× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση και «η σιωπή των αμνών»

Καταργούν την Κοινότητα Μυτιλήνης και επιβάλουν υποεκπροσώπηση των πολιτών της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/1/2021

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση και «η σιωπή των αμνών»

Πριν λίγες μέρες, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Χθες στάλθηκε στην ΚΕΔΕ, για διαβούλευση λέει. Στο νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στην εκπροσώπηση και τον τρόπο εκλογής Συμβουλίων στις Κοινότητες. Συζήτηση με τις Κοινότητες περί αυτού; Καμμία. Θα το συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Δήμων, η πλειοψηφία των οποίων θεωρεί το θεσμό των Κοινοτήτων εμπόδιο στην εφαρμογή το προγράμματος τους. Κάτι σαν χαλίκι στο παπούτσι τους. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα η δημοτική αρχή Κύτελη ακόμα και σήμερα, 17 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει εκχωρήσει καμία απολύτως αρμοδιότητα στις Κοινότητες. ΚΑΜΙΑ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε όμως τι αλλαγές επέρχονται με το νομοσχέδιο σε επίπεδο Κοινοτήτων και τι μέλει γενέσθαι στις εκλογές του 2023 εφόσον το νομοσχέδιο Βορίδη – Πέτσα θα έχει γίνει νόμος.

1. Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων. Στις επόμενες εκλογές δηλαδή, ξεχάστε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης. Και επειδή μειώνονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης πάμε στους 27, θα έχουμε το φαινόμενο, η έδρα του Δήμου, η Μυτιλήνη, να υποεκπροσωπείται. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που θα έχουν και κοινοτικό συμβούλιο και δημοτικούς συμβούλους.

2. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες άνω των 500 κατοίκων. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον τόπο του στις μεγάλες Κοινότητες του νησιού και των Δήμων του είναι υποχρεωμένος να μπει σε κάποιο ψηφοδέλτιο υποψήφιου Δημάρχου. Προφανώς σε ρόλο ψηφοσυλλέκτη. Βγαίνεις εφόσον βγει ο Δήμαρχος. Άρα μαζεύεις ψήφους για το Δήμαρχο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, δεν υπάρχουν συνδυασμοί. Όσοι ενδιαφέρονται μπαίνουν σε λίστα, η οποία θα ενσωματώνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων. Και εκλέγεται μόνο ένας, ο εκπρόσωπος της Κοινότητας.

Παρατηρείται έτσι η ύπαρξη δυο μέτρων και δυο σταθμών στην εκλογή των κοινοτικών συμβούλων με κριτήριο αν η Κοινότητα είναι άνω ή κάτω των 500. Αλλού είσαι ανεξάρτητος και αλλού εξαρτημένος. Κριτήριο; Ο μαγικός αριθμός 500!

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε όλα τα παραπάνω χωρίς να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της. Χωρίς να κουβεντιάσει για τις ανάγκες της, τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, χωρίς καν να ακούσει τους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτήν την υπόθεση, τα Συμβούλια των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρακτική της πλήρους απαξίωσης του θεσμού της Κοινότητας Μυτιλήνης ως τα σήμερα από μέρους της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης ήρθε τώρα να προστεθεί η πρακτική του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αλήθεια όμως.

Γιατί επιχειρείται αυτή η αλλαγή; Τι εξυπηρετεί ετούτο το νομοσχέδιο που φτιάχτηκε σε κλειστά γραφεία και ο διάλογος για αυτό γίνεται, όσο γίνεται, πίσω από κλειστές πόρτες; Όλοι παραδέχονται ότι η ανεξάρτητη κάλπη μόνο πλεονεκτήματα έφερε στις τοπικές κοινωνίες. Ενεργοποιήθηκαν τοπικές πρωτοβουλίες, εκλέχθηκαν και συμμετέχουν στα Συμβούλια ενεργοί πολίτες, ο τόπος μέσα από τους ανθρώπους του άρχισε πάλι να έχει την δική του φωνή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση θέτει μπροστά στους πολίτες το ερώτημα. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Θέλουμε μια δυνατή αυτοδιοίκηση, δίπλα στον πολίτη, με τον πολίτη; Ή μια αυτοδιοίκηση ενεργούμενο της κεντρικής διοίκησης μέσω δημοτικών αρχών υποχείριων της κεντρικής εξουσίας;

Ας μην περιμένουμε να πεθάνει ο τόπος μας για να απαντήσουμε.

 

* Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι Σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιλήνης, εκλεγμένος πρώτος σε ψήφους με την παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ