριά από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και δογματισμούς και επανοηματοδοτήσει έμπρακτα τις ιδρυτικές της υποσχέσεις για ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Μόνο μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο στην αυξανόμενη επισφάλεια, την φτώχεια, την συρρίκνωση της δημοκρατίας και το εθνοτικό μίσος, που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τη νεοφασιστική απειλή.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης υπήρξε και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με το ακαδημαϊκό του κύρος και τις επιστημονικές του γνώσεις συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπαιδευτική, διδακτική, ερευνητική και διοικητική (συμμετοχή σε εκλεκτορικά όργανα) λειτουργία του Τμήματος Κοινωνιολογίας και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπήρξε, ως γνωστών, πρωτοπόρο στην αντίθεση απέναντι στον σκοταδιστικό «νόμο Διαμαντοπούλου». Συνοδοιπόρος σε αυτό τον αγώνα με τις πολύτιμες συμβουλές του και την ενεργητική παρουσία του ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λάτρης της Λέσβου, είναι από τους πιο συχνούς επισκέπτες του νησιού μας. Η κοινωνία της Μυτιλήνης θα θυμάται πάντα την εκ μέρους του οργάνωση της δημόσιας συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, υπήρξε άλλωστε και Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, με την πολύτιμη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η παρουσία του Μιχάλη Σπουρδαλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά εγγύηση διεύρυνσης της δημοκρατίας, ισχυρής κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφαλούς εκπροσώπησης των εθνικών συμφερόντων.

Ο Κώστας Ζώρας είναι ομότιμος καθηγητής, πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑΣ,γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)
Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος της Δυτικής Λέσβου για την επιβάρυνση της βιοποικιλότητας και της παραγωγής
Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγνωστες φεμινίστριες

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Αγνωστες φεμινίστριες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στο στόμα του λύκου

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Στο στόμα του λύκου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο

Άρθρο από την Επιστημονική Ομάδα του Μαζί για το Παιδί
Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας- (Στη μνήμη του Δασκάλου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έχοντας μόλις σχηματίσει το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πρώτο πόλεμο του Συμβουλίου, αυτή τη φορά, εναντίον του Ιράν.
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο