× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των πηγών της Εφταλούς

Με ΦΕΚ ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και προχωρά ολοταχώς η υποβολή του φακέλου για τον ιαματικό πόρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2021

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των πηγών της Εφταλούς

Μια σύνθετη υπόθεση που σχετίζεται με την αδειοδότηση των ιαματικών πηγών στην Εφταλού, οι οποίες βρίσκονται εντός αιγιαλού και παραλίας και η αναγνώρισή τους, αποτελούσε δυσεπίλυτο πρόβλημα, φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο της, μετά τις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τη Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών βρίσκονται στην παραλία της Εφταλούς γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική την αξιοποίησή τους, με δεδομένο ότι οι παραλιακές ζώνες ανήκουν στην Κτηματικής Υπηρεσία.

Το μπερδεμένο αυτό καθεστώς σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η νομοθεσία που διέπει τα κτίρια που είναι εντός αιγιαλού και παραλίας, είναι αρεκτά σύνθετο, καθιστούσε προβληματική την υπόθεση της αναγνώριστης των ιαματικών πηγών της περιοχής. Μάλιστα πολλές φορές είχαν εκφραστεί φόβοι ότι οι πηγές στο τέλος θα χαθούν και θα κατασχεθούν από το δημόσιο.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, έγινε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους έξι μήνες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την νομιμοποίηση και την τακτοποίηση των κτιριακών εγκατάστασεων. «Σήμερα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροποποίηση της γραμμής Αιγιαλού και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση της θερμοπηγής και την νόμιμη πλέον εκμετάλλευση της. Κλείνουμε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα που απασχολούσε τον Μολυβο,τακτοποιώντας μια εμβληματική εγκατάσταση που παρέμενε ανενεργή. Αυτό που πετύχαμε, σημειώνει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, είναι η επέκταση του αιγιαλού ώστε να νομιποιηθούν τα κτίσματα που βρίσκονται πάνω σε αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βήμα για το Δήμο Δυτικής Λέσβου είναι να συμπληρώσει τον φάκελο της αίτησης αναγνώρισης του ιαματικού πόρου,  με το ΦΕΚ της νομιμοποίησης του κτιρίου και της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης ώστε να περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού.

Όταν λάβει ΦΕΚ αναγνώρισης ο ιαματικός πόρος της Εφταλούς, πλέον ανοίγει ο δρόμο για την αξιοποίηση του κτιρίου, την επισκευή ή ακόμη και την επέκτασή του, από τον ίδιο το Δήμο ή κάποιο ιδιώτη.

Μετά την αναγνώριση του ιαματικού πόρου των Θερμών Πηγών του Πολιχνίτου και την καλή εξέλιξη για τις ιαματικές πηγές της Εφταλούς, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με πληροφορίες στρέφει το ενδιαφέρον του στις ιαματικές πηγές του Λισβορίου, οι οποίες έχουν και αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Ως γνωστόν ο τελευταίος μισθωτής, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε μετά τη ενοικίαση του χώρου για τα οποία θεωρεί υπεύθυνο το δήμο και την ΑΔΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο, προς το παρόν όμως ο Δήμαρχος κρατά χαμηλούς τόνους έως ότου αυτές οριστικοποιηθούν.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ