× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα κάστανα, διακοπές στην Αγιασώτικη φύση

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Κουταλέλλης παρουσιάζει τη Γιορτή του Κάστανου και μιλά για τις ομορφιές, τις δυνατότητες και τα καθημερινά ζητήματα της Αγιάσου.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/10/2026

Από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα κάστανα, διακοπές στην Αγιασώτικη φύση
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αναμμένες  φουφούδες σε τέσσερα σημεία, περίπατο στον καστανιώνα, μουσική, χορό, δραστηριότητες για παιδιά και κεράσματα με βάση το κάστανο, η Αγιάσος υποδέχεται την Κυριακή 1η Νοεμβρίου κατοίκους και επισκέπτες στη φετινή Γιορτή του Κάστανου. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Μιχάλης Κουταλέλλης, μιλώντας στο «Ν», κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στο χωριό, τονίζοντας πως στόχος των διοργανωτών είναι οι επισκέπτες να περάσουν όμορφα και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το πρόγραμμα της γιορτής

Το άναμμα των φουφούδων έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί. Κάστανα θα ψήνονται σε τέσσερα σημεία, στην είσοδο του χωριού, στην πλατεία Δημαρχείου, στην αγορά, καθώς και στις περιοχές Σταυρί και Καμπούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει περίπατος με ξενάγηση από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή. Η διαδρομή θα περάσει από τον Απέσο, τα Μπιτζήλια, τον Βάλλανο, τις Πόλες και το Φωλίδη, με επιστροφή στον κήπο της Παναγίας. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος, πρόκειται για μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες το φυσικό τοπίο της Αγιάσου περπατώντας μέσα στον καστανιώνα.

Από τις 11.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο Αναγνωστήριο Αγιάσου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής με έργα του παιδικού και του εικαστικού τμήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δραστηριότητες για παιδιά, όπως εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ψυχαγωγικά παιχνίδια και φωτογραφικό περίπτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεράσματα με βάση το κάστανο θα προσφέρουν τοπικές επιχειρήσεις και φορείς. Ο φούρνος «Σουσαμβί» θα διαθέσει δωρεάν γλυκά με κάστανο, ενώ λουκουμάδες θα προσφέρει το κατάστημα της Διαμάντως. Η νεοσύστατη ΚοινΣΕπ «Αγιάς» θα συμμετάσχει με γλυκίσματα από παραδοσιακές συνταγές του χωριού. Στον χώρο του «Visit Agiasos» θα πραγματοποιηθούν επίσης δράσεις, μεταξύ των οποίων παιδικό εργαστήριο, παρουσίαση της πυραμίδας της τοπικής καστανοποιίας και δραστηριότητες γύρω από τους καρπούς της Αγιάσου.

Στις 12.30, τα σαντούρια της Αγιάσου θα παίξουν στην κεντρική πλατεία της αγοράς, ενώ το παιδικό χορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου θα πλαισιώσει μουσικά τη γιορτή. Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου «Μοριάς» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Δημαρχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος θα προσφέρει ψημένα κάστανα, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν ούζο, ζεστό κρασί και κρασί. Ο κ. Κουταλέλλης ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους φορείς που συμβάλλουν στην προετοιμασία, ανάμεσά τους τον Καρναβαλικό Σύλλογο «Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου, τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, τον «Ερμή» και το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αγιάσου.

«Προορισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο»

Η Αγιάσος διαθέτει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, περισσότερους από 2.000 κατοίκους και μπορεί να προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο. Πέρα από τον θρησκευτικό τουρισμό, υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με περιπατητικές, ποδηλατικές και ορεινές διαδρομές. Ο νέος δρόμος, όπως ανέφερε, έχει συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης προς το χωριό.

Η Γιορτή του Κάστανου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια γεγονότα της Αγιάσου, με χιλιάδες επισκέπτες. Ο κ. Κουταλέλλης εκτίμησε ότι φέτος αναμένονται περίπου 2.000 επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ στη γιορτή θα βρεθούν κάτοικοι, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα της στάθμευσης, ωστόσο, παραμένει μια διαχρονική δυσκολία. Ο οικισμός έχει στενούς δρόμους και πυκνή δόμηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή πίεση, ιδιαίτερα όταν αυξάνεται η επισκεψιμότητα. Η κοινότητα έχει διαμορφώσει χώρους στάθμευσης περιμετρικά του χωριού και, όπως είπε ο πρόεδρος, συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων ώστε να απελευθερωθούν θέσεις. Για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης απαιτούνται παρεμβάσεις μεγαλύτερης κλίμακας.

Έργα και ανάγκες της καθημερινότητας

Στα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Κουταλέλλης ανέφερε επισκευές και χρωματισμούς στο Καρναβαλικό Μουσείο «Αντώνης Μηνάς», με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υγρασίας και αντικατάσταση τμήματος της κεραμοσκεπής. Στο οδικό δίκτυο τοποθετήθηκαν 270 μέτρα νέων στηθαίων ασφαλείας, ενώ επισκευάστηκαν άλλα 720 μέτρα. Έγιναν ακόμη πλακοστρώσεις στην πλατεία Δημαρχείου, τοποθετήθηκε νέος προβολέας στον χώρο του παλιού ΤΕΙ και απομακρύνθηκαν εγκαταλειμμένα οχήματα από χώρο στάθμευσης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση στεγάστρου στη διακλάδωση του Αγίου Δημητρίου, η οποία έγινε με εθελοντική εργασία. Για την καθαριότητα είπε ότι οι εργαζόμενοι καταβάλλουν φιλότιμη προσπάθεια, παρότι η κοινότητα δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό οδοκαθαριστών. Τόνισε, παράλληλα, τη συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Αγιάσου, καθώς και τη συνεχή προώθηση αιτημάτων προς τον Δήμο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το νέο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και τον βιολογικό σταθμό. Ο κ. Κουταλέλλης ευχαρίστησε τους κατοίκους για την υπομονή τους κατά τη διάρκεια των έργων και εκτίμησε ότι οι υποδομές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Η πεζοδρόμηση και η πρόσβαση

Το ΦΕΚ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αγιάσο έχει δημοσιευθεί και, σύμφωνα με τον πρόεδρο, απομένει η τοποθέτηση των πινακίδων για τις μονοδρομήσεις και τις πεζοδρομήσεις. Το μέτρο προβλέπεται να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, με συγκεκριμένα ωράρια μέσα στην ημέρα και το βράδυ. Για τμήμα της περιοχής Καμπούδη προβλέπεται διαφορετικό ωράριο.

Ο κ. Κουταλέλλης αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από κατοίκους για την πρόσβαση στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το μέτρο θα λειτουργήσει, εφόσον στηριχθεί από όλους, και ότι μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια των πεζών και στην τουριστική αναβάθμιση του χωριού. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Ανάπτυξη για ποιον;» θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση για το Βόρειο Αιγαίο

Καταψήφισε την περιβαλλοντική μελέτη του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026–2030 – Η Αγλαΐα Κυρίτση ζήτησε συγκεκριμένα έργα, χρηματοδότηση και δεσμεύσεις για το νερό, την ενέργεια, την κτηνοτροφία και την προστασία των νησιών
«Ανάπτυξη για ποιον;» θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση για το Βόρειο Αιγαίο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Να μείνουν τα χωριά ζωντανά και τα νησιά θωρακισμένα

Δέκα προτεραιότητες θέτει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης για το Βόρειο Αιγαίο, από την αντιπλημμυρική προστασία και τη λειψυδρία έως τη στήριξη της παραγωγής και της υπαίθρου
Να μείνουν τα χωριά ζωντανά και τα νησιά θωρακισμένα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την Κυριακή η αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με τον Δήμο Hal Safi της Μάλτας

Στη Λέσβο πολυπληθής αντιπροσωπεία με τον δήμαρχο και τον πρέσβη της Μάλτας – Στις 10:30 το πρωί η επίσημη τελετή στο Δημοτικό Θέατρο
Την Κυριακή η αδελφοποίηση της Μυτιλήνης με τον Δήμο Hal Safi της Μάλτας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην τελική ευθεία το Πράσινο Σημείο Μυτιλήνης

Ξεκίνησε η παραλαβή εξοπλισμού στην περιοχή «Ουτζά – Λεμονού» για τη συγκέντρωση υλικών προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση
Στην τελική ευθεία το Πράσινο Σημείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση της Κομνηνάκα για τη μεταφορά των μαθητών του Κοντοπουλίου

Αναφορά του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των παιδιών του νηπιαγωγείου και του ολοήμερου δημοτικού
Παρέμβαση της Κομνηνάκα για τη μεταφορά των μαθητών του Κοντοπουλίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στη Βουλή η αγωνία των εργαζομένων της Pizza Fan

Το ΚΚΕ ζητά πληρωμή των μισθών, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Στη Βουλή η αγωνία των εργαζομένων της Pizza Fan
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μπύρα κάστανου και φθινοπωρινές γεύσεις στην Αγιάσο

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου η 22η Γιορτή Κάστανου – Η Visit Agiasos συμμετέχει με γευστικές δοκιμές, παιδικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις
Μπύρα κάστανου και φθινοπωρινές γεύσεις στην Αγιάσο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Πριν μας τα FAN, πληρώστε μας» φωνάζουν οι εργαζόμενοι στη Μυτιλήνη

Παρέμβαση με τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου – Αγωνία για μισθούς, δώρα και αποζημιώσεις και συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση
«Πριν μας τα FAN, πληρώστε μας» φωνάζουν οι εργαζόμενοι στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοιξαν τα δρομολόγια, αγωνία για τις τιμές των εισιτηρίων

Διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Blue Star Ferries τα ταξίδια μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου – Το αυξημένο κόστος των καυσίμων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των επιβατών
Ανοιξαν τα δρομολόγια, αγωνία για τις τιμές των εισιτηρίων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός της επόμενης μέρας ανοίγει τη συζήτηση στη Μυτιλήνη

Η επιμήκυνση της σεζόν, οι ανάγκες σε προσωπικό και η βιωσιμότητα στο επίκεντρο ημερίδας στις 12 Νοεμβρίου – Παρουσιάζεται το νέο Κέντρο Δεξιοτήτων Μυτιλήνης
Ο τουρισμός της επόμενης μέρας ανοίγει τη συζήτηση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς εισιτήριο μέχρι και τον Ιανουάριο στη Μυτιλήνη

Τρεις ακόμη μήνες δωρεάν και απεριόριστων διαδρομών με το Αστικό ΚΤΕΛ για μόνιμους κατοίκους, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Χωρίς εισιτήριο μέχρι και τον Ιανουάριο στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι συνταξιούχοι της Λέσβου βγαίνουν στον δρόμο για την υγεία

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Τρίτης 3 Νοεμβρίου στην πλατεία Σαπφούς με αιτήματα τη στελέχωση των δομών υγείας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τη μείωση των επιβαρύνσεων για τους ασθενείς
Οι συνταξιούχοι της Λέσβου βγαίνουν στον δρόμο για την υγεία