× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανοσία της αγέλης μετά το φθινόπωρο»

Απαιτείται ο εμβολιασμός του 65% -70% του πληθυσμού για την απόκτηση ανοσίας δηλώνει ο Ειδικός Παθολόγος Γιάννης Ζερδελής. Σήμερα έχει εμβολιασθεί το 12%

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/3/2021

«Ανοσία της αγέλης μετά το φθινόπωρο»

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο μεγάλος αριθμών των αρνητών καθώς και τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκτιμά ο γνωστός γιατρός – ειδικός παθολόγος, Γιάννης Ζερδελής, ότι ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γιάννης Ζερδελής, αναφέρθηκε τόσο στις αιτίες επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού μας και της χώρας μας γενικότερα καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών, η οποία όπως είπε με το ρυθμό που γίνεται σήμερα αναμένεται να αποδώσει καρπούς μετά το φθινόπωρο.

Πλήρη κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου

«Όσοι συμπολίτες μας κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ο Γ. Ζερδελής, αποκτούν μερική ανοσία μετά από λίγες εβδομάδες. Το ποσό των αντισωμάτων που έχει παραγχθεί δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο, όμως ακόμη και αν νοσήσει, ο ιός εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ο οργανισμός αποκτά πλήρη ανοσία. Ακόμη όμως και αν δεν γίνει αυτό, εκείνοι οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα περάσουν την ίωση πολύ ελαφρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κάλυψη του πληθυσμού, αυτό που ονομάζεται ανοσία αγέλης, με το ρυθμό που γίνονται σήμερα οι εμβολιασμοί, υπολογίζω ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του ερχόμενου χειμώνα ή το νωρίτερο στο τέλος του φθινοπώρου. Η ανοσία του πληθυσμού προϋποθέτει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 65-70% του πληθυσμού, σήμερα έχει καλυφθεί περίπου το 12%».

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναφερόμενος ο Γιάννης Ζερδελής, στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca και των παρενεργειών που έχουν εμφανισθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει ότι οι πολίτες που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και δεν έχουν εμφανίσει κάποια παρενέργεια, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Για τις περιπτώσεις ωστόσο, σημείωσε που υπήρξαν παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, όπως υψηλός πυρετός, ρίγη, κ.λπ. καλό θα ήταν τόνισε οι συμπολίτες μας αυτοί να συζητήσουν με το γιατρό τους ή να περιμένουν λίγο καιρό έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κορονοϊός εξαφάνισε τη γρίπη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Ζερδελής επισήμανε ότι η δραστηριότητα του κορονοϊού έχει σχεδόν μηδενίσει τη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε αιτία για αυτό είναι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται ούτως ή άλλως από τους πολίτες, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που φέτος εμβολιάσθηκε κατά της γρίπης καθώς και το γεγονός ότι έχει υπερισχύσει στο περιβάλλον ως ισχυρότερος ιός,  όπως όλα δείχνουν, ο Covid19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε, εάν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα αδιαθεσίας, όπως καταρροή, βήχα, πυρετό κ.λπ. καλό θα ήταν να συμβουλευτεί το γιατρό διότι, τόνισε, τα συμπτώματα των ιώσεων είναι κοινά και δεν μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από τον κορονοϊό εάν δεν κάνει την ειδική εξέταση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου