× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από τη Λήμνο για εμβόλιο... στην Καλλονή!

Έργα και ημέρες "αρίστων" στον προγραμματισμό του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/2/2021

Από τη Λήμνο για εμβόλιο... στην Καλλονή!
' χρόνος ανάγνωσης

Απίστευτο και όμως αληθινό! Στέλνουν τους κατοίκους της Λήμνου που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής.

Αντιλαμβάνεται κανείς την έκπληξη που ένιωσαν οι συμπολίτες μας από το γειτονικό νησί, το οποίο ωστόσο διοικητικά ανήκει στο Νομό Λέσβου, όταν το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης του έστειλε μήνυμα ότι ο εμβολιασμός τους κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα γίνει σε Κέντρο Υγείας που βρίσκεται εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» η υπεύθυνη γιατρός Γενικής Ιατρικής  του εμβολιαστικού κέντρου του Νοσοκομείου της Μύρινας Ειρήνη Μαρκάκη, σημείωσε  μεταξύ άλλων ότι πιθανόν πρόκειται για λάθος του συστήματος, το οποίο αναγνωρίζει τα δύο νησιά ως μία ενιαία διοικητική περιφέρεια.

«Δέχθηκα τις τελευταίες ώρες πολλά τηλεφωνήματα συμπολιτών μου οι οποίοι μου έλεγαν ότι προσπαθούσαν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca και τους έβγαζε ότι διαθέσιμο είναι το Κέντρο Υγείας Καλλονής στη Λέσβο. Προφανώς το σύστημα δεν αναγνωρίζει τα δύο  νησιά ως ξεχωριστές ενότητες και έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο και διορθωθεί το λάθος, θα υπάρχει αυτή η αρρυθμία. Ελπίζουμε σύντομα οι υπεύθυνοι του συστήματος και του προγράμματος των εμβολιασμών να λύσουν το πρόβλημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση στο νησί της Λήμνου υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαθέσιμες μονάδες υγείας οι οποίες άμεσα μπορούν να λειτουργήσουν ως ξεχωριστά εμβολιαστικά Κέντρα. Πρόκειται για το Κέντρο Υγείας Μούδρου και το Περιφερειακό Ιατρείο Πορτιανού το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο του ΕΟΔΥ για τη λήψη δειγμάτων. Καλό θα ήταν τα δύο εμβόλια λόγω του διαφορετικού τρόπου φύλαξης και χρήσης να γίνονται σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μην υπάρξουν λάθη και προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού», σημείωσε η γιατρός Ειρήνη Μαρκάκη

Την ίδια ώρα βροχή τηλεφωνημάτων δέχεται από το πρωί το «Ν» από συμπολίτες οι οποίοι κατάγονται από διάφορες περιοχές του νησιού, ανήκουν στην ηλιακή ομάδα των 60-64 και καλούνται να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας  Καλλονή για να εμβολιαστούν.

Συμπολίτη μας μάλιστα αναφέρει ότι το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης του έκλεισε ραντεβού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής το οποίο είναι πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του και μάλιστα σημείωσε έκλεισε σε διαφορετική μέρα και ώρα αντίστοιχο ραντεβού για τη σύζυγό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απορία ωστόσο δεκάδων πολιτών που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι γιατί δεν άνοιξε ταυτόχρονα με το Κέντρο Υγείας Καλλονής και το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες του νησιού μας.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης εξηγεί ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου όταν αυξηθεί η ροή των εισερχόμενων εμβολίων, θα ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε όλο το νησί, όπως πρόβλέπεται.

«Προβλέπεται να λειτουργήσουν στο νησί μας 6 εμβολιαστικά τα οποία θα στεγαστούν στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου και στο ΤΟΜΥ. Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση ανοίγει το Εμβολιαστικό Κέντρο της Καλλονής προκειμένου να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca. Κατανοώ τον προβληματισμό και τα παράπονα των συμπολιτών μας για το ζήτημα της μετακίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η λειτουργία ενός Κέντρου δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού για αυτό. Ο κεντρικός σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι αρκετά πολύπλοκη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται 5 διαφορετικά υπουργεία και δεκάδες υπηρεσίες.

Πιστεύω ότι έως το τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα σταδιακά με την αύξηση της εισαγωγής εμβολίων και ότι πολύ σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί», κατέληξε ο Γιώργος Καμπούρης διοικητής του νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά στη Λέσβο

Τα βιβλία σε δημοτικά από αύριο, σε γυμνάσια και λύκεια από σήμερα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει τη νέα σεζόν με τραγούδι και δημιουργικότητα

Το πρώτο ραντεβού το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

«Να μπει τέλος σε πρακτικές που ντροπιάζουν το νησί»

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης για τα περιστατικά κακοποίησης αλόγων σε πανηγύρια
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τα σχολεία ανοίγουν – και για τα κουτάβια!

Δωρεάν Puppy Classes από το Aegean Vet Care στη Μυτιλήνη
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Στη Μυτιλήνη, φωτογραφίζουμε τα ζωάκια μας!

Έναν πρωτότυπο διαγωνισμό φωτογραφίας με αστείες και τρυφερές στιγμές με τα κατοικίδια ζώα διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Danza Pasion: The Hall of Dancesport στη Μυτιλήνη

Η αγαπημένη σχολή χορού σε νέο χώρο, γεμάτο ρυθμό, έμπνευση και κίνηση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παγκράτιο άθλημα για παιδιά Shootfighters C.S.A

Αυθεντική ελληνική πολεμική τέχνη για σωματική και ψυχική ενδυνάμωση