× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το βερνίκι

Γράφει η ΕΦΗ ΣΙΑΛΕΥΡΗ Δημοσίευση 31/1/2019

Το βερνίκι

Σάββατο απογευματάκι συνήθως, εκεί γύρω στις 5. Περίμενα πώς και πώς να το πει…: «Έφη θα μου βάψεις τα παπούτσια;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθόμουν στο πλατύσκαλο ωραία ωραία, άπλωνα ένα φύλλο παλιάς εφημερίδας - πόσες πολλές χρήσεις είχαν κάποτε αυτές οι έρμες οι εφημερίδες - τα έπαιρνα στο χέρι μου κι άρχιζα την ιεροτελεστία…πρώτα το αριστερό - έτσι για την αλητεία - με τη φαρδιά την βούρτσα να φύγουν οι σκόνες…φράστα φρούστα, καλά καλά γύρω γύρω, παρατηρούσα τις ατέλειες στο τακούνι ή τυχόν γρατζουνιές, σημείωνα στο μυαλό μου πού θα δώσω βάση. Μετά άνοιγα το στρογγυλό μεταλλικό κουτάκι το πορτοκαλί με την καμήλα; Ε! αυτό…τί περίεργο κλείσιμο που είχε και ουπςςςς η μυρωδιά που σου έκανε διπλάσια τα ρουθούνια. Τώρα με το άλλο το βουρτσάκι, το τριγωνικό, με το χεράκι το ξύλινο, έχωνα το παπούτσι στο χέρι μου, το σήκωνα ψηλά λες και θα αναμετριόμασταν, έπαιρνα μια γενναία βουρτσιά βερνίκι κι άρχιζα το βάψιμο. Πώς μου άρεσε να βλέπω μπροστά στα μάτια μου το θολουριασμένο δέρμα να παίρνει ζωή και να θρέφεται, πώς πρόσεχα τις λεπτομέρειες και τις πτυχές και να μην βάψω τα κορδόνια, πώς καμάρωνα μετά το δημιούργημά μου…τελευταίο το πανάκι…το έτριβα μέχρι να γυαλίσει και να απορροφήσει το περίσσιο βερνίκι.

Κι έπειτα το δεξί με τον ίδιο ζήλο. Τα κοίταγα μια στιγμή, όχι παραπάνω η ανυπόμονη, και έτρεχα και του τα έδινα… «έτοιμααα μπαμπά, βάλτα!»

Κι Εκείνος μου χαμογελούσε, έσκυβε, πατούσε στο πόδι της καρέκλας, σήκωνε πιο ψηλά τις κάλτσες του, έπαιρνε το ασημί - μαγικό στα 7χρονα μάτια μου - εργαλείο, τη «σκώστρα», τα φορούσε χαϊδεύοντάς μου το κεφάλι μια δυο άγαρμπες φορές και σηκωνόταν τριζάτος και σένιος για να πάει στο άλλο μαγικό μέρος…το καφενείο, να βρει τους φίλους για τον σαββατιάτικο καφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν εκφραζόταν πολύ με λόγια, ούτε εγώ μαζί του. Ένιωθα αμήχανα όποτε έμενε σπίτι το Σάββατο το απόγευμα, γιατί έλειπε πολύ απ’ το σπίτι - ήταν η δουλειά του τέτοια, του άρεσε και το έξω – οπότε όλη μου την αγάπη την έβγαζα σε κείνη την «αγγαρεία», στο βάψιμο των παπουτσιών του.

Από τότε το μέσο έκφρασης έχει αλλάξει τόσες φορές, τόσες πολλές φορές, ένας έλεγχος, μια νίκη, μια σιδερωμένη μπουγάδα, μια τσάκιση αλφάδι στο λευκό πουκάμισο, μια λέξη στο σταυρόλεξο, ένα πατητό στην πλάτη…

Και τώρα πια ένα σκέπασμα, μια κρεατόσουπα, μια επίσκεψη στον γιατρό, το χέρι μου σφιχτά με το δικό του, το βλέμμα μου που τον αγκαλιάζει, μια βόλτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα δε λέμε πολλά, νιώθουμε αμήχανα – λείπω πολύ απ’ το σπίτι, είναι η δουλειά μου τέτοια, είμαι και του έξω…

Αλλά κοίτα που τί παράξενο θα καταλάβω ότι είσαι πάλι καλά όταν μου ζητήσεις να σου βάψω τα παπούτσια κι εγώ σ’το ορκίζομαι θα τα κάνω γυαλί – πού θα βρω εφημερίδα δεν ξέρω…

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ