× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εμβόλιο, self test και τηλε‑ιατρική «έσωσαν» την ψυχολογία μας

Η Στέλλα Σπύρου αναφέρει τα πεπραγμένα του Γραφείου Ψυχολόγων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με στοιχεία, κατά τα δύο λοκντάουν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/5/2021

Εμβόλιο, self test και τηλε‑ιατρική «έσωσαν» την ψυχολογία μας
φωτογραφία αρχείου

Και ξαφνικά θυμώσαμε, και ξαναθυμώσαμε προσπαθώντας να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας μέσω λοκντάουν, κάποιες φορές αγνοώντας ότι το ίδιο το λοκντάουν ήταν βασικός παράγοντας, παραγωγής θυμού, άσχημων προστριβών και βαριάς ψυχολογίας για να αντεπεξέλθουμε. Ζητήσαμε από το Γραφείο Ψυχολόγων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τα πεπραγμένα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να συμπεράνουμε πόσοι ζήτησαν βοήθεια, τι είδους και άλλα στοιχεία.

Η ψυχολόγος του Νοσοκομείου, Στέλλα Σπύρου μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι η ψυχολογία ανέβηκε με την έλευση του εμβολιασμού, των self test, ενώ η μέθοδος της τηλε-ιατρικής που έγινε αποδεκτή τόσο από τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη όσο και από τη 2η ΥΠΕ συνέβαλε στις απρόσκοπτες συνεδρίες των πολιτών με τις ψυχολόγους.

Οι φάσεις του λοκντάουν και… του πένθους

«Αν θέλουμε να δικαιολογήσουμε την πορεία των αιτημάτων στο γραφείο ψυχολόγων μπορούμε να το δούμε σε σύγκριση με τα στάδια του πένθους. Η νόσος  Covid 19 αλλά και η καραντίνα γενικά, δεν παύει να είναι πένθος.

Την πρώτη περίοδο από το Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2020 ήταν η πρώτη περίοδο αρχικής αντίδρασης στο αιφνίδιο γεγονός που αλλάζει η ζωή του ατόμου και εκεί έχουμε α) σοκ  β) άρνηση και άρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση Σε αυτή τη φάση είχαμε μια πτώση περιστατικών.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε στην αρχή του Οκτώβρη όταν  ξεκίνησε να υπάρχει η περίπτωση καινούριας καραντίνας και κορυφώθηκε το Νοέμβριο η φάση αυτή χαρακτηρίζεται με θυμό ένταση.

Μετά τα Χριστούγεννα ξεκινά η τρίτη φάση  μια σοβαρή φάση αυτή της κατάθλιψης της απελπισίας. Σε αυτό βοήθησε και το χειμωνιάτικο σκηνικό Στα άτομα που προσέρχονται παρατηρείται  εξάντληση, αυξημένη ευερεθιστότητα, νευρικότητα, φόβο για την ασθένεια, συναισθηματική απομάκρυνση από άλλους, αϋπνία μειωμένη συγκέντρωση προσοχής  και μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία αναποφασιστικότητα και μείωση επιθυμίας για εργασία. Η δουλειά με τα άτομα αυτά ήταν πολύ δύσκολη το μόνο που βοήθησε ήταν η αρχή του εμβολιασμού και η ελπίδα που άρχισε να διαφαίνεται.

Από το Μάρτιο 2021 όπου οι εμβολιασμοί αρχίζουν να διευρύνονται, τα self test αρχίζει το τέταρτο στάδιο αυτό της μερικής αποδοχής. Οι επωφελούμενοι αρχίζουν να κάνουν διεργασίες ώστε να επανέλθουν στην καινούρια πραγματικότητα», εξηγεί η κ. Σπύρου.

Από το πρώτο λοκντάουν το γραφείο ψυχολόγων έβαλε μπροστά, και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου 2020 τη δημιουργία σελίδας στο facebook με με συνεχή ενημέρωση σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού. 

Μέσω της σελίδας απαντήθηκαν 23 ατομικά αιτήματα (άγχος, κατάθλιψη, υποτροπή ψυχικής νόσου), πέντε  προωθήθηκαν σε άλλες δομές μέσω του Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Λειτούργησε κλειστή ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης με 18 συμμετέχοντες και  σταθερή διαδικτυακή συνάντηση μία φορά την εβδομάδα που κράτησε μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και επαναληπτικές συνεδρίες από 11-11-2020 έως 20-12-2020. Τα θέματα που διαχειρίστηκε η ομάδα αφορούσε τα παιδιά, επικοινωνία της οικογένειας, πώς να διαχειριστούν το χρόνο δημιουργικά στην καραντίνα, διαχείριση φόβου πανδημίας κλπ. 

Στο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021 η προσέλευση των χρηστών του Γραφείου Ψυχολόγων είχε μια μείωση περίπου 60%.

Μετά το καλοκαίρι του 2020 επανήλθε στα κανονικά ποσοστά και ξεκίνησε και πάλι μια μείωση τον Νοέμβρη του 2020 κατά τη δεύτερη καραντίνα.

Το δεύτερο λοκντάουν

Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησε η ένταξη του γραφείου ψυχολόγων στις διαδικτυακές διαδικασίες τα ποσοστά επανήλθαν ξανά.   

Από τις 11 Νοεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπ όψιν την πανδημία του Covid 19, το καθεστώς της επιβεβλημένης καραντίνας αλλά ταυτόχρονα και τα αιτήματα για Ψυχολογική παρέμβαση σε επίπεδο πλέον ψυχοθεραπείας ξεκίνησε η πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεδριών Ψυχολογικής Παρέμβασης από το γραφείο Ψυχολόγων μέσω του  συστήματος τηλεϊατρικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και της 2ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά προσεγγίστηκαν διαδικτυακά :

3 περιπτώσεις πένθους ενηλίκων (2 περιπτώσεις για Covid 19)

7  περιπτώσεις ανηλίκων  με αιτήματα σκέψεις αυτοκαταστροφής, παραβατικής συμπεριφοράς, , δυσκολία προσαρμογής στο χώρο διαμονής λόγω καραντίνας. 

21 περιπτώσεις ψυχολογικής εκτίμησης ενηλίκων  μετά από παραπομπή αρμόδιου ψυχιάτρου ή μετά από δικό τους αίτημα .

14 περιπτώσεις φοιτητών μέσα από τη συνεργασία του Γραφείου Ψυχολόγων με το Συμβουλευτικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αίτημα βοήθεια να αντιμετωπίσουν την καραντίνα και την αναγκαστική τους επιστροφή στην πατρική τους εστία.

8 περιστατικά ηλικιωμένων που σε όλη την διάρκεια της πανδημίας υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία συστηματικά ανά 15 μέρες «ώστε να ενημερωνόμαστε για την κατάστασή τους ή να τους δίνουμε πληροφορίες για την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης»

Πρόληψη

Αυτό που ζητήθηκε κατά κόρον στην καραντίνα είναι τα διαδικτυακά σεμινάρια με αθρόα συμμετοχή:

1.         Σεμινάριο «Ευαισθητοποίησης σε θέματα Ψυχολογίας», πιο συγκεκριμένα «Κινηματογράφος και Ψυχολογία» προς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου όλων των Ειδικοτήτων αίτημα συμμετοχής και παρακολούθησης πάνω από 80 άτομα

2. Σεμινάριο «Συνεκπαίδευσης παιδιών σε σχολικές δομές» με συμμετοχή πάνω από 70 εκπαιδευτικούς από Λέσβο και Λήμνο

3. Παρέμβαση σε ομάδα  γονέων  με παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού ώστε να υπάρχει καλλίτερη αντιμετώπιση αυτών σε περίοδο καραντίνας

4. Παρέμβαση σε εκπαιδευτικούς με δυσκολία να διαχειριστούν παιδιά και γονείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας 13 περιπτώσεις

5. Πρόσκληση από ομάδες γονέων νηπιαγωγείων και σχολείων για συμβουλευτική αντιμετώπισης της συμπεριφοράς των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της διαδικτυακής εκπαίδευσης  3 σχολεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τέλος στην «ασάφεια νόμου» για τις σφαγές των ζώων

Ρητά και ξεκάθαρα «στοπ» στις δημόσιες σφαγές ζώων, λέει η «Κιβωτός»
ΥΓΕΙΑ

Οι εμβολιασμένοι δεν ελέγχονται με τεστ για την είσοδο στο Νοσοκομείο

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών ο Μουτζούρης

Δήλωση Κώστα Μουτζούρη για τις αναστολές εργασίας εργαζομένων και γιατρών στο χώρο της Υγείας μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στη Μυτιλήνη

Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στη Μυτιλήνη

Από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
ΥΓΕΙΑ

Τρία νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σε σύνολο 1.305 νέων μολύνσεων κορονοϊού, 33 νεκρών και 348 διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα
ΥΓΕΙΑ

Έξι νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αύξηση της επισκεψιμότητας στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας

Εκατοντάδες επισκέπτες από Ελλάδα και Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι θέλησαν να δοκιμάσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της περιοχής
ΥΓΕΙΑ

«Τους παραχωρήσαμε αίθουσα αλλά δεν την δέχτηκαν»

Απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στις αιτιάσεις του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

«Το Νοσοκομείο λειτουργεί από το 1935, δεν στηρίζεται μόνο σε δύο γιατρούς!»

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών

Μήνυμα Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη μετάγγιση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, για τις πρώτες ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης αιμοδοσίας