× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2025

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»
' χρόνος ανάγνωσης

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

Υλικά

  • Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια
  • Το συκώτι του αρνιού
  • ¾ μιας κουπας τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • Ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • Δυομιση κούπες τσαγιού νερό
  • και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασουμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων από την ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης

Κουτάβια και γατάκια σας περιμένουν την Κυριακή 18 Μαΐου στη Μαρίνα Μυτιλήνης για να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δράση για τα αδέσποτα ιπποειδή του Βορείου Αιγαίου

θα ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα η παροχή υπηρεσιών για την συλλογή μεταφορά και φιλοξενία των ανεπιτήρητων ζώων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γιορτάζει ο Αγιος Ισίδωρος στο βράχο

Μια βόλτα στις φανερές και μυστικές παραλίες του ανεξερεύνητου κόλπου της Γέρας με μια «γκαζολίνα»!
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Syllabus, ένας χώρος με αγάπη και συμπερίληψη για τα παιδιά

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Σχολικής Μελέτης, στον Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 22. προσφέρει μελέτη μέσα από ένα συμπεριληπτικό, δημιουργικό και εξατομικευμένο πλαίσιο
ΓΕΥΣΗ

Τιμητική διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη από τον Σύνδεσμο Βιομηχανικών Αττικής και Πειραιώς

Με αφορμή την συμπλήρωση 165 χρόνων επιχειρηματικής παράδοσης και καινοτομίας της ποτοποιίας που έχει την έδρα της στο Πλωμάρι της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια ανάσα φροντίδας για τη μητέρα στο Beauty House στη Μυτιλήνη

Η Ειρήνη Δούκα μιλά για ομορφιά, αγάπη και ανανέωση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή πουλιών με ορνιθοπαρατήρηση στον υγρότοπο των Μέσων

Νέα εξόρμηση το Σάββατο 10 Μαΐου στις 4 το απόγευμα
ΓΕΥΣΗ

Η Μεσογειακή διατροφή «μπαίνει» στο Μουσείο

Ξεχωριστές εκδηλώσεις από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στις 18 και 19 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Bazaar για τη γιορτή της μητέρας

Από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Καλλονής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τη Δόξα Λέσβου στην ΑΕΚ

Το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο της Λέσβου συγχαίρει τον Γιάννη Χατζηκυριάκο για το πάθος και την αγάπη του για ποδόσφαιρο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βράβευση μαθητών της Λέσβου για τον εθελοντισμό τους

Από το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το άγχος των πανελλαδικών σε εκδήλωση και στη Γέρα

Η ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου θα δώσει γι' άλλη μια φορά τεχνικές υποστήριξης