× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

Φορείς και πρόσφυγες έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενάντια στο επερχόμενο κλείσιμο της δομής που ξεκίνησε το 2012

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/10/2020

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»
' χρόνος ανάγνωσης

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους ή οι Μόριες» επεσήμαναν πρόσφυγες- «κάτοικοι» της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και εκπρόσωπο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το ΠΙΚΠΑ. Θυμίζουμε ότι με ρεπορτάζ που ανέδειξε αποκλειστικά το «Ν», η πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να κλείσει η δομή έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ «έσωσε» την κατάσταση, ενώ συνεχίζονταν η απειλή του λουκέτου και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως εξήγησε η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αναγκαίο το ΠΙΚΠΑ;

Το ζήτημα είναι αν τώρα με τον νέο προσωρινό καταυλισμό στον Καρά- Τεπέ που έστησε σε 10 ημέρες με ευθύνη του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι αναγκαίο.

Οι «κάτοικοί» του λένε σίγουρα ναι, και μπορείτε στο βίντεο να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, αναφορικά με τις διαφορές του ΠΙΚΠΑ από το ΚΥΤ Μόριας, από την έλλειψη σε βασικά αγαθά έως το ζήτημα των τσακωμών μεταξύ των διαμενόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκαίο όμως λένε ότι είναι και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», με τη διευθύντρια, Χριστίνα Ψαρρά να επιμένει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευάλωτων ασθενών που δεν μπορούν να επιστρέφουν μετά την περίθαλψη σε έναν χώρο συνωστισμού και σε έναν τόπο προβληματικό για την υγεία τους, όπως είναι ένας καταυλισμός σαν το ΚΥΤ Μόριας ή πλέον αυτός του Καρά- Τεπέ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Νίκος Μαρίνος τόνισε ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει για παράδειγμα από ένα χειρουργείο δεν μπορεί να επιστρέφει σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία του.

Πάντως το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους της δομής, εκτός από το έγγραφο που τους γνωστοποιεί ότι η δομή θα κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο για τη διάσωση του ΠΙΚΠΑ ως εγχειρήματος- πρότυπου, ενώ και ευρωβουλευτές κατέθεσαν σχετική κοινή ανακοίνωση στηρίζοντας τη δομή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις αλλαγές στην πολιτική δικονομία

Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και ΛΕΑΔ διοργανώνουν εκδήλωση για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τους νόμους 5221/2025 και 5264/2025
Ημερίδα στη Μυτιλήνη για τις αλλαγές στην πολιτική δικονομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αμφισβητεί τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών
Στο πλευρό των γονέων της Μυτιλήνης ο Δουδωνής για τις σχολικές επιτροπές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή η κεντρική δεξαμενή υπερχειλίζει καθημερινά με μεγάλες ποσότητες καθαρού νερού να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που η δυτική Λέσβος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης
Σπατάλη πόσιμου νερού στο Σίγρι καταγγέλλει η ΚοινΣΕπ «Ζιζάνια»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευχαριστίες του Συλλόγου Νάκαρα στην Attica Group για τη στήριξη της θεατρικής ομάδας

Παροχή έκπτωσης στη μετακίνηση της ομάδας στην Πάτρα προκειμένου να λάβει μέρος στο θεατρικό Φεστιβάλ Πατρών «Μώμος ο Πατρεύς»
Ευχαριστίες του Συλλόγου Νάκαρα στην Attica Group για τη στήριξη της θεατρικής ομάδας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Εθελοντισμός ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο

Διαγωνισμός για μαθητές και μαθήτριες του Βορείου Αιγαίου από το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Ο Εθελοντισμός ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Eπανεκκίνηση της δίκης με τους 24 διασώστες στη Μυτιλήνη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου
Eπανεκκίνηση της δίκης με τους 24 διασώστες στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Ιώσεις και γρίπη στη Λέσβο... έως την άνοιξη

Τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης
Ιώσεις και γρίπη στη Λέσβο... έως την άνοιξη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα

17 παιδιά χωρίς λεωφορείο
Στον «αέρα» η μετακίνηση μαθητών σε Σταυρό, Βατερά και Βρίσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημιουργικό «ποδαρικό» για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλονή

Συνάντηση με το ΣιτίΖω, ένταξη εκπαιδευομένων σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επίσκεψη στη βιβλιοθήκη
Δημιουργικό «ποδαρικό» για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Καλλονή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο

Τι δείχνει ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο
1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

«Μονοκριτηριακή χρήση των βαθμοημερών αφήνει εκτός χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε νησιά»
Αποκλεισμούς από το «Εξοικονομώ 2025» καταγγέλλει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή

Δωρεάν καθοδήγηση, επαγγελματικός προσανατολισμός και ενδυνάμωση για πολίτες που αναζητούν το επόμενο βήμα στη ζωή και την εργασία τους
Με επιτυχία η «Ημέρα Επανεκκίνησης» στο ΚΔΒΜ Δελημήτρου Δημήτρη στην Καλλονή