× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βουτιά έκανε το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών

Μείωση 3,6% το πρώτο τρίμηνο του 2026, η χειρότερη επίδοση μεταξύ 21 χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Καθοριστική η υποχώρηση των κοινωνικών παροχών και του εισοδήματος από περιουσιακά στοιχεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/8/2026

Βουτιά έκανε το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών (Ιανουάριος - Μάρτιος 2026) έρχονται να διαψεύσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ευημερίας, καθώς η Ελλάδα, καταγράφει τη χειρότερη επίδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός, το πρώτο τρίμηνο του έτους το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,6% - η χειρότερη επίδοση μεταξύ των 21 κρατών-μελών του Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ΟΟΣΑ συνολικά, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2025. 

Η εικόνα στις μεγάλες οικονομίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια περίοδο, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Από τις 21 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, στις 13 καταγράφηκε αύξηση του εισοδήματος και στις οκτώ μείωση.

Μεταξύ των οικονομιών της G7, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2026, αντανακλώντας τις διαφορετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στις επιμέρους χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ιταλία, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών παρουσίασε αντιστροφή της τάσης, καθώς μετά τη συρρίκνωση κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2026. Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας (από 5,7% σε 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2026), η οποία αντιστάθμισε τη μείωση των κοινωνικών παροχών. Η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή στο 0,3%.

Στον Καναδά, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2%, από 0,0%, 0,1% και -0,2% αντίστοιχα.


Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,8%, μετά την αύξηση 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στην αυξημένη επιβάρυνση από τους φόρους στο εισόδημα και την περιουσία, εν μέρει λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τα κεφαλαιακά κέρδη, καθώς και στη μείωση των καθαρών κοινωνικών παροχών και στην υψηλότερη πληθωριστική πίεση. Την ίδια στιγμή, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,6%, μετά από δύο τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε επίσης στη Γαλλία, αν και οριακά, κατά 0,1%, μετά την αύξηση κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Σε Ουγγαρία και Χιλή οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Μεταξύ των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Χιλή.

Στην Ουγγαρία, η αύξηση κατά 6,3% στις αποδοχές των εργαζομένων αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της ανόδου του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο αυξήθηκε από 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2025 σε 6,0% το πρώτο τρίμηνο του 2026. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Στη Χιλή, η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, σε συνδυασμό με την άνοδο του καθαρού εισοδήματος από περιουσιακά στοιχεία, συνέβαλαν στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο αυξήθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2026, μετά από μηδενική μεταβολή το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Σε Ελλάδα και Αυστρία οι μεγαλύτερες μειώσεις - Ο λόγος

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2026 καταγράφηκαν στην Ελλάδα και την Αυστρία. Στις δύο χώρες, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση του καθαρού εισοδήματος από περιουσιακά στοιχεία και των κοινωνικών παροχών.

Το αποτέλεσμα ήταν μείωση κατά 3,6% στην Ελλάδα και κατά 2,8% στην Αυστρία.

 

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αρνείται επανέλεγχο που ζήτησε ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα
Σφάζουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Οι αποζημιώσεις αφορούν 46.124 ζώα που θανατώθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού και, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες
Καββαδάς: Πληρώνονται 7,73 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες στους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει

Στον αέρα η χρηματοδότηση των συνεργείων ψεκασμού, με μηνιαίο κόστος 380.000 ευρώ -Η Περιφέρεια έχει δαπανήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ψεκασμών — Επιστολή Μουτζούρη για άμεση κάλυψη του κόστους
Η σύμβαση έληξε, ο αφθώδης παραμένει και το υπουργείο δεν πληρώνει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόρριψη της απόφασης για αναστολή των θανατώσεων, κτηνοτρόφοι παραμένουν σε αναμονή. Προβληματισμός για ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και κλήσεις της Τροχαίας μετά τις κινητοποιήσεις στη Λάρσο
Θετικά κοπάδια περιμένουν ακόμη τη θανάτωση στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ

Μπαράζ ανακοινώσεων από την ΑΑΔΕ την ώρα που ανά την Ελλάδα γίνεται του «ΚΑΕΚ το κάγκελο»
Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων για το νέο ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού

Κατέθεσε αναφορά – καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας κατεπείγουσα διερεύνηση για δύο εκμεταλλεύσεις στο Βαφειό
Στη Δικαιοσύνη ο Παλλεσβιακός Φορέας για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου

Παρατείνονται ως το τέλος του 2026 τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Καταστροφική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη

Αίτημα του Παλλεσβιακού Φορέα Πρωτογενούς Τομέα προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για προσωρινό μηδενισμό των επιβαρύνσεων και σταδιακή επαναφορά τους σε βάθος πενταετίας
Ζητούν απαλλαγή από ΤΑΠ και δημοτικά τέλη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την επόμενη προγραμματική περίοδο
Ανοικτή σε όλους η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034