× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαβούλευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νέες Τεχνολογίες

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ*

Δημοσίευση 22/6/2021

Διαβούλευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νέες Τεχνολογίες

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου από την εταιρία Crowdpolicy, η οποία στοχεύει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


• στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου
• στον ανοικτό συμμετοχικό Δήμο
• στην προβολή του δημοτικού έργου
• στην απλοποίηση των διαδικασιών
• στην υιοθέτηση από δημότες, επιχειρηματίες και επισκέπτες της εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας με τον Δήμο.

Οι δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

• Εξυπηρέτηση του δημότη, για την ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση του αιτήματός του.
• Συμμετοχή και Διαβούλευση σε ζητήματα που θέτει ο Δήμος ή ο κάθε δημότης.
• Ψηφιακό Βοηθό μέσω του οποίου ο κάθε πολίτης, ακόμα και από το κινητό του, μπορεί να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και να βρει χρήσιμες πληροφορίες για επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στο νησί (μετακίνηση, διαμονή, γαστρονομία, πολιτισμός, κ.λπ.).
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μεγάλη έκταση, πληθώρα οικισμών, κατακερματισμό δημοτικών υπηρεσιών, δύσκολο οδικό δίκτυο, μεγάλες χρονοαποστάσεις) που καθιστούν την επικοινωνία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπρόσθετα, οι απαγορεύσεις μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας δημιούργησαν νέες δυσκολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Εξίσου σημαντικά, είναι και τα ζητήματα της συμμετοχικότητας και διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, της ενημέρωσης των πολιτών, της δημόσιας διατύπωσης θέσεων και απόψεων, της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, στοιχεία απαραίτητα για τον έλεγχο του δημοτικού έργου αλλά και την εμπέδωση της Δημοκρατίας στο βασικό κύτταρο της διοικητικής οργάνωσης της χώρας.


Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η χωροθέτηση θεματικού πάρκου στην παραλία της Ερεσού. Μια πρόταση για την οποία δεν προηγήθηκε αρχική ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και διαβούλευση, με αποτέλεσμα ένα έργο που είναι επιθυμητό από όλους, τελικώς να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης.


Είναι κατανοητό ότι τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια υποβολής προτάσεων πολλές φορές λειτουργούν απαγορευτικά για τη διαβούλευση, αλλά δεν νοείται σε μείζονα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την οργάνωση του χώρου, που μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ζωή των κατοίκων ή που υποκρύπτουν ενδεχομένως άλλους σχεδιασμούς να μην λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο κάθε δημότης ή συλλογικός φορέας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώνει, να διαβουλεύεται ακόμα και να θέτει υπό την κρίση της τοπικής κοινωνίας προτάσεις που την αφορούν. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να συμβάλλει στη δημοσιοποίηση του κάθε ζητήματος αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης (υποβολή πρότασης – συζήτηση – ψηφοφορία – λήψη απόφασης). Η κάθε άποψη θα πρέπει να τεκμηριώνεται με στοιχεία, να συλλέγεται, να συζητείται, να αξιολογείται και να γίνεται δεκτή ή να απορρίπτεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο κριτηρίων, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Αυτή η δυνατότητα πλέον παρέχεται μέσω της πλατφόρμας του Δήμου και οφείλουν να την αξιοποιήσουν – πρωτίστως – ο Δήμος αλλά και οι Δημότες. Τα χρήματα που δίνει ο πολίτης πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι να δαπανώνται σε υποδομές που δεν χρησιμοποιεί κανείς. Τα εργαλεία που δημιουργεί ο Δήμος πρέπει να αξιοποιούνται πρώτα από τις δομές και τις υπηρεσίες του και κατόπιν να διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος οφείλει να δείξει στην πράξη τι σημαίνει το όραμα του Πράσινου και Έξυπνου Δήμου και πως αυτό διασυνδέεται με τις υπηρεσίες και την κοινωνία. Ας είναι η Ερεσός η αρχή!

*Ο Ραφαήλ Παλαιοπάνης είναι πτυχιούχος Γεωγράφος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας