× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2024

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

Υλικά

  • Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια
  • Το συκώτι του αρνιού
  • ¾ μιας κουπας τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • Ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • Δυομιση κούπες τσαγιού νερό
  • και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασουμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γευστική απόδραση, στο καφέ ‑ Ταξιάρχης με θέα το Αιγαίο

Αποδράστε για λίγο από τη βουή της πόλης στο γραφικό αναψυκτήριο της Εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Δοκιμάστε χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού, καφέ στο μπρίκι και μυρωδάτους λουκουμάδες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΓΕΥΣΗ

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας

Από 17 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «Ευγενία Κλειδαρά»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

30 χρόνια «Σαμ» στην πλατεία Ερεσού

Από τις αγαπημένες γευστικές επιλογές, το εστιατόριο του Λιβανέζου που παντρεύτηκε Ερέσια και φημίζεται για το φαλάφελ και το μπαμπά γκανούς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εκδήλωση στη Μόρια για τον θεσμό της οικογένειας

Τετάρτη 19 Ιουνίου στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου
ΓΕΥΣΗ

Τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα του καλοκαιριού

Οι «βασιλιάδες» των βιταμινών
ΓΕΥΣΗ

Ένας «ερωτικός μετανάστης» που ήξερε να φτιάχνει ούζο…

Σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα στο μακρινό 1896 οφείλουμε σήμερα την ύπαρξη της γνωστής ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο παράγοντας ούζο με παραδοσιακά αρώματα και μοντέρνες εκδοχές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από την πλατεία Αντισσας στο σπήλαιο του Ορφέα

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Απελευθερώνουμε το στυλ μας με ψαγμένες επιλογές από το Guantana

Στα εγκαίνια του καταστήματος στην Ερμού 252 βρέθηκε ο φευγάτος και αγαπημένος Λάκης Γαβαλάς, στηρίζοντας έμπρακτα το εγχείρημα του καλλιτέχνη Στρατή Νάκη
ΓΕΥΣΗ

Στο Ηφαίστειο Ανεμώτιας ο Bas Wanrooij

Ο βραβευμένος Ολλανδός δημοσιογράφος και εκδότης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Απονομές μεταλλίων Brevet 2024

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το Brevet του 2025