× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 12/10/2020

Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή

Ανεξάρτητα και πέρα από τις σοβαρές  αναταράξεις  που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ  οι δηλώσεις  Κοντονή, για την εσπευσμένη κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα, και την εν συνεχεία πορεία τους, εγώ θα μείνω στη δήλωση Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, «αλλά πρέπει να ξεριζωθούν  από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού οι  δηλητηριώδεις ιδέες, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του ρατσισμού , του μίσους για τον άλλο που καλλιέργησε  ο λόγος της. Θα γιορτάσουμε τη νίκη πέντε μόνο λεπτά και αμέσως θα αρχίσουμε τον αγώνα κατά αυτού του σπόρου του αυγού του φιδιού, απ’ το οποίο απειλούμαστε». Και δεν είναι ο μόνος που το επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, μια δημοσκόπηση  για το πώς υποδέχθηκε ο λαός την ιστορική δικαστική απόφαση, μας τονίζει το φοβερό πρόβλημα. Το 21% των ερωτηθέντων , θα αποδέχονταν μια «Χρυσή Αυγή», πιο ειρηνική, πιο δημοκρατική, πιο ανθρώπινη. Τώρα πώς θα μπορούσε  ένα ναζιστικό μόρφωμα, που δεν ντρέπεται για το φοβερό έγκλημα του χιτλερικού ναζισμού,  να είναι  δημοκρατικό και ανθρώπινο, μόνο αυτοί και οι 400.000 χιλιάδες πολιτών που ψήφισαν το 2015 Χ.Α. θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν.

Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό ειδικά σε μας στη Λέσβο, όπου το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί, κυκλοφορεί  ανάμεσά μας και δυστυχώς επηρεάζει κόσμο, όλων των τάξεων και των τάσεων. Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στο Πλωμάρι π.χ. παρ’ όλο που το προσφυγομεταναστευτικό  δεν  το ακουμπά άμεσα, ακούς διάφορες ιστορίες για εγκληματικότητα των ξένων, για προσπάθεια εξισλαμισμού μας, για ρύπανση και καταστροφή ιερών χώρων όπως εκκλησιών, νεκροταφείων κ.λπ. για ξήλωμα σταυρών που δεν υπήρχαν, αλλά τοποθετήθηκαν για να προκαλέσουν, για καταστροφή του, υποτονικού άλλωστε τουρισμού μας και στις καλές εποχές, για να καταλήξουν όλες αυτές οι συζητήσεις  σ’ ένα  σαφώς διατυπωμένο αίτημα.  «Να φύγουν όλοι». Χωρίς την απαραίτητη παρεπόμενη πρόταση «που να πάνε». «Στις πατρίδες τους», «στα ξερονήσια». «στο διάολο» τελικά. Αρκεί να μη μας ενοχλούν, έστω και με το άκουσμά τους.

Κι όλο αυτό το αφήγημα εντάθηκε, επεκτάθηκε και αφηνίασε θα μπορούσα να πω, στην προεκλογική περίοδο, ιδίως των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τον άφρονα και εντελώς απάνθρωπο λόγο των συνθημάτων και των υποσχέσεων των υποψηφίων περιφερειάρχη και δημάρχου Μυτιλήνης, που έκαναν τα πάντα για να εκλεγούν. Βεβαίως απ’ αυτήν την λογική δεν εκφεύγει ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, πλέοντας όμως   σ’ έναν δικό του ωκεανό. Με πολύ ορατή την επιδίωξη του ίδιου  στόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει «πατριώτες» του τύπου Καμένων Βούρλων και Βρασνών,  η απόλυτη βεβαιότητα, ότι μας ενοχλεί και μας εξαγριώνει η παρουσία του «άλλου», του διαφορετικού, η συναίσθηση  ότι τα συντριπτικά περισσότερα απ’ αυτά που λέγονται και θρυλούνται είναι απολύτως ψέματα, που δεν τα βίωσε κανείς, αλλά τα μεταφέρει ελαφρά τη καρδία, είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της δηλητηριώδους σποράς, που έχει συμβεί στο λαό μας.

Διάβασα κάπου, ότι στην εισαγγελία Μυτιλήνης, εκκρεμεί υπόθεση για βίαιες και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων πολιτών και  ξένων, που εδώ και πολύν καιρό, δεν κινείται, με ευθύνη βέβαια του αρμόδιου εισαγγελέα. Το γεγονός ότι βρέθηκαν τρεις γενναίοι δικαστές να χαρακτηρίσουν αυτό το «κόμμα» που μόλυνε για παραπάνω από έξι χρόνια την Βουλή των Ελλήνων, εγκληματική οργάνωση, δεν λύνει το θέμα και δεν απαλείφει το πρόβλημα. Είναι ανάγκη να υπάρξουν κι άλλοι Δικαστές. Οι μικρές, μικρές εστίες  που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσά μας,  η ακλόνητη πίστη πολλών συντοπιτών μας ότι «ήρθαν αυτοί να μας αλλάξουν την πίστη», που δεν άλλαξε στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας, η απέχθειά τους, για κάθε σκουρόχρωμο, εκτός από τις περιπτώσεις που διαθέτει  κάποια φτηνά προϊόντα, αλλά και το νέο παραμύθι που σχετίζεται με τον κορονοϊό, ότι το νοσοκομείο Μυτιλήνης, προσφέρει τα έξοδα κηδείας στους  συγγενείς,  του, όποιου, θανόντος δεχθούν να βεβαιωθεί ως αιτία θανάτου ο κορονοϊός, είναι καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες, που δεν δίνουν  θετικά μηνύματα.

Οι καιροί ου μενετοί. Οι συμπολίτες μας, όπου κι αν πολιτικά ανήκουν, πρέπει να πεισθούν ότι ακροδεξιές και χρυσαυγήτικες παραδοχές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες  για το νησί μας και την Ελλάδα φυσικά και ασφαλώς αποτελεί ύβρη προς τον ανθρωπισμό και την διδασκαλία του Χριστού, στην οποία υποτίθεται πιστεύουν το εγκληματικό σύνθημα  «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας