× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2025

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»
' χρόνος ανάγνωσης

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια
  • Το συκώτι του αρνιού
  • ¾ μιας κουπας τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • Ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • Δυομιση κούπες τσαγιού νερό
  • και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασουμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

«Homo Virtualis»: όταν ο καλύτερος μας φίλος γίνεται το κινητό μας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Μάνος Σαββάκης για την ψηφιακή καθημερινότητα, τα παιδιά και τον μύθο της ουδέτερης τεχνολογίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λέσβος παρούσα στον τελικό του Enduro Greek Series

Τρεις αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου συμμετέχουν στους αγώνες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τη συμμετοχή των Μεσοτοπιτών Λέσβου

Διήμερο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης στην Ηλιούπολη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιχτό σκακιστικό τουρνουά rapid από τον όμιλο «Αριστοτέλη»

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Γέρα στο επίκεντρο της ορεινής ποδηλασίας

Το Grande Gera επεκτείνεται σε δύο αγωνιστικές ημέρες με XCC και Enduro MTB
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο δημιουργικά εργαστήρια βιβλιοδεσίας από το Tortuguita

Η τέχνη του χειροποίητου βιβλίου ζωντανεύει ξανά τον Νοέμβριο με τις τεχνικές Buttonhole και Secret Belgian στο εργαστήριο
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Το Adopto φέρνει νέα εποχή στη φιλοζωία στην Ελλάδα

Η πρώτη ενιαία πλατφόρμα για ζώα, δήμους και πολίτες διαθέσιμη πλέον σε iOS και Android
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Σεμινάριο Aikido στη Μυτιλήνη με τον Κολιόπουλο Sensei

Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε το 20ό κατά σειρά που διδάσκει ο Κολιόπουλος Sensei στη Μυτιλήνη από το 2002
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Ένωση Γονέων Μυτιλήνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Παρέμβαση για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου γονέων και παιδιών απέναντι σε κάθε μορφή εξάρτησης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Nέα εποχή στη χειρουργική φροντίδα

Ο χειρουργός Ευστράτιος Ζούρος μιλά για τα πρωτόκολλα που επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της σωματικής καταπόνησης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς μιλάμε στις κόρες μας για το σώμα τους;

Η Ειρήνη Μπουντούκη μάς θυμίζει ότι η αλλαγή ξεκινάει από το σπίτι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ