× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Online» και η Βίβλος;

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 4/12/2020

«Online» και η Βίβλος;

Κύριε Υπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

με αφορμή το χθεσινό σας κάλεσμα για συμμετοχή στην υλοποίηση στρατηγικής και παρεμβάσεων στην τεχνολογική «Βίβλο» του κράτους, θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε ουσιαστικά, με σεβασμό στα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών και να μην περιοριστείτε στην πολιτική εκμετάλλευση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο ιστότοπος opengov που εξυπηρετεί την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» λειτουργεί χωρίς κανένα πρωτόκολλο ασφάλειας επικοινωνίας. Η σημασία της κρυπτογράφησης είναι τεράστια στους τομείς της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών με τον κύριο στόχο της να παρέχει μηχανισμούς ώστε όλα τα εμπλεκώμενα μέρη, είτε άνθρωποι είτε προγράμματα, να μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα, χωρίς κανένας τρίτος να μπορεί να διαβάζει ή να μεταβάλλει την περιεχόμενη πληροφορία τους.

Η χρήση των πρωτοκόλλων ασφαλείας SSL/TLS, όπως ήδη θα γνωρίζετε, δεν είναι προαιρετική αλλά θεωρείται μονόδρομος εδώ και χρόνια, πολύ περισσότερο όταν συζητάμε για Κυβερνητικό ιστότοπο. Η Ιδιωτικότητα (παρ. 8.3) και η Κυβερνοασφάλεια (παρ. 8.5) όπως περιγράφονται στη Διαβούλευση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού μόνο ως παράδοξα μπορούν να ερμηνευθούν όταν δεν τηρούνται ούτε οι βασικές προδιαγραφές ιδιωτικότητας και ασφαλείας στο διαδικτυακό τόπο της διαβούλευσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ήδη θα γνωρίζετε ο σκοπός ενός πιστοποιητικού δεν είναι μόνο να κρυπτογραφεί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω διαδικτύου, ιδίως αν ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων για τη διαβούλευση από τον επισκέπτη, αλλά επιπλέον να πιστοποιεί πως ο ιστότοπος που επισκέπτονται από τον υπολογιστή τους οι πολίτες είναι ο επίσημος και όχι ενός τρίτου που δύναται ή τυγχάνει να παρεμβάλλεται.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ξεκινά δημόσια διαβούλευση ψηφιακού μετασχηματισμού, από το Υπουργείο που συγκεντρώνει όλες τις κρίσιμες δομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, σε ένα σύστημα που δεν πληροί ούτες τις βασικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές ασφαλείας.

Έχοντας την καλύτερη των προθέσεων, θα σας συνιστούσα την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να καλείτε κοινωνικούς εταίρους και πολίτες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για την «Ψηφιακή Ελλάδα» να διασφαλίσετε πως ακολουθούνται -τουλάχιστον- οι βασικοί κανόνες ασφάλειας της επικοινωνίας από και προς όλα τα μέρη και δεν ευτελίζεται η τεχνολογία στο βωμό του εντυπωσιασμού και της πολιτικής σκοπιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με εκτίμηση,

Ηλίας Γιαννακόπουλος.

Η παρούσα απεστάλη στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη μέσω -ασφαλούς- ηλεκτρονικής επικοινωνίας την 4η Δεκεμβρίου 2020.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος