× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ευρώπη βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα social

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει περιορισμό της πρόσβασης για τους κάτω των 15 από την 1η Ιανουαρίου 2027, με βασικό εργαλείο επαλήθευσης ηλικίας το Kids Wallet

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2026

Η Ευρώπη βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα social
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια νέα εποχή στη σχέση των παιδιών και των εφήβων με τα social media επιχειρεί να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας για πρώτη φορά ένα ενιαίο ηλικιακό πλαίσιο στην πρόσβαση των ανηλίκων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το EU KIDS Act, το οποίο προβλέπει ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν θα μπορούν να διαθέτουν λογαριασμούς στα social media, ενώ ως πανευρωπαϊκό κατώτατο όριο για τη δημιουργία αυτόνομου προσωπικού λογαριασμού καθορίζεται η ηλικία των 15 ετών. Η πρόταση θα πρέπει πλέον να περάσει από την ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει ήδη κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 θα τεθεί σε εφαρμογή περιορισμός της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, με σημαντικό ρόλο να αναλαμβάνει το Kids Wallet ως εργαλείο επιβεβαίωσης της ηλικίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αλλάζει για παιδιά κάτω των 15 ετών

Η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού σχεδίου βασίζεται στη σταδιακή είσοδο των παιδιών στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων.

Μέχρι τα 13 έτη δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμού στα social media. Θα μπορεί, ωστόσο, να παρέχεται πρόσβαση σε ειδικά σχεδιασμένες και φιλικές προς τα παιδιά υπηρεσίες βίντεο μέσω λογαριασμών που ελέγχονται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις ηλικίες από 13 έως κάτω των 15 ετών προβλέπονται οι λεγόμενοι «μίνι λογαριασμοί», οι οποίοι θα δημιουργούνται και θα εποπτεύονται μέσω του λογαριασμού του γονέα ή του κηδεμόνα. Θα διαθέτουν αυξημένες δικλίδες ασφαλείας, περιορισμένες κοινωνικές επαφές και χρονικό περιορισμό στη χρήση. Από την ηλικία των 15 ετών θα μπορεί ένας ανήλικος να δημιουργεί αυτόνομο λογαριασμό.

 

Στο επίκεντρο πλέον οι ίδιες οι πλατφόρμες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που επιχειρεί να φέρει το EU KIDS Act είναι ότι μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις ίδιες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε ανηλίκους είναι ασφαλείς ήδη από τον σχεδιασμό τους και κατάλληλες για την ηλικία των χρηστών. Το νέο πλαίσιο δεν περιορίζεται μόνο στα παραδοσιακά social media, αλλά επεκτείνεται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, διαδικτυακά παιχνίδια, εφαρμογές και υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης και chatbots.

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρακτικές που έχουν σχεδιαστεί ώστε να κρατούν τον χρήστη όσο το δυνατόν περισσότερο μπροστά στην οθόνη. Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμοί στο ατέρμονο scrolling, στις τεχνικές ανταμοιβής που ενθαρρύνουν τη συνεχή χρήση, στις ειδοποιήσεις κατά τις ώρες ύπνου και στην ανεπιθύμητη επικοινωνία ανηλίκων με αγνώστους.

Παράλληλα, τα προφίλ ανηλίκων θα πρέπει να είναι ιδιωτικά από προεπιλογή, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να καλλιεργούν σχέσεις συναισθηματικής εξάρτησης με παιδιά και εφήβους.

 

 Η ελληνική απάντηση μέσω του Kids Wallet

Στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός για τους ανηλίκους έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχει ανακοινωθεί εφαρμογή των περιορισμών από την 1η Ιανουαρίου 2027. Κεντρικό εργαλείο θα είναι το Kids Wallet, μέσω του οποίου θα μπορεί να πιστοποιείται η ηλικία του χρήστη χωρίς να χρειάζεται να γνωστοποιούνται στις πλατφόρμες περισσότερα προσωπικά δεδομένα από όσα είναι απαραίτητα.

Η λογική βασίζεται στα λεγόμενα «διακριτικά ηλικίας» ή age tokens. Αντί δηλαδή ο ανήλικος να παραδίδει σε κάθε πλατφόρμα προσωπικά στοιχεία ή έγγραφα ταυτοποίησης, το σύστημα θα μπορεί να επιβεβαιώνει εάν βρίσκεται πάνω ή κάτω από το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει περιορισμό της χρήσης social media από τους κάτω των 15 ετών και έχει παρουσιαστεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προστασίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Το Kids Wallet είχε μάλιστα παρουσιαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πιθανό εργαλείο για την επαλήθευση της ηλικίας.

 

Από την ευθύνη του παιδιού στην ευθύνη των εταιρειών

Η βασική αλλαγή που επιχειρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι ότι η προστασία των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται πλέον αποκλειστικά ως υπόθεση της οικογένειας.

Οι πλατφόρμες καλούνται να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για το ποιος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους, τι περιεχόμενο προβάλλεται στους ανηλίκους και με ποιους μηχανισμούς επιχειρούν να διατηρούν την προσοχή τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας το νέο πλαίσιο, έδωσε έμφαση ακριβώς σε αυτή την αντιστροφή της λογικής: πλέον θα είναι οι πλατφόρμες εκείνες που θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι ασφαλείς για τα παιδιά.

Το EU KIDS Act δεν αποτελεί ακόμη οριστικό νόμο, καθώς ακολουθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης και έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η ηλικία του χρήστη, η επαλήθευσή της και η ευθύνη των ίδιων των τεχνολογικών εταιρειών μπαίνουν στο κέντρο της συζήτησης για το μέλλον των social media στην Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο

Εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών έργα σε οδικό δίκτυο, σχολείο, λιμάνι και δίκτυα ομβρίων και αποχέτευσης
1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές της κακοκαιρίας στη Λήμνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου

Έργα των σπουδαίων Λέσβιων ζωγράφων Ορέστη Κανέλλη και Τάκη Ελευθεριάδη φιλοξενούνται στο Μουσείο Γουναρόπουλου στην Αθήνα – Εγκαίνια στις 11 Νοεμβρίου
Μια έκθεση γεμάτη Λέσβο στου Ζωγράφου
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt

Οι προσδοκίες αποκλιμάκωσης του πολέμου στο Ιράν πιέζουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Κάτω από τα 95 δολάρια το Bernt
ΚΟΣΜΟΣ

Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία

Στους 588.000 τόνους εκτιμάται η παραγωγή ελαιολάδου για το 2026–2027 – Αίτημα για κρατική στήριξη καθώς οι τιμές παραγωγού υποχωρούν και τα έξοδα αυξάνονται
Πάει για νέο ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 29,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η μηνιαία αύξηση ανήλθε στο 2,58% ενώ οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση της τάξης του 2,4%
Στο 29,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το αεροδρόμιο της Χίου

Παραμένει το τετράμηνο κλείσιμο παρά τις αντιδράσεις – Υποσχέσεις για εννέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια την εβδομάδα, πρόταση για ταχύπλοο και συμμετοχή Μουτζούρη στη σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη
Αμετακίνητη η κυβέρνηση για το αεροδρόμιο της Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 5,6% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ευρωζώνη η Ελλάδα – Στο 20,8% η αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat
Στο 5,6% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να μετατεθεί το κλείσιμο του αεροδρομίου της Χίου ζητά ο Μουτζούρης

«Είκοσι ημέρες συζητάμε και δεν έχουμε λύσει τίποτα» τονίζει ο Περιφερειάρχης – Στα συμβατικά πλοία προτάσσει τη λύση ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και πλοίαρχος Γιώργος Αρβανίτης, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασθενείς
Να μετατεθεί το κλείσιμο του αεροδρομίου της Χίου ζητά ο Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα για τη Mediterra και αγωνία για τους εργαζομένους

Η ΕΛΑΣ Χίου καλεί την εταιρεία και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να δώσουν εξηγήσεις και να δεσμευτούν για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης
Ερωτήματα για τη Mediterra και αγωνία για τους εργαζομένους
ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2027 – Στο 9% από 17% αναμένεται να μειωθεί στη Λέσβο, λόγω του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του νησιού
Μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης