× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα χρόνο κορονοϊός στη Λέσβο!

Η πρώτη γυναίκα που νόσησε μιλά στο «Ν». Ακολούθησαν 2102 κρούσματα, 162 νοσηλευθέντες στο Νοσοκομείο και 43 νεκροί

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 8/3/2021

Ένα χρόνο κορονοϊός στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Και ξαφνικά σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, 8 Μαρτίου του 2020 η είδηση έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία σαν βόμβα που η έκρηξη της καθόρισε την τοπική ειδησεογραφία και όχι μόνο.

Μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα στις αρχές του ίδιου μήνα, γυναίκα ηλικίας 40 περίπου ετών, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι όπου και διαμένει, νοσηλευόταν από το πρωί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα που παρέπεμπαν στην άγνωστη τότε νόσο του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ώρες μετά, από το Ινστιτούτο Παστέρ όπου στέλνονταν τότε δείγματα προς πιστοποίηση της νόσου, επιβεβαιώθηκε η νόσος. Είχε επισκεφθεί στα τέλη του περασμένου μήνα το Ισραήλ προκειμένου να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους.

«Υπήρξε μεγάλη στοχοποίηση πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου, λόγω του ταξιδιού που έκανα. Όταν δημοσιεύτηκε η είδηση για τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα μεταξύ αυτών που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους άρχισαν όλοι να με βάζουν στο στόχαστρο. Ένιωθα πολύ άσχημα. Με έκαναν να νιώθω πολύ χάλια... Πόσο μάλλον όταν νόσησα. Πιστέψτε με, αν είχα άλλο τρόπο να μεγαλώσω τα παιδιά μου, θα έφευγα ακόμα και από τον τόπο μου» λέει ένα χρόνο μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα της αρρώστιας. Πέρασαν και περάσαμε όλοι τόσα και τόσα. Εμένα με ξέχασαν...» καταλήγει η γυναίκα πρώτο κρούσμα της νόσου στη Λέσβο.

 

Κι άλλοι...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν λίγες μέρες μετά δυο ασθενείς, γνωστό ζευγάρι εμπόρων στην αγορά της Μυτιλήνης. Αυτοί νόσησαν στη διάρκεια ταξιδιού τους για διακοπές  στην Ταϊλάνδη!

Στα τέλη Μαρτίου γίνεται γνωστό ότι νόσησε οικογένεια τριών γυναικών στην Αγία Παρασκευή. Εγγονή και κόρη μιας 76χρονης γυναίκας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που μετά από δυο μέρες νοσηλείας πεθαίνει καταγραφόμενη ως η πρώτη νεκρή της νόσου στη Λέσβο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στατιστικά

Από την εκδήλωση της νόσου στη Λέσβο μέχρι και τον Ιούνιο εκδηλώνονται συνολικά 11 κρούσματα. Τον Ιούλιο οκτώ. Και ξαφνικά τον Αύγουστο κυρίως ως αποτέλεσμα συγχρωτισμού στις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η Λέσβος «απογειώνεται» στα 103 κρούσματα. Το Σεπτέμβριο καταγράφονται 349 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων που διαπιστώνονται και διασπείρονται στην κοινότητα των μεταναστών και προσφύγων μετά τη φωτιά του καταυλισμού της Μόριας. Τον Οκτώβριο τα κρούσματα είναι 127, το Νοέμβριο 695, το Δεκέμβριο 412, τον Ιανουάριο του 2021 252, το Φεβρουάριο 99 και το Μάρτιο μέχρι χθες τα κρούσματα της νόσου ήταν 46.

Συνολικά από την εκδήλωση της νόσου υπήρξαν 2.102 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά, κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο. Από αυτά  162 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 32 από τους 162 αυτούς χρειάσθηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 18 βγήκαν από τη ΜΕΘ ζωντανοί.

Ας σημειωθεί ότι συνολικά από τους νοσήσαντες με κορονοϊό στη Λέσβο 43 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που προκάλεσε η νόσος. Οι 42 πέθαναν στο Νοσοκομείο και ένας από αυτούς πέθανε στο σπίτι του πριν οδηγηθεί στο Νοσοκομείο. 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια παλιά κυψέλη αφηγείται τη ζωή των ρετσινάδων του Αμπελικού

Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ρητίνης με επίκεντρο τη μελισσοκομία στους οικισμούς του δάσους - Ένα «κυβέλι» της δεκαετίας του 1960 διασώζει μνήμες από μια ολόκληρη εποχή
Μια παλιά κυψέλη αφηγείται τη ζωή των ρετσινάδων του Αμπελικού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δυναμική παρουσία του Στρατή Βαρταλαμίδη στο Σπάρταθλον

Ο αθλητής των Lesvos Runners ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα έως τη Σπάρτη
Δυναμική παρουσία του Στρατή Βαρταλαμίδη στο Σπάρταθλον
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καρδιά του Προσκοπισμού χτύπησε στη Λέσβο

Για πρώτη φορά στη Λέσβο η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους με περίπου 200 συμμετέχοντες από Ελλάδα και Κύπρο
Η καρδιά του Προσκοπισμού χτύπησε στη Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Μια θάλασσα γεμάτη γεύσεις από το Βόρειο Αιγαίο στη Θεσσαλονίκη

Γευσιγνωσίες, εργαστήρια και επαφές με επαγγελματίες για προϊόντα της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου
Μια θάλασσα γεμάτη γεύσεις από το Βόρειο Αιγαίο στη Θεσσαλονίκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια νέα παιδική και νεανική χορωδία στη Μυτιλήνη

Η Aeolian Youth Voices προσκαλεί παιδιά και εφήβους 6 έως 18 ετών σε ένα μουσικό ταξίδι με οδηγό το χορωδιακό τραγούδι
Μια νέα παιδική και νεανική χορωδία στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το μπριτζ έφερε αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Μυτιλήνη

Αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Αναγνωστόπουλου το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου – Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινούν μαθήματα για αρχαρίους
Το μπριτζ έφερε αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκινούν τα τμήματα παραδοσιακών χορών της «Επάνω Σκάλας»

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Οκτωβρίου
Ξεκινούν τα τμήματα παραδοσιακών χορών της «Επάνω Σκάλας»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού

Για παιδιά 5 έως 16 ετών, στο γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας» στη Μυτιλήνη
Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη

Οι «Γατελούζοι» προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας να γνωρίσουν το άθλημα, να παίξουν και να διασκεδάσουν
Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης

Δωρεάν βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά 8 έως 14 ετών στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το Κάστρο και την ιστορία του Αιγαίου
Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης