× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναστάτωση στα νηπιαγωγεία από την εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ζητά την άμεση απόσυρση της οδηγίας για την ανάληψη πρωινού τμήματος από προϊσταμένους και διευθυντές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/9/2026

Αναστάτωση στα νηπιαγωγεία από την εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Έντονες αντιδράσεις στον χώρο της προσχολικής αγωγής προκαλεί εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και αφορά τη λειτουργία των νηπιαγωγείων κατά το σχολικό έτος 2026–2027.

Με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κάνει λόγο για σύγχυση, οργή και αγανάκτηση μεταξύ των νηπιαγωγών, υποστηρίζοντας ότι η νέα οδηγία ανατρέπει τον προγραμματισμό που είχε ήδη αποφασιστεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την κατανομή των παιδιών στα τμήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 117097/2026, οι διευθυντές, οι διευθύντριες και οι προϊστάμενοι των νηπιαγωγείων καλούνται να αναλαμβάνουν πρωινό τμήμα, με το Υπουργείο να σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, παράλληλα με την εκτέλεση των διοικητικών τους καθηκόντων.

Καταγγελία για ανατροπή του προγραμματισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, βάσει του οποίου ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει, αξιολογεί τις ανάγκες της σχολικής μονάδας και αποφασίζει την κατανομή των τάξεων και των τμημάτων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στα νηπιαγωγεία είχε ήδη ολοκληρωθεί ο σχετικός προγραμματισμός, ο οποίος πλέον κινδυνεύει να ανατραπεί λίγο πριν από την υποδοχή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία ότι η υποχρεωτική ανάληψη πρωινού τμήματος θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων των προϊσταμένων και των διευθυντών, οι οποίοι καλούνται ταυτόχρονα να διδάσκουν και να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι νηπιαγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα προβλήματα»

Στην παρέμβασή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών περιγράφει μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Κάνει λόγο για ακατάλληλες αίθουσες, τμήματα που φτάνουν ακόμη και τα 25 παιδιά, ελλείψεις σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, σχολικούς νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και για απουσία διαλειμμάτων και μειωμένου διδακτικού ωραρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον μεγάλο όγκο διοικητικής εργασίας που αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές. Όπως σημειώνεται, πέρα από τη διδασκαλία και την ευθύνη ενός πολυπληθούς τμήματος, πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες, να απαντούν στα τηλέφωνα, να συνεργάζονται με τις δημοτικές υπηρεσίες και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, η ανάληψη πρωινού τμήματος δεν περιορίζει τις διοικητικές υποχρεώσεις. Αντίθετα, δημιουργεί τον κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί να αναγκάζονται να διακόπτουν την παιδαγωγική διαδικασία για να ανταποκριθούν στις υπόλοιπες ευθύνες τους.

Τα αιτήματα για την προσχολική αγωγή

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ζητά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα της προσχολικής αγωγής, με μόνιμες προσλήψεις και επαρκή στελέχωση των νηπιαγωγείων με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Ζητά επίσης σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση και μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, ώστε αυτό να εξισωθεί με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται ακόμη η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και παιδαγωγικά αναβαθμισμένου προγράμματος, η λειτουργία τμημάτων με έως 15 παιδιά και η τοποθέτηση δεύτερου νηπιαγωγού όπου ο αριθμός των μαθητών είναι μεγαλύτερος.

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις

Η παράταξη καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την οδηγία που καθορίζει το τμήμα στο οποίο θα εργάζονται οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των νηπιαγωγείων.

Παράλληλα, καλεί τους νηπιαγωγούς να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και να προχωρήσουν στην κατανομή των τμημάτων με βάση τον προγραμματισμό που έχει ήδη διαμορφωθεί σε κάθε σχολική μονάδα.

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να οργανώσουν κινητοποιήσεις στις κατά τόπους διευθύνσεις, προαναγγέλλοντας παράλληλα συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στην προετοιμασία κλαδικής απεργίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;

685 καταγεγραμμένα περιστατικά από το 2024, εκ των οποίων 158 το πρώτο εννεάμηνο του 2026-Η ψυχίατρος Νίκη Κούρτη μιλά στο «Ν» για τον φόβο της καταγγελίας και το ερώτημα αν η βία μειώνεται πραγματικά ή τα θύματα εξακολουθούν να σιωπούν;
Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους

Ο Μάνος Ερωτοκριτάκης, MSc Ακουολόγος, μιλά στο «Ν» για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, τα ταμπού που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της και τη μέθοδο REM, που εξασφαλίζει ακριβέστερη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας
Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν τον «Τοίχο του Σεβασμού» με πολύχρωμα μηνύματα και φόρεσαν μπλε για ένα σχολείο χωρίς φόβο.
Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι ΠΕΚ‑τες συζήτησαν με εκπαιδευτικούς για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων

«Οι αιρετοί πρέπει να είναι τα μάτια και τα αυτιά των εκπαιδευτικών» τόνισαν οι καλεσμένοι της εκπομπής του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη από τον ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm Στο Νησί
Οι ΠΕΚ‑τες συζήτησαν με εκπαιδευτικούς για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου, πώς ψηφίζουν με αλληλογραφία τα μέλη στα νησιά

Τα ψηφοδέλτια διατίθενται σε υπηρεσίες 12 νησιών. Οι επιστολές πρέπει να αποσταλούν συστημένα έως τις 13 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη
Εκλογές ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου, πώς ψηφίζουν με αλληλογραφία τα μέλη στα νησιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές Πολιχνίτου και Βρίσας γνώρισαν τα πουλιά των Αλυκών

Με τηλεσκόπια και κιάλια παρατήρησαν τα είδη που φιλοξενούνται στον υγρότοπο, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου
Οι μαθητές Πολιχνίτου και Βρίσας γνώρισαν τα πουλιά των Αλυκών