× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μόσχος κατά Σχοινά για μια κτηνοτροφία που αφήνει έξω τους μικρούς παραγωγούς

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης αμφισβητεί τις εξηγήσεις για την ανασύσταση των κοπαδιών και καταγγέλλει στροφή στις μεγάλες μονάδες — Ζητά εμβολιασμό και παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2026

Μόσχος κατά Σχοινά για μια κτηνοτροφία που αφήνει έξω τους μικρούς παραγωγούς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον πρωτογενή τομέα ασκεί ο Θωμάς Μόσχος, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτη Σχοινά, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρίσκονται οι περιορισμοί στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, η κυβερνητική αναφορά σε μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και η αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον μέσο παραγωγό. Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν απαντά στο βασικό πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας, το οποίο εντοπίζει στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις χαμηλές τιμές που εισπράττουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμφισβητεί την επίκληση της ευρωπαϊκής απαγόρευσης

Ο Θωμάς Μόσχος επικρίνει τη δήλωση του υπουργού ότι, όσο συνεχίζεται η μάχη για την εκρίζωση των ζωονόσων, η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την εισαγωγή νέων ζώων για την ανασύσταση των κοπαδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμφισβητώντας την εξήγηση αυτή, επικαλείται απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά. Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει ο ίδιος, η Επιτροπή αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση ζώων μεταξύ κρατών μελών και δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη απαγόρευση που, κατά τον Μόσχο, έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.

Με βάση αυτή την αναφορά, ο Τομεάρχης αμφισβητεί και την παρουσίαση της έναρξης ανασύστασης ως στόχου για τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρώπης. Το ερώτημα που θέτει είναι ποιοι περιορισμοί προκύπτουν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ποιοι αποτελούν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θέλετε μόνο τις μεγάλες μονάδες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο Θωμάς Μόσχος απέναντι στην περιγραφή της «κτηνοτροφίας του μέλλοντος» από τον υπουργό. Στο απόσπασμα που σχολιάζει, ο κ. Σχοινάς αναφέρεται σε «αδειοδοτημένες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κλίμακας», αντιπαραβάλλοντάς τες με την «κτηνοτροφία του παππού στο μαντρί» και τα ελλιπή μέτρα βιοασφάλειας.

Ο Μόσχος εκτιμά ότι αυτή η κατεύθυνση αφήνει εκτός σχεδιασμού τις μικρές εκτροφές. Αντιπαραβάλλει, μάλιστα, τις υπουργικές δηλώσεις με προηγούμενη αναφορά του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την οποία, όπως μεταφέρει, μια εκτροφή με 200 αιγοπρόβατα μπορεί να είναι βιώσιμη και να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα.

«Σήμερα μας λέτε ότι τελικά αυτοί δεν είναι βιώσιμοι και αυτούς δεν τους θέλετε και θέλετε μόνο τις μεγάλες μονάδες», αναφέρει, αποδίδοντας στην κυβέρνηση αντιφατικά μηνύματα για το μέλλον των μικρών κτηνοτρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέγεθος μιας εκτροφής δεν εγγυάται την προστασία της

Για να στηρίξει την κριτική του, επικαλείται την περίπτωση μονάδας στον Βόλο με 2.500 αιγοπρόβατα, στην οποία, όπως υποστηρίζει, εφαρμοζόταν το σύνολο των μέτρων βιοασφάλειας, αλλά καταγράφηκε ευλογιά και ακολούθησε θανάτωση των ζώων.

Με το παράδειγμα αυτό επιχειρεί να αναδείξει ότι η ανθεκτικότητα της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να συνδέεται αποκλειστικά με το μέγεθος των εγκαταστάσεων ή με τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό τους.

Παράλληλα, συνδέει τη συζήτηση με τη βόσκηση και την παραγωγή γάλακτος για φέτα, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έξω από τη μονάδα δεν μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο. Υπό αυτό το πρίσμα, θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο το παραγωγικό μοντέλο που περιγράφει η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Μέτρα που, όπως υποστηρίζει, ευνοούν τους μεγαλύτερους

Ο Θωμάς Μόσχος αμφισβητεί επίσης το όφελος των εξαγγελιών για τον μέσο αγρότη και κτηνοτρόφο. Επικαλείται στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης, αναφέροντας μέσο εισόδημα 13.700 ευρώ, χωρίς να προσδιορίζει στην παρέμβασή του το έτος αναφοράς ή τη βάση υπολογισμού του ποσού.

Κατά την εκτίμησή του, τα μέτρα απευθύνονται περισσότερο στους μεγαλύτερους παραγωγούς, ενώ δεν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που απειλούν τη βιωσιμότητα τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων.

«Το πρόβλημα της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας είναι η βιωσιμότητά της, το τεράστιο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές», τονίζει.

Εμβολιασμό και άμεση ανασύσταση ζητά ο Μόσχος

Ως βασικές προτεραιότητες προβάλλει τον εμβολιασμό και την άμεση ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι αυτές ήταν οι απαντήσεις που περίμεναν οι παραγωγοί από την κυβέρνηση και ότι η παράταξή του έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Υπογραμμίζει ακόμη την αλληλεξάρτηση γεωργίας και κτηνοτροφίας, υποστηρίζοντας ότι το 37% της αγροτικής παραγωγής κατευθύνεται στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, επομένως, οι απώλειες στα κοπάδια επηρεάζουν μια ευρύτερη αλυσίδα παραγωγών.

Κλείνοντας, δίνει έμφαση στον ρόλο των μικρών εκτροφών, στις οποίες αποδίδει το 90% της ελληνικής παραγωγής πρόβειου γάλακτος. Συνδέει το σημερινό επίπεδο της τιμής του γάλακτος με το υψηλό κόστος παραγωγής και με την ανάγκη να διατηρείται ένα ελάχιστο περιθώριο κέρδους, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου

Δείτε εδώ τις προγραμματισμένες πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Οκτωβρίου
Στις 26 και 29 Οκτωβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τους 44.000 επιβάτες του 2014 στους 5.007 του 2025

Η κρουαζιέρα στη Λέσβο αναζητά ντόκο και νόημα ύπαρξης σε ένα σύνθετο τοπίο τουρισμού με πολλά προβλήματα
Από τους 44.000 επιβάτες του 2014 στους 5.007 του 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τα αγροτικά μπλόκα θα ξανάρθουν»

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και πρώην ευρωβουλευτής, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 99 FM «Στο Νησί» για το βιβλίο «Δέκα μπλόκα στη λήθη», την κριτική του στην ΚΑΠ και την ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος
«Τα αγροτικά μπλόκα θα ξανάρθουν»
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες

Πέντε Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 90% των τουριστικών εισπράξεων – Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ θέτει στο επίκεντρο τις υποδομές, την εργασία και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
Τουρισμός με ρεκόρ αλλά και μεγάλες ανισότητες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ

Σχεδόν ολική είναι η καταστροφή της βοοτροφίας του νησιού στα 900 τα προς θανάτωση βοοειδή
Κατέστρεψαν το 25% των αιγοπροβάτων της Λέσβου αλλά ο αφθώδης είναι εδώ
ΧΩΡΙΑ

Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο ίδιο τραπέζι επιστήμονες, τοπικούς φορείς και αλιείς για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
Η βιοποικιλότητα του Κόλπου Καλλονής στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα

Πολιτικές αντιδράσεις για την επιδότηση εταιρείας του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Κουλκουδίνα – Στο επίκεντρο τα κριτήρια διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τις αλιευτικές περιοχές-– Η Κουφονικολάκου καταγγέλλει «γαλάζιο φαγοπότι» και ζητά πολιτικές κυρώσεις
Από τα κονδύλια της αλιείας 200.000 ευρώ σε εταιρεία του Κουλκουδίνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου

Μία θετική εκτροφή εντοπίστηκε ανάμεσα στις 31 που ελέγχθηκαν
Νέο κρούσμα Αφθώδους Πυρετού στην Αρίσβη της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου

Μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα προϊόντα, νέες γευστικές προτάσεις και χαμηλές τιμές στα καταστήματα σε Παγανή, Καλλονή και Μανταμάδο.
Super Προσφορές στο Εκπτωτικό Market έως τις 7 Νοεμβρίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός επισκέφθηκε το «Evelyn Spices» της Εβελίνας Ντουλγκέρη, ενώ μοιράστηκε στα social media στιγμιότυπο από την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Merci Charlotte» στη Λέσβο
Η Ζιλιέτ Μπινός για ψώνια στην αγορά της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη

Το κατάστημα έκλεισε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι ετοιμάζονταν να αναλάβουν βάρδια. Ζητούν ενημέρωση για τους μισθούς, την ασφάλιση και την επόμενη ημέρα
Στον αέρα περίπου 25 εργαζόμενοι της Pizza Fan στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται

Με μέση κύρια σύνταξη 869,17 ευρώ μεικτά, η αξιοπρεπής διαβίωση παραμένει ζητούμενο – Η απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και στο άδειο πορτοφόλι-Πάνω από 354.000 δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων στον e-ΕΦΚΑ
Οι λογαριασμοί τρέχουν, η σύνταξη τελειώνει, το μεροκάματο συνεχίζεται