× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στα ύψη οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Τα σκήπτρα της αύξησης των επιδοτούμενων κρατούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, οι οποίοι έχουν μείνει εκτός εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/5/2021

Στα ύψη οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταγράφεται στους αριθμούς των εγγεγραμμένων ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο, για το μήνα Μάρτιο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ τόσο συγκριτικά με το μήνα Φεβρουάριο, όσο και συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020 ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο πρώτο μήνας που ξεκίνησε το lock down στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο αριθμός των ανέργων για το μήνα Μάρτιο διαμορφώνεται στα   17.248, μειωμένος κατά  226 άτομα και ποσοστό  1,29% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο όπου ο αριθμός των ανέργων ήταν 17.474 άτομα. Τα παραπάνω στοιχεία αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσει ακόμη με βεβαιότητα κανείς λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στην οικονομία, δείχνουν ότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό βέβαια συμβάλει σημαντικά και το μαξιλάρι των αναστολών το οποίο κρατά ενεργούς χιλιάδες εργαζόμενους, από τις λεγόμενες κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.Συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων είναι μειωμένος κατά 462 άτομα και ποσοστό 2,61%.

Μείωση πάντως στην ετήσια ανεργία παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μας με πρωταθλήτρια την Ήπειρο με ποσοστό 3,48%. Ακολουθεί η δική μας περιφέρεια το Βόρειο Αιγαίο στη δεύτερη θέση με μείωση 2,61% και η Θεσσαλία με 2,19%. Στο αντίποδα αύξηση της τάξης του 7% στον αριθμό των ανέργων παρατηρείται στις τουριστικές περιφέρειες της χώρας μας, με πρωταθλήτρια την Κρήτη με αύξηση 7,95%, το γειτονικό μας Νότιο Αιγαίο με αύξηση 7,71% και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 7,08%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους πίνακες των στατιστικών του ΟΑΕΔ είναι η ιδιαίτερη κατηγορία των επιδοτούμενων ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο για το μήνα Μάρτιο από το σύνολο των 17.248 ανέργων, επιδοτούνται 4.384 άτομα.

Από αυτούς η πλειοψηφία και συγκεκριμένα 2.395 άτομα είναι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, 1586 άτομα ανήκουν στις κατηγορίες των κοινών ανέργων (διάφορες ειδικότητες), 49 άτομα είναι οικοδόμοι, 309 ασχολούνται με αγροτικά επαγγέλματα και 45 είναι εκπαιδευτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συγκριτικά στοιχεία των επιδοτούμενων ανέργων τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε ετήσια βάση δείχνουν ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις κατηγορίες των επιδοτούμενων.

Ειδικότερα στον τόμεα του τουρισμού οι επιδοτούμενοι άνεργοι σε σύγκριση με το Φεβρουάριο παρουσιάζουν αύξηση κατά  23,84% και σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2020 παρουσιάζουν αύξηση κατά 222,34% (!). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του ’20 οι επιδοτούμενοι στον τουρισμό ήταν μόλις 743 άτομα.

Στην κατηγορία των κοινών ανέργων η μηνιαία αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων αγγίζει το 2,05% ενώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2020 σημειώνεται μείωση κατά 14,01%.

Συνολικά οι επιδοτούμενοι άνεργοι συγκριτικά με το Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 12,90 ενώ συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020 η αύξηση των επιδοτούμενων αγγίζει το 43,46%.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης