× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα χρόνο κορονοϊός στη Λέσβο!

Η πρώτη γυναίκα που νόσησε μιλά στο «Ν». Ακολούθησαν 2102 κρούσματα, 162 νοσηλευθέντες στο Νοσοκομείο και 43 νεκροί

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 8/3/2021

Ένα χρόνο κορονοϊός στη Λέσβο!

Και ξαφνικά σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, 8 Μαρτίου του 2020 η είδηση έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία σαν βόμβα που η έκρηξη της καθόρισε την τοπική ειδησεογραφία και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα στις αρχές του ίδιου μήνα, γυναίκα ηλικίας 40 περίπου ετών, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι όπου και διαμένει, νοσηλευόταν από το πρωί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα που παρέπεμπαν στην άγνωστη τότε νόσο του κορονοϊού.

Λίγες ώρες μετά, από το Ινστιτούτο Παστέρ όπου στέλνονταν τότε δείγματα προς πιστοποίηση της νόσου, επιβεβαιώθηκε η νόσος. Είχε επισκεφθεί στα τέλη του περασμένου μήνα το Ισραήλ προκειμένου να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους.

«Υπήρξε μεγάλη στοχοποίηση πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου, λόγω του ταξιδιού που έκανα. Όταν δημοσιεύτηκε η είδηση για τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα μεταξύ αυτών που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους άρχισαν όλοι να με βάζουν στο στόχαστρο. Ένιωθα πολύ άσχημα. Με έκαναν να νιώθω πολύ χάλια... Πόσο μάλλον όταν νόσησα. Πιστέψτε με, αν είχα άλλο τρόπο να μεγαλώσω τα παιδιά μου, θα έφευγα ακόμα και από τον τόπο μου» λέει ένα χρόνο μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα της αρρώστιας. Πέρασαν και περάσαμε όλοι τόσα και τόσα. Εμένα με ξέχασαν...» καταλήγει η γυναίκα πρώτο κρούσμα της νόσου στη Λέσβο.

 

Κι άλλοι...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν λίγες μέρες μετά δυο ασθενείς, γνωστό ζευγάρι εμπόρων στην αγορά της Μυτιλήνης. Αυτοί νόσησαν στη διάρκεια ταξιδιού τους για διακοπές  στην Ταϊλάνδη!

Στα τέλη Μαρτίου γίνεται γνωστό ότι νόσησε οικογένεια τριών γυναικών στην Αγία Παρασκευή. Εγγονή και κόρη μιας 76χρονης γυναίκας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που μετά από δυο μέρες νοσηλείας πεθαίνει καταγραφόμενη ως η πρώτη νεκρή της νόσου στη Λέσβο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στατιστικά

Από την εκδήλωση της νόσου στη Λέσβο μέχρι και τον Ιούνιο εκδηλώνονται συνολικά 11 κρούσματα. Τον Ιούλιο οκτώ. Και ξαφνικά τον Αύγουστο κυρίως ως αποτέλεσμα συγχρωτισμού στις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η Λέσβος «απογειώνεται» στα 103 κρούσματα. Το Σεπτέμβριο καταγράφονται 349 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων που διαπιστώνονται και διασπείρονται στην κοινότητα των μεταναστών και προσφύγων μετά τη φωτιά του καταυλισμού της Μόριας. Τον Οκτώβριο τα κρούσματα είναι 127, το Νοέμβριο 695, το Δεκέμβριο 412, τον Ιανουάριο του 2021 252, το Φεβρουάριο 99 και το Μάρτιο μέχρι χθες τα κρούσματα της νόσου ήταν 46.

Συνολικά από την εκδήλωση της νόσου υπήρξαν 2.102 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά, κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο. Από αυτά  162 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 32 από τους 162 αυτούς χρειάσθηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 18 βγήκαν από τη ΜΕΘ ζωντανοί.

Ας σημειωθεί ότι συνολικά από τους νοσήσαντες με κορονοϊό στη Λέσβο 43 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που προκάλεσε η νόσος. Οι 42 πέθαναν στο Νοσοκομείο και ένας από αυτούς πέθανε στο σπίτι του πριν οδηγηθεί στο Νοσοκομείο. 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ