× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

Φορείς και πρόσφυγες έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενάντια στο επερχόμενο κλείσιμο της δομής που ξεκίνησε το 2012

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/10/2020

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους ή οι Μόριες» επεσήμαναν πρόσφυγες- «κάτοικοι» της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και εκπρόσωπο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το ΠΙΚΠΑ. Θυμίζουμε ότι με ρεπορτάζ που ανέδειξε αποκλειστικά το «Ν», η πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να κλείσει η δομή έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ «έσωσε» την κατάσταση, ενώ συνεχίζονταν η απειλή του λουκέτου και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως εξήγησε η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αναγκαίο το ΠΙΚΠΑ;

Το ζήτημα είναι αν τώρα με τον νέο προσωρινό καταυλισμό στον Καρά- Τεπέ που έστησε σε 10 ημέρες με ευθύνη του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι αναγκαίο.

Οι «κάτοικοί» του λένε σίγουρα ναι, και μπορείτε στο βίντεο να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, αναφορικά με τις διαφορές του ΠΙΚΠΑ από το ΚΥΤ Μόριας, από την έλλειψη σε βασικά αγαθά έως το ζήτημα των τσακωμών μεταξύ των διαμενόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκαίο όμως λένε ότι είναι και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», με τη διευθύντρια, Χριστίνα Ψαρρά να επιμένει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευάλωτων ασθενών που δεν μπορούν να επιστρέφουν μετά την περίθαλψη σε έναν χώρο συνωστισμού και σε έναν τόπο προβληματικό για την υγεία τους, όπως είναι ένας καταυλισμός σαν το ΚΥΤ Μόριας ή πλέον αυτός του Καρά- Τεπέ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Νίκος Μαρίνος τόνισε ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει για παράδειγμα από ένα χειρουργείο δεν μπορεί να επιστρέφει σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία του.

Πάντως το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους της δομής, εκτός από το έγγραφο που τους γνωστοποιεί ότι η δομή θα κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο για τη διάσωση του ΠΙΚΠΑ ως εγχειρήματος- πρότυπου, ενώ και ευρωβουλευτές κατέθεσαν σχετική κοινή ανακοίνωση στηρίζοντας τη δομή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια