× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Μυτιληνιοί φεύγουν για...Λήμνο, Μύκονο και Πάρο

Ψηλά στην προτίμηση των συμπολιτών μας που φεύγουν διακοπές αυτές τις μέρες, βρίσκονται ακόμη, η Ικαρία, η Σάμος, η Νάξος, η Χίος και η Βόρεια Ελλάδα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/7/2021

Οι Μυτιληνιοί φεύγουν για...Λήμνο, Μύκονο και Πάρο

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και εν μέσω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών η πιο όμορφη προοπτική μέσα στην καθημερινότητα είναι ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών διακοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί η Λέσβος να αποτελεί από μόνη της ιδανικό τόπο διακοπών και χαλάρωσης για  χιλιάδες Έλληνες  και Ευρωπαίους τουρίστες, όμως τι γίνεται με τους κατοίκους του νησιού μας, πάνε διακοπές; Και αν ναι ποιους προορισμούς επιλέγουν;

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν οι Λέσβιοι και μάλιστα τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση ακόμη περισσότερο, πήγαιναν διακοπές το καλοκαίρι και μάλιστα πολλές φορές επέλεγαν προορισμούς εκτός Ελλάδας σε Ευρώπη και εξωτικά νησιά. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες για ταξίδια και διακοπές, σε μακρινούς προορισμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει,  ότι οι συμπολίτες μας δεν απολαμβάνουν τη χαρά της απόδρασης σε κοντινότερα τουριστικά θέρετρα τα οποία απέχουν μόλις λίγες ώρες με το πλοίο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά γεμάτη περιορισμούς και προβλήματα, όπως ήταν η φετινή, εκατοντάδες Λέσβιοι, σπεύδουν να κλείσουν εισιτήρια και ξενοδοχεία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να κάνουν διακοπές και να χαλαρώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πέρυσι λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών προβλημάτων που υπήρχαν, σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ελάχιστοι Μυτιληνιοί έφυγαν για διακοπές εκτός νησιού. Οι  περισσότεροι επέλεξαν να μείνουν στο νησί και να κάνουν εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει και έτσι εκατοντάδες συμπολίτες μας φεύγουν με την παρέα τους ή την οικογένειά τους ολιγοήμερες διακοπές, αξιοποιώντας τις ακτοπλοϊκές γραμμές του νησιού μας, οι οποίες έτσι όπως είναι σχεδιασμένες δίνουν τη δυνατότητα για πολλές μετακινήσεις».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, κορυφαίος προορισμός για τους Μυτιληνιούς αποτελεί η Λήμνος με τις υπέροχες παραλίες η οποία μάλιστα  είναι λίγες μόνο  ώρες με το πλοίο μακριά από τη Λέσβο και το εισιτήριο μετάβασης 19 ευρώ η οικονομική θέση, 45,50 καμπίνα και 49,40 το αυτοκίνητο.

Ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για τους συμπολίτες μας είναι η πολυσυζητμένη Μύκονος με την οποία φέτος υπάρχει απευθείας σύνδεση από το Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Μύκονος σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, έχει το πλεονέκτημα ότι συνδέεται  ακτοπλοϊκά με όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Αν πάει λοιπόν κάποιος εκεί απευθείας από τη Μυτιλήνη, με μικρό κόστος  περίπου 48,50 ευρώ η οικονομική θέση  και από 52 ευρώ το αριθμημένο κάθισμα, στη συνέχεια μπορεί να μεταβεί σε όλα τα γύρω νησιά. Συγκεκριμένα συνδέεται με  Άνδρο, Τήνο, Ίο, Νάξο, Σαντορίνη, Πάρο, Φολέγανδρο, Κουφονήσια, Σάμο και Ηράκλειο.  

Ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Μυτιληνιούς και κυρίως για τη νεολαία είναι η Πάρος. Για την Πάρο μπορεί κανείς να πάει μέσω Μυκόνου με εισιτήριο 31,70 οικονομική θέση και 46 έως 66 ευρώ το αριθμημένο κάθισμα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε Μύκονο και Πάρο  επισημαίνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων αν και έχουν προβληματίσει κάπως τους συμπολίτες μας, οι περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδέψουν και να μην ακυρώσουν τα εισιτήρια και τις διακοπές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε υψηλή θέση προτίμησης βρίσκονται φέτος το καλοκαίρι η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές στις όμορφες Οινούσσες οι οποίες ενδείκνυνται για ηρεμία και χαλάρωση.

Πολλοί λιγότεροι Μυτιληνιοί λόγω του υψηλού κόστους μετάβασης επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά.  Για να μεταβεί κάποιος στα νησιά αυτά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο θα πρέπει να πάει μέσω Αθηνών ή αλλάζοντας δύο αεροπλάνα.

Σχετικά δημοφιλείς, θεωρούνται εξάλλου και οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, με τη Χαλκιδική και την Καβάλα να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των Μυτιληνιών που επιλέγουν να τραβήξουν βόρεια, αξιοποιώντας το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο της άγονης γραμμής, το οποίο για όλο τον Αύγουστο θα είναι 5 φορές την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τώρα τις διακοπές σε προορισμούς του εξωτερικού, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σημείωσε ότι στις αρχές Ιουνίου αρκετοί συμπολίτες μας έδειξαν ενδιαφέρον να ταξιδέψουν σε Ισπανία και Ιταλία, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που έχουν όλες οι χώρες οι περισσότεροι προτίμησαν να το αφήσουν για άλλη φορά.

«Ηλικιακά, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, φέτος την τιμητικής της έχει η νεολαία και οι φοιτητές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας, ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά. Οι νέοι σε ηλικία συμπολίτες μας εξάλλου, έχουν αρχίσει ήδη να αξιοποιούν και το Freedom pass για να ταξιδέψουν είτε κλείνοντας με αυτό εισιτήρια είτε πληρώνοντας ξενοδοχεία και άλλες παροχές για τις διακοπές τους.

Οι φοιτητές ωστόσο, επιλέγουν να αξιοποιήσουν το freedom pass για να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους, αφού ούτως ή άλλως έχουν 50% σε όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι νέοι επιλέγουν φυσικά προορισμούς όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Νάξος, τα Κουφονήσια, Ίος κ.λπ. Στην Πάρο εξάλλου επιλέγουν να πάνε και οικογένειες με παιδιά ή  ζευγάρια ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των οικογενειών για ήσυχες διακοπές  είναι η Σάμος, η Λήμνος και η Ικαρία».

Από εκεί και πέρα, για όσους συμπολίτες μας δεν καταφέρουν να πάνε φέτος διακοπές λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, το νησί μας προσφέρεται για μικρές και μεγάλες εξορμήσεις . Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Μυτιληνιών βρίσκεται ο Μόλυβος, η Σκάλα Ερεσού, το Πλωμάρι και τα Βατερά, που γεμίζουν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία