× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαίδευση, παραγοντισμός και Μουσικό σχολείο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 14/6/2021

Εκπαίδευση, παραγοντισμός και Μουσικό σχολείο

Το μακρινό 1992 προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Γέρας. Ο νόμος και η διαδικασία που ίσχυε τότε προέβλεπε ότι η πρόταση υποβάλλεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.). Έτσι και έγινε· ομόφωνα το Ν.Σ. πρότεινε τη δημιουργία ΤΕΛ στη Γέρα. Ιδρύονται τα νέα σχολεία για τη σχολική χρονιά 1992 – 1993 και στη νησί της Λέσβου ιδρύονται δύο νέα ΤΕΛ! Πολύ καλά θα πούνε οι περισσότεροι, ένα ζητήσαμε, δύο εγκρίθηκαν· ενώ συνήθως η δημόσια διοίκηση λειτουργεί αντίθετα. Τα δύο ΤΕΛ που ιδρύθηκαν ήταν αυτό της Γέρας, (για το οποίο ακολουθήθηκαν οι ισχύουσες διαδικασίες) και αυτό του ΤΕΛ Πλωμαρίου. Πώς ιδρύθηκε το άλλο σχολείο; Κατόπιν ενεργειών βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η ουσία δεν είναι σε ποια περιοχή έπρεπε να ιδρυθεί σχολείο, αλλά αν λήφθηκαν υπόψη οι πραγματικοί και ουσιαστικοί λόγοι, οι οποίοι καθορίζουν την έγκριση λειτουργίας και ίδρυση ενός σχολείου. Οι έχοντες σχέση με την εκπαίδευση τους γνωρίζουν. Πάντως δεν είναι οι επιθυμίες των προέδρων κοινοτήτων, των δημάρχων, κι άλλων παρόμοιων τοπικών ή τοπικιστικών λόγων, οι οποίοι υπερισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις. Τα δυο ΤΕΛ, (ΕΠΑΛ σήμερα), κατά διαστήματα παραπαίουν, γιατί υπάρχουν τμήματα με 2 ή 3 μαθητές.

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, έχουμε επανάληψη του παλαιοκομματικού αυτού φαινομένου. Κατόπιν ενεργειών θα εγκριθεί, λένε, Μουσικό Σχολείο με έδρα την Καλλονή. Τι όμορφα θα πουν, πάλι, πολλοί· θα έχουμε δυο Μουσικά σχολειά. Ενώ η Μαγνησία, με τη γνωστή μεγάλη παράδοση του Μουσικού σχολείου Βόλου, έχει ένα σχολείο. Ομοίως ο Νομοί Αχαΐας, Ηρακλείου, ο Πειραιάς. Η δε Αττική, με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, έχει τέσσερα Μουσικά σχολεία. Θα μου πείτε δεν θέλεις, κι ως πρώην διευθυντής, άλλο ένα σχολείο στο νησί. Κατά τη γνώμη που δεν είναι καλός αυτός που λέει ναι σε όλα. Για το ναι ή όχι, στην περίπτωση μας, πρέπει να ληφθούν κάποιοι παράγοντες και προϋποθέσεις υπόψη κι όχι μόνο οι επιθυμίες. Πρώτη διαπίστωση είναι ότι το μαθητικό μουσικό δυναμικό του νησιού θα διασπαστεί. Ένα Μουσικό σχολείο για να λειτουργήσει πλήρως χρειάζεται αρκετούς μαθητές· έτσι ώστε να σχηματιστούν οι διάφορες ορχήστρες και σύνολα. Αλλά και ατομικά οι μαθητές να διδαχθούν τα διάφορα μουσικά όργανα. Υπάρχουν άλλοι εκατό πενήντα (150) υποψήφιοι μαθητές; Μήπως θα αποδυναμωθούν τα δυο σχολειά; Ας ρωτήσουμε τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού σχολείου.  

Κάποιες άλλες σκέψεις και διαπιστώσεις: Η καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας δεν εισηγήθηκε θετικά στην πρόταση, γιατί λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους λόγους και παράγοντες. (Όπως και η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου του ΕΣΠΑ, που χτύπησε το καμπανάκι για απένταξη της επισκευής του 6ου Δημοτικού Μυτιλήνης). Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις βουλευτών, κομματικών παραγόντων και πολύ περισσότερο προέδρων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Αν ιδρυθεί ένα σχολείο, κατ’ υπέρβαση και με πολιτική (κομματική) παρέμβαση, σε κάποια περιοχή, δεν θα ιδρυθεί όμοιό του σε κάποια άλλη, που πληροί τις προϋποθέσεις και αυτός ο νομός δεν έχει τέτοιο σχολείο.  Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών είναι μικρό ποσοστό στη λειτουργία ενός σχολείου, σε σχέση με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ειδικό εξοπλισμό και άλλες σημαντικές ανάγκες. Όταν δημιουργήθηκαν δύο τμήματα (από το 2016), ανά τάξη, στο Μουσικό κάποιοι εξέφρασαν διαφωνίες και παράπονα· πώς γίνεται; Το Μουσικό σχολείο Λέσβου δεν έχει κτίριο να στεγαστεί γιατί ο δήμος Μυτιλήνης, κατόπιν Λέσβου, και ξανά Μυτιλήνης δεν βρήκε, κοντά τριάντα (30) χρόνια οικόπεδο, ψάχνουν… Ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάβει την εκπόνηση των σχεδίων και τη χρηματοδότηση.

Υστερόγραφο 1: Όταν Ιδρύθηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Λέσβου, το 2018, η εισήγηση του Δήμου Λέσβου πρότεινε να στεγαστεί στην Καλλονή. Επισκευαζόταν το κτίριο που είναι δίπλα στο Γυμνάσιο για αυτό το σκοπό. Μέχρι να γίνει η επισκευή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσες του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης. Τι άλλαξε, τι μεσολάβησε και μεταφέρθηκε στον χώρο του ΟΑΕΔ;       

Υστερόγραφο 2: Αν ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει να προτείνει οικόπεδο για τη στέγαση του Μουσικού σχολείου Λέσβου μπορεί να το κάνει, να ταράξει τα νερά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στέγασής του.

Διευκρίνιση 1: Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως κάθε δήμος, έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη λειτουργία οποιουδήποτε σχολείου, καθώς και νέα τμήματα, για την περιοχή του. Άλλοι, μόνο, εκπαιδευτικοί παράγοντες πρέπει να αποφασίσουν, και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται.

Διευκρίνιση 2: Η ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλλονής είχε αιτηθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας ήταν για το 2019, όπως και έγινε.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 28/7/021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο πρόδρομος των courier

Πίσω στα χρόνια της εποχής των παραγγελιοδόχων - Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Από τον Βενιζέλο στον Τσίπρα, επισκέψεις, συγκεντρώσεις και πλατείες

Γράφει ο : ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αγία Παρασκευή του Κόντογλου

Στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Αϊβαλί ανήμερα της γιορτής της, με ξεναγό τον κυρ Φώτη.
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η αναστήλωση του βαλιδέ τζαμί και το... «πραγματικό» βαλιδέ τζαμί…

Με αφορμή μια φωτογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 της γειτονιά του βαλιδέ τζαμί της Μυτιληνιάς Επάνω Σκάλας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μεταξύ τυρού και αχλαδιού

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η καταστροφή του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

Γράφει ο: Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με όρους αγοράς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αγελάδα και το εμβόλιο

Κάθε συζήτηση για τον κορονοϊό με ιδεολόγους, ιδεοληπτικούς, φανατισμένους, παρανοϊκούς, εκουσίως ανοηταίνοντας, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Χρειάζονται απλά.... διάβασμα-Γράφει ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο Προφήτης Ηλίας στο Αϊβαλί

Η εκκλησιά που θα γιόρταζε σήμερα αν....
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η διεθνής καταισχύνη δεν έχει όρια

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ