× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H κλιματική αλλαγή είναι παρούσα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ*

Δημοσίευση 24/5/2021

H κλιματική αλλαγή είναι παρούσα

Μια πρόγνωση καιρού που περιέγραφε ότι θα έχουμε καταιγίδα το απόγεμα της Πέμπτης , εξελίχθηκε σε ακραίο καιρικό φαινόμενο με ανέμους ταχύτητας 150 χλμ/ώρα , βροχή και χαλάζι, που χτύπησε την Δυτική Λέσβο το χάραμα της επόμενης μέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοιτώντας πίσω το σύντομο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2019 διαπίστωσα ότι είχαμε συνολικά 5 ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

1. Φθινόπωρο του 2019. Έντονη καταιγίδα με δυνατό άνεμο κατέστρεψε μεγάλο μέρος των λιμανιών σε Νυφίδα και Σκάλα Πολυχνίτου.
2. 28/9/2020. Ανεμοστρόβιλος χτυπά το λεκανοπέδιο Καλλονής με πτώσεις δένδρων και κολώνων της ΔΕΗ στον δρόμο Καλλονή προς Σκάλα Καλλονής και καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους..
.3. Δύο μήνες μετά καταιγίδα στο λεκανοπέδιο Καλλονής , έσπασαν τα αναχώματα του Τσικνιά και οριακά δεν πλημμύρησε ο Αχέρωνας στην Καλλονή.
4. Γενάρης του 2021. 3 χιονοπτώσεις που δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στον Δήμο. Η μία κράτησε 4 μέρες με πυκνή χιονόπτωση και παγετό.


Ο νέος δήμος αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά με τα μέσα που διαθέτει. Στην μερική άμεση μερική αποκατάσταση των ζημιών ,στην διεκδίκηση από την Πολιτεία αποζημιώσεων για τις υποδομές που καταστράφηκαν και βοηθώντας στην διεκδίκηση αποζημιώσεων των ιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Είναι όμως καιρός να δούμε όλα αυτά τα φαινόμενα συνολικά στο πλαίσιο της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Όχι σαν ένα φαινόμενο που θα είναι περαστικό ,αλλά σαν κάτι που θα έχει συνέχεια και θα επιρρεάζει τις ζωές μας όλο και περισσότερο.


Να εμπλουτίσουμε την γνώση μας με τα νέα δεδομένα και περιστατικά που καθημερινά καταγράφονται.


Αναζήτησα τις δράσεις της Περιφέρειας και την μελέτη που έγινε για την κλιματική αλλαγή. Είναι γενικόλογη στην περιγραφή του φαινομένου και δεν οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Χρειάζεται να επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα.Τέσσερεις άξονες μπορούμε να επισημάνουμε.


1. Πρόγνωση με ακριβή δεδομένα για την εξέλιξη των φαινομένων .Η υποδομή σε μετρητικούς τοπικούς σταθμούς είναι ελλειπής. και υστερεί στην ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας.


2. Δημόσιες υποδομές., λιμάνια δρόμοι αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα πρέπει να επιταχυνθούν και να σχεδιασθούν με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Για την περιοχή της Δυτικής Λέσβου τα αντιπλημμυρικά έργα είναι επείγοντα και δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στην ανάθεση των απαιτούμενων μελετών και έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


3. Ιδιωτικά έργα. Η ανάπτυξη του τουρισμού οδηγεί σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοντά στην θάλασσα. Ο ήπιος καιρός βοηθά στην χρήση ανοιχτών χώρων που χρησιμοποιούν ελαφρές κατασκευές , πέργολες , τέντες κλπ. Οι προδιαγραφές και τα υλικά χρειάζεται να γίνουν πιο ανθεκτικά. Ο ρόλος του ΤΕΕ είναι σημαντικός στην διαμόρφωση προτάσεων. Η κατάληξη μπορεί να είναι κατασκευές που αντέχουν στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και θα επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ κατ αναλογία με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμιση; στον ιδιωτικό τομέα.


4. Και τέλος χρειάζεται η ενίσχυση του ρόλου της Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους και στην Περιφέρεια με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα και κυρίως με την οργάνωση σχεδίων με τα νέα δεδομένα.


Γνωρίζω οτι η οργάνωση της πρόληψης δεν είναι δημοφιλής γιατί δεν φέρνει ψήφους.Όμως αν ξοδέψουμε 1 ευρώ για πρόληψη το όφελος θα είναι 9 ευρώ για τις καταστροφές που θα αποφύγουμε συν τις ανθρώπινες ζωές που δεν μπορούν να μετρηθούν σε χρήμα.

*Ο Στρατής Ζαφείρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Βιομηχανίας και νυν Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Δήμος Δυτικής Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας