Με αφορμή τη χτεσινή πρεμιέρα για τη διάθεση σελφ τεστ από τα φαρμακεία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τον φαρμακοποιό στην Καλλονή, Σταύρο Βαλτά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου.
Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους φαρμακοποιούς, αλλά και στον κ. Βαλτά είναι ότι πολλοί Λέσβιοι που επρόκειτο να εμβολιαστούν με ραντεβού που είχαν κλείσει μέσω του φαρμακείου, ακύρωσαν το ραντεβού τους ακόμα και την τελευταία στιγμή, λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι παρενέργειες του εμβολίου της Astra Zeneca.
Παρενέργειες διεθνώς, καθώς στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ένα μόνο περιστατικό ανέφερε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι από τον κορονοϊό και τις θρομβώσεις που προκαλεί, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες που επρόκειτο να εμβολιαστούν, παρά από το εμβόλιο. «Όσο περιμένουν, έχοντας χάσει το ραντεβού τους, νέο ραντεβού για Pfizer, κινδυνεύουν από τον κορονοϊό,» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η προσέλευση από το πρωί χτες Δευτέρα για την παραλαβή σελφ τεστ ήταν μεγάλη, ενώ υπάρχει το σχετικό απόθεμα σε όλα τα φαρμακεία για τα σελφ τεστ, ανέφερε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον αριθμό ΑΜΚΑ μαζί τους για να παραλάβουν δωρεάν το τεστ, το οποίο γίνεται πιο εύκολα από το rapid test. Παράλληλα παρακάλεσε τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα εφημερεύοντα φαρμακεία τις ώρες της εφημερίας, καθώς κανονικά στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείο γίνεται πιο εύκολα η διανομή. Εξάλλου ήδη τα φαρμακεία έχουν επιβαρυνθεί όχι μόνο με τη διάθεση των self test αλλά και με τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Μπορείτε να ακούσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: