× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο

Στις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα του κορονοϊού αναφέρθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM ο γιατρός-πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδoσίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/12/2020

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο
' χρόνος ανάγνωσης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κορονοϊό, τον τρόπο μετάδοσής του, τα συμπτώματα και τη νέα εποχή που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολιασμών, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του κορονοϊού όπως αυτό ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επαρχία Γουχάν της Κίνας, ο Παναγιώτης Θεοδοσίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλη η επιστημονική και ιατρική κοινότητα παρακολουθούσε με προβληματισμό τις πρώτες δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον εντοπισμό του νέου ιού, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τη σημερινή εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την αρχή μας απασχολούσε η έντονη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης, όμως δεν μπορούσε κανείς με ακρίβεια να προβλέψει  τη σημερινή κατάσταση. Οι πρώτες εικόνες από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία, έπειτα στην Ισπανία και σε άλλες χώρες έδωσε στην επιστημονική κοινότητα στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Τα ανησυχητικά συμπτώματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε  άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του ιού και πότε αυτά τείνουν να λάβουν ανησυχητικό χαρακτήρα στη διάρκεια της ασθένειας, σημείωσε ότι δυστυχώς σε αντίθεση με τη γρίπη για τον κορονοϊό οι γιατροί δεν έχουν κανένα σχεδόν όπλο για να αντιμετωπίσουν την επίθεσή  του στον ανθρώπινο οργανισμό. «Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή στην ίωση του κορονοϊού είναι το φλεγνονώδη σύνδρομο το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά σε ενήλικες.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται και σε άλλες ασθένειες ωστόσο στη νόσο του κορονοϊού έχει μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να θορυβήσουν έναν ασθενή για να απευθυνθεί στο γιατρό είναι ο υψηλός πυρετός μετά την 6-7 μέρα και η δύσπνοια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα οξυγόνωσης του οργανισμού πέσουν κάτω από το 92% τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτεί.

Δυσκολίες στο Σύστημα Υγείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Παναγιώτης Θεοδοσίου, ανέφερε ότι βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στα νοσοκομεία ωστόσο πρόσθεσε μέσα σε λίγους μήνες δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. «Το μείζον ζήτημα δεν είναι να φτιάξει κανείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να προσθέσει κρεβάτια.

Το βασικό είναι να στελεχωθούν οι Μονάδες αυτές με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα η ειδικότητα του Εντατικολόγου, του γιατρού εκείνου δηλαδή που παρέχει τις ειδικές υπηρεσίες που απαιτούνται σε μία ΜΕΘ, είναι πολύ σπάνια και οι γιατροί που μπορούν να υπηρετήσουν στη θέση αυτή είναι λίγοι.  Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επαρκή στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο».

Έρχεται το εμβολιο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Θεοδοσίου στη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Ήδη έχουμε κάνει σχετικές ενέργειες, έχουμε βρει χώρους για να δημιουργήσουμε το δικό μας εμβολιαστικό Κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη υγειονομική κρίση και τα μέλη του Συλλόγου μας επιθυμούν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ