× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι λέει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια;

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Δημοσίευση 26/3/2021

Τι λέει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια;

Έπειτα από πολύμηνους ψίθυρους και υπόγειες συνομιλίες η κυβέρνηση έχει αναρτήσει για διαβούλευση στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Πράγματα που έχει σημασία να αξιολογούμε όταν διαβάζουμε ένα νομοσχέδιο

*Ποιος το φέρνει: Μια ακραιφνώς συντηρητική κυβέρνηση που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος της είναι η σκληρή περιφρούρηση της πυρηνικής ετεροκανονιστικής οικογένειας και ένας Υπουργός βαθιά ομοφοβικός που με δηλώσεις του προσέβαλε και στιγμάτισε τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών.

*Με ποιους συνομιλεί: Με το λόμπι των «Ενεργών Μπαμπάδων» που το μοναδικό για το οποίο κόπτονται είναι πως δε θα πληρώνουν διατροφές και πως θα αναπαράξουν το μισογυνικό στερεότυπο της «γυναίκας – μέγαιρας που στερεί το παιδί από τον πατέρα»

*Πότε το φέρνει: Σε συνθήκη υγειονομικής κρίσης και παρατεταμένου Lockdown που όλα τα διεθνή δεδομένα καταδεικνύουν την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

*Σε ποιο ιστορικό συγκείμενο τοποθετείται: Στη δεσπόζουσα της έμφυλης ανισότητας και της έμφυλης βίας που απορρέουν από την πατριαρχική δόμηση των κοινωνιών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

*Ότι το παιδί και η γυναίκα θα εκτίθενται κατά το 1/3 του χρόνου στον κακοποιητή γονιό, ακόμα κι αν υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αμετάκλητη καταδίκη. Αμετάκλητη καταδίκη με χρόνους ελληνικών δικαστηρίων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 χρόνια

Ποια είναι η βιωμένη πραγματικότητα της έμφυλης βίας και τι θα επιφέρει το νομοσχέδιο εάν περάσει:

*Η ενδοοικογενειακή βία ως συνήθης μορφή έμφυλης βίας μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές, μεταξύ των οποίων η σωματική, λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική βία. Οι γυναίκες συχνά εγκλωβίζονται σε κακοποιητικά περιβάλλοντα. Ακόμα κι αν αποδράσουν από αυτά δεν είναι δεδομένο ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για ενδοοικογενειακή βία (εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού και ψυχικού κόστους που απαιτεί μια τέτοια διαδικασία). Ακόμα κι αν προσφύγουν δικαστικά, δεν είναι δεδομένο ότι οι αρχές να ανταποκριθούν ή θα κατανοήσουν το πλήγμα όλων των εκδοχών της ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμα κι αν ανταποκριθούν, αυτό συνεπάγεται μια μακροχρόνια διαδικασία.

*Αν το νομοσχέδιο περάσει θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών,  γιατί αφενός θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον απεγκλωβισμό μιας γυναίκας από έναν κακοποιητικό γάμο μέσω της εργαλειοποίησης του παιδιού και της απειλής της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και αφετέρου θα εξαναγκάσει τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε διαρκή έκθεση στον κακοποιητή γονιό μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του. Αυτό σημαίνει σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και της γυναίκας.

Τι θέλουμε σήμερα:

*Να μην περάσει το νομοσχέδιο για τους λόγους που εξηγήθηκαν. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπει τη συναινετική συνεπιμέλεια και έτσι πρέπει να μείνει

Τι θέλουμε πάντα:

*Δομές και υπηρεσίες για τα άτομα που κακοποιούνται, γυναίκες, θηλυκότητες, παιδιά, ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα

*Δομές και υπηρεσίες που θα συλλογικοποιούν τη φροντίδα, την ανατροφή και την κοινωνικοποίηση των παιδιών για να μην πέφτει όλο το βάρος στις γυναίκες

*Ξερίζωμα των έμφυλων ρόλων, των έμφυλων καταμερισμών και στερεοτύπων εντός της οικογένειας. Η άρνηση στο νομοσχέδιο δε συνεπάγεται την αποδοχή της παραδοσιακότητας του γυναικείου ρόλου και του «καθήκοντος» της μητρότητας.

*Διεύρυνση, κοινωνική και νομική, της εννοιολόγησης της οικογένειας σε ΛΟΑΤΚΙ+ και πολυσυντροφικές οικογενειακές μορφές με πλήρη δικαιώματα

Τι μπορείς να κάνεις:

*Να ακούσεις το λόγο των γυναικών, των φεμινιστριών, των φεμινιστικών συλλογικοτήτων και να τις πιστέψεις

*Να υπογράψεις τις ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι δύο ψυχές του νεοφιλελεύθερου

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πάρκο ιστορικής αμνησίας στην Ερεσό

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μας περνάνε για σανοφάγους (και σανό μας σερβίρουν..)

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ατοπήματα μιας «αντιψεκαστικής» σταυροφορίας

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιατί να απεργήσουμε;

Γράφει ο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΒΑΤΣΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,5/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ημέρα Περιβάλλοντος… χωρίς Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 4/6/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας