Η Λέσβος γιορτάζει σήμερα την 108η επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου, της 8ης Δεκεμβρίου 1912, που σήμανε την απελευθέρωση ολόκληρου του νησιού από την οθωμανική κυριαρχία, ένα μήνα μετά την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων, την 8η Νοεμβρίου, στην πόλη της Μυτιλήνης.
Στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Δυτικής Λέσβου συμμετείχε και η "Λεσβιακή Φάλαγγα", ένας λόχος 210 Λέσβιων μεταναστών στις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου του 1912 και έφτασαν στη Μυτιλήνη στις 28 Νοεμβρίου.
Η "Λεσβιακή Φάλαγγα" ενσωματώθηκε στο στρατιωτικό σώμα, που έδωσε τη μάχη για την απελευθέρωση ολόκληρου του νησιού, μέχρι την ήττα και την οριστική παράδοση των οθωμανικών τακτικών και άτακτων ένοπλων τμημάτων, που είχαν οχυρωθεί στην περιοχή του Κλαπάδου.
Χρόνια πολλά, λοιπόν, όχι μόνο στη Δυτική Λέσβο, αλλά σε ολόκληρο το νησί μας και εύχομαι του χρόνου να εορτάσουμε την 8η Δεκέμβρη όπως της αξίζει.
ΥΓ: Η σημερινή ημέρα μνήμης θα έπρεπε να αποτελεί (τουλάχιστον) επίσημη εορτή τοπικού χαρακτήρα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Αυτή την πρόταση καταθέσαμε με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών.
Δυστυχώς, η αρνητική απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου στην πρότασή μας προδίδει πολιτική εμπάθεια και διάθεση κομματικής περιχαράκωσης. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.