× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ*

Δημοσίευση 5/7/2021

Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο

Ένα πραγματικό γεγονός που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας κομματικής εκδήλωσης είναι το 30ο αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ της ΚΝΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατασκήνωση στις παρυφές της πόλης στο άλσος Τσαμάκια, σε ένα άλσος που από μόνο του μιλάει και αφηγείται την ιστορία του λαού μας θα φιλοξενήσει μια μεγάλη συνάντηση νέων που ονειρεύονται και παλεύουν για έναν νέο κόσμο των σύγχρονων δυνατοτήτων και της πραγματικής ελευθερίας και εν τέλει θα φιλοξενήσει νέους απ όλο τον κόσμο που παλεύουν για το σοσιαλισμό.

Σε ένα νησί που εδώ και πολλά χρόνια είναι η πύλη υποδοχής ανθρώπων -θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κλιματικής αλλαγής και των βίαια οξυμένων ανισοτήτων. Σε ένα νησί που μέσα στις αντιφάσεις του και στο διάβα των χρόνων των μεταναστευτικών ροών έγινε το σύμβολο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στο ρατσισμό στη ξενοφοβία και στα ποιο ακραία και ταπεινά ένστικτα της σύγχρονης αλλοτρίωσης.


Σ΄ αυτό το γεωγραφικό χώρο που ακόμα και αν αφαιρούσαμε τους ανθρώπους που τον κατοικούν, αυτός θα συνέχιζε να μιλά, αυτός θα συνέχιζε να αφηγείται ιστορίες για το τι ήταν αυτό που τον έκανε τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σ΄ αυτόν το τόπο που όλοι μας, στην προσπάθειά μας να τον ορίσουμε, να τον κατανοήσουμε και να τον ερμηνεύσουμε,με τα λάθη μας αλλά και τους αγώνες μας (συλλογικούς και ατομικούς) έρχεται η νεολαία, η νέα γενιά της αναζήτησης να τον νοηματοδοτήσει ή και να τον επανανοηματοδοτήσει ανεβάζοντάς τον άλλο ένα σκαλί ως τόπο.

Αυτός ο χώρος των αναπαραστάσεων και των συμβόλων έτσι, με την επανανοηματοδότηση του, με την επίσκεψη των νέων στα «Αμπριά», με την κατασκήνωσή τους στα «Τσαμάκια», με τις δράσεις των παιδιών του «κόκκινου αερόστατου» μπορεί ίσως και να ξανά επηρεάσει την συμπεριφορά μας και από φαντασιακός χώρος να γίνει τόπος. Τόπος που με τα συναισθήματα που προκαλεί δυνητικά να οδηγεί σε νέα κινήματα που θα βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους την απελευθέρωση της κοινωνίας.

Με αυτό το βλέμμα οφείλουμε ως τοπική κοινωνία (φορείς και άτομα) να το αντιμετωπίσουμε.Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Σε τέτοιες δράσεις δεν έχουν χώρο οι μικροψυχίες και οι α-πολίτικες αντιπαραθέσεις.

*Ο Νίκος Χρυσάφης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΔΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Λέσβου της ΑΔΕΔΥ 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου