× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νομοσχέδιο απίστευτο… κι όμως αληθινό!

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΣ

Δημοσίευση 13/9/2021

Νομοσχέδιο απίστευτο… κι όμως αληθινό!

Νομοσχέδιο για παραχώρηση «…στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα…»

Απίστευτο και όμως αληθινό!

Το Ν/Σ με τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις & βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (Υπουργός Άδ. Γεωργιάδης) αναρτήθηκε από το Υπουργείο στις 26.8.2021 και δόθηκε διορία για σχολιασμό από τους πολίτες μέχρι τις 9.9.2021, δηλαδή για 14 ημέρες μονάχα!

Το Άρθρο 5 του Ν/Σ αυτού φέρει τον τίτλο «Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας», στην παράγραφο «3» του οποίου διαβάζουμε: «3. Για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, για τις οποίες καταρτίζεται επενδυτικό σχέδιο της παρ. 1 του άρθρου 10, η παραχώρηση στον φορέα της επένδυσης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα επιτρέπεται μετά από την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων του άρθρου 10 και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους, που καθορίζονται σε αυτά».

Στις 14 ημέρες διορίας που δόθηκαν έγιναν 19 Σχόλια από 15 φορείς (συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα). Το κείμενο του Άρθρου 5 και τα 19 σχόλια βρίσκονται αναρτημένα στον σύνδεσμο:
http://www.opengov.gr/ypoian/?p=12545&cpage=1#comment-13403

Από τα πιο αντιπροσωπευτικά, τα καταδικαστικά σχόλια των Φορέων «WWF Ελλάς», του «Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)», της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», και του «Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Από τους ΟΤΑ πανελλαδικά, μονάχα ο Δήμαρχος Μυκόνου εμφανίστηκε με απερίφραστα καταδικαστικά σχόλια.
Ενώ από την Λέσβο, η μόνη συλλογικότητα που σχολίασε -καταδικαστικά φυσικά- το απαράδεκτο νομοσχέδιο ήταν ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ με το εξής σχόλιο:
Θεωρούμε απαράδεκτο το Ν/Σ αυτό και κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο. Αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Αιγιαλός και Αμμουδιά είναι δημιουργήματα της Φύσης και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενα εμπορευματοποίησης. Τα βρήκαμε από τους προγόνους μας και τα έχουμε δανειστεί από τις αγέννητες γενιές.

Ειδικά απαιτούμε όταν υπάρχει προσφυγή για ένα ΦΕΚ (π.χ. ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012) στο ΣτΕ προς ακύρωση του λόγω λαθεμένης χάραξης των οριογρμμών του Αιγιαλού στην θέση Αφεντέλλι της Σκάλας Ερεσού, μετά μάλιστα από προσφυγή -ΑΠ 447/15.2.2018- δύο διαδοχικών Δήμων (τ. Δ. Λέσβου και νυν Δήμου Δυτ. Λέσβου), ο νέος αυτός Νόμος να μην εφαρμοστεί πριν εκδοθεί η Ετυμηγορία του ΣτΕ και γίνει η νέα χάραξη των οριογραμμών του Αιγιαλού.

Για όσους ξέρουν από Ερεσό, όταν περπατάς στην ακροθαλασσιά, έχοντας πίσω σου τον οικισμό, όταν θα περάσεις τον Ψαροποταμό που αρχίζει η ιδιωτική έκταση Β με την επικείμενη στρατηγική επένδυση, δεν θα μπορείς ούτε περπατώντας, ούτε κολυμπώντας ούτε υποβρυχίως να περάσεις από την άλλη μεριά. Ή μάλλον θα μπορείς με ελικόπτερο…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Διώξαμε 50.000 τουρίστες από την Τουρκία»

Ο τουριστικός Πράκτορας, Άρης Λαζαρής καταγγέλλει στο «Ν» το «μεγάλο πολιτικό λάθος»- Το τελευταίο καραβάκι για την Τουρκία ήταν τον Φεβρουάριο του 2020!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εξοπλισμοί, παλαιοί και νέοι

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,13/10/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εκπαίδευση, απειλές και δικαστήρια

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 12/10/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 11/10/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η κατάθλιψη σήμερα: «επιδημία» ή σύμπτωμα της εποχής;

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ* με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Facebook ‑ έξι ώρες ρωγμής

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΙΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/10/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φασισμοί ‑ ναζισμοί ‑ εθνικισμοί ‑ φανατισμοί στην εκπαίδευση

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ