× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2025

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»
' χρόνος ανάγνωσης

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια
  • Το συκώτι του αρνιού
  • ¾ μιας κουπας τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • Ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • Δυομιση κούπες τσαγιού νερό
  • και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασουμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μαθαίνοντας αγγλικά με σιγουριά και εμπιστοσύνη

42χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση ξένων γλωσσών στη Μυτιλήνη στο Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χατζηγιαννέλλη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

25 αντίκες αυτοκίνητα από τη Ρουμανία σε κοινή θέα στη Μυτιλήνη

Θα βρίσκονται την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου από τις 6.30 ως τις 7.30 το απόγευμα στον χώρο του πάρκινγκ παραπλεύρως της Πλατείας Μηλένας Κοντού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, εμψύχωση και συμβουλές από την Αθανασία Δαφιώτη

Την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα μια ξεχωριστή συνάντηση για γονείς και παιδιά στο Elevenses Cafe κάτω από το δημαρχείο Μυτιλήνης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη
ΑΓΟΡΑ

Yoga, διαλογισμός και θετική αλλαγή: Το όραμα της Purna Marga στη Μυτιλήνη

Με γνώμονα την πληρότητα και τη συμπερίληψη, η Purna Marga ανοίγει έναν χώρο αρμονίας και θετικής αλλαγής
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κέντρο ξένων γλωσσών Bενέτα: Αγγλικά με σύγχρονη ματιά για όλες τις ηλικίες

Από τα πρώτα βήματα στην ξένη γλώσσα έως την άνετη επικοινωνία στην καθημερινότητα και το εξωτερικό
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τη Ρουμανία στη Λέσβο με θρυλικά κλασικά αυτοκίνητα

Μέλη του Retromobile Club ταξιδεύουν στο νησί, συναντούν τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και σχεδιάζουν τον γύρο της Λέσβου με τα μοναδικά τους οχήματα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Για 11η χρονιά γιορτή σύκου στο Ιππειος

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι ιστιοπλόοι μιλούν για την Aegean Regatta

Κουρασμένοι και παράλληλα ενθουσιασμένοι με την διοργάνωση παλιοί και νέοι αθλητές που πήραν μέρος στον αγώνα μίλησαν στην κάμερα του «Ν»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την Aegean Regatta

Απονομές επάθλων, μουσική και γλέντι στην αυλή του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας στη Μυτιλήνη για τα μέλη των πληρωμάτων που συμμετέχουν στους αγώνες το βράδυ της Παρασκευής 29 Αυγούστου
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία ξεχωριστά που θα αγαπήσετε

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ, Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος- Συγγραφέας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Ρεγκάτα συναντήθηκε με την ξυλοναυπηγική στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ για την πλωμαρίτικη ναυπηγική παράδοση – Αφιέρωμα στους Δούκα Γιαμουγιάννη και Ανδρέα Λιόλιο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Aegean Regatta: Τα πρώτα πανιά στη Μυτιλήνη

Στην τελική ευθεία ο μεγάλος ιστιοπλοϊκός αγώνας του Αιγαίου