× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κακοποιώντας μέσω DNA την κοινωνία

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Δημοσίευση 10/2/2021

Κακοποιώντας μέσω DNA την κοινωνία

Κάποτε ένας ρεπόρτερ έθετε το εξής ερώτημα στους περαστικούς: " Πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι ο καλύτερός σας φίλος είναι Χόμο Σάπιενς; " Οι περισσότερες απαντήσεις είταν του τύπου: "Θα εξοργιζόμουν. Δεν θα του ξαναμίλαγα ποτέ" ή, κατά την ηπιότερη εκδοχή, "Θα τον λυπόμουν.Θα προσπαθούσα να τον διορθώσω". Τελικά, όσοι απάντησαν σωστά είταν μειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι οδηγούσε την πλειοψηφία να δίνει λανθασμένες απαντήσεις, και μάλιστα φορτισμένες συναισθηματικά; Προφανώς η άγνοια του όρου σε συνδυασμό με την κοινωνική προκατάληψη.Η λέξη Χόμο παρέπεμπε στην ομοφυλοφιλία, τρομερό αμάρτημα εκείνα τα χρόνια και η λέξη Σάπιενς στη σαπίλα, την έσχατη ηθική αποσύνθεση.Τελικά οι Ευφυείς Ανθρωποι όχι μόνο απαντούσαν λάθος αλλά επιπλέον συσχέτιζαν τις συνηχήσεις ενός επιστημονικού όρου με μιά επικρατούσα προκατάληψη εκείνης της εποχής, που οδηγούσε στον κοινωνικό αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομάδας.


Στον 21ο αιώνα τη θέση του Homo Sapiens στο ερώτημα παίρνει το DNA. Ρωτείστε πρόσωπα του περιγύρου σας τί DNA έχουν. Σίγουρα θα μειοψηφίσει η σωστή απάντηση, ότι διαθέτουν την έκφραση του DNA στο είδος μας, τον Homo Sapiens, τον άνθρωπο.Οι περισσότεροι αποδίδουν με θαυμαστή ευκολία στον γενετικό μας κώδικα χαρακτηριστικά που απαντώνται αποκλειστικά στην πολιτισμική μας ιστορία.

Οι πλέον αδαείς το εκλαμβάνουν ως ένα είδος βιολογικής ταυτότητας στην οποία αναγράφονται, εκτός από το ονοματεπώνυμο του εαυτού, η εθνικότητα ( ελληνικό DNA), το θρήσκευμα (η Ορθοδοξία είναι στο DNA μας), οι πολιτικές και άλλες πεποιθήσεις και κατά βούληση αξίες και απαξίες. Ως συνέπεια, όσα αποδίδονται στο DNA αποτελούν αναμφισβήτητες και αναλλοίωτες αλήθειες, άρα η επίκλησή τους είναι υπεράνω κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή γιά την παραπάνω μακρυγορία στάθηκε η απείρου κάλλους και έσχατης αθλιότητας συμπεριφορά ομάδας ρατσιστών και ξενόφοβων γονέων (και δυστυχώς και ορισμένων μαθητών) έξω από το Γυμνάσιο Ιππείου και η επίκληση του DNA, όπως παλιότερα της "Αριας φυλής", στην "επιχειρηματολογία" τους. Γιά τους εξτρεμιστές της ακροδεξιάς το DNA τους εμπεριέχει τα ιερά και όσιά τους. Αν αντιλέγατε σε εκείνον το εσμό ότι διαθέτει ακριβώς το ίδιο DNΑ με τους μικρούς πρόσφυγες που είχαν προσέλθει γιά να μάθουν τα γράμματα του ελληνικού σχολείου, σίγουρα θα σας αποδοκίμαζαν.

Αν συνεχίζατε να προκαλείτε πληροφορώντας τους ότι το γονιδίωμα των ευρωπαίων εμπεριέχει σε ποσοστό πάνω από 27% εκφράσεις γονιδίων σιμιτικής, μεσανατολίτικης προέλευσης κι ότι το "καθαρότερο" ανθρώπινο DNA το διαθέτουν οι αφρικανοί, θα τους εξοργίζατε.

Αν προσθέτατε ότι το 97% των γονιδίων τους είναι όμοια με αυτά των χιμπατζήδων, θα θέτατε τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο.Αν τη γλυτώνατε και απ' αυτό και είχατε το θράσος να τους πείτε ότι η αιμοσφαιρίνη που κυκλοφορεί στις φλέβες τους είναι παρόμοια με των ψαριών, των ερπετών και όλων των πουλιών και ζώων του πλανήτη, θα έπρεπε να το βάλετε στα πόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντάξει θα μου πείτε, τέτοιοι είναι, και είναι μάταιο να προσδοκώ από τον πισινό της μυλωνούς να μάθει ορθογραφία.Διατηρώ ωστόσο την ελπίδα ότι οι ορισμένοι μαθητές, αντί να γίνουν πρώιμοι συνοδοιπόροι τους, θα σκύψουν στα βιβλία τους, θα διδαχτούν απ' τους καθηγητές τους, θα δείξουν σεβασμό στο έργο τους, θα αποκαταστήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ασχήμιες της ομάδας των εξτρεμιστών στο Ιππειος.Πρόβλημα είναι η κατάλυση της νομιμότητας, η ακύρωση στην πράξη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και η αποδοχή εκ μέρους του, στην πράξη επίσης, της παρανομίας. Πρόβλημα είναι η επιλογή της ανωνυμίας αυτοπτών μαρτύρων που διαμαρτυρήθηκαν γιά το συμβάν, η στάση αναμονής και ουδετερότητας της σιωπηλής πλειοψηφίας.Δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Προστίθεται ως μιά ακόμα υποχώρηση συνολικά της κοινωνίας.Ας επιτρέψουμε στο DNA να συνεχίσει να υπηρετεί το θαύμα της ζωής απ' τον μικροοργανισμό μέχρι τον άνθρωπο και ας επιχειρήσουμε να συζητήσουμε γιά τα υπόλοιπα σ' ένα επόμενο σημείωμα.

*O Στρατής Πάλλης είναι πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος