× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τρία χρόνια μετά, δικαίωση για την επιτροπή επιλογής διευθυντών στη Λέσβο

Ο Απόστολος Βαρελτζής μέλος της Επιτροπής μίλησε για τη δικαστική απόφαση που απέρριψε την αίτηση κατά των τοποθετήσεων.Τι ίσχυε για τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και τις συνεντεύξεις

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/7/2026

Τρία χρόνια μετά, δικαίωση για την επιτροπή επιλογής διευθυντών στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τρία χρόνια μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει στη Λέσβο γύρω από τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε απορρίπτει την αίτηση κατά της απόφασης τοποθέτησης διευθυντών σε σχολικές μονάδες και εργαστηριακά κέντρα.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης μίλησε στο «Ν» 99 fm ο Απόστολος Βαρελτζής, ο οποίος το 2023 συμμετείχε στο Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής. Όπως ανέφερε, η απόφαση δεν περιορίζεται στην απόρριψη της αίτησης, αλλά εξετάζει τους επιμέρους ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί σχετικά με τη σύνθεση του συμβουλίου, τα προσόντα των υποψηφίων και τη βαθμολόγηση των συνεντεύξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου. Υποψήφιοι που θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν αμφισβήτησαν τη διαδικασία, ενώ ακολούθησαν ενστάσεις, δημόσιες καταγγελίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Οι αντιδράσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, δικαιολογητικά που δεν αναγνωρίστηκαν, τη βαθμολογία των συνεντεύξεων και τη νομιμότητα συμμετοχής ορισμένων μελών του συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαρελτζής υποστήριξε ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όσα προέβλεπαν ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι. Προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς γινόταν η αξιολόγηση, εξήγησε ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα προσόντα τους και να αναρτήσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα στην πλατφόρμα.

Το συμβούλιο, όπως είπε, δεν επέλεγε ποια δικαιολογητικά θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει από τον φάκελο κάθε υποψηφίου. Έλεγχε αν το προσόν που είχε δηλωθεί συνοδευόταν από όλα τα έγγραφα που ζητούσε η εγκύκλιος. Στη συνέχεια, η ίδια η ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολόγιζε τα μόρια.

«Εμείς κάναμε τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τη συνέντευξη. Αυτά τα δύο», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος δήλωνε ότι είχε γράψει βιβλίο, έπρεπε να καταθέσει το εξώφυλλο, τη σελίδα με τον διεθνή αριθμό ISBN και τα περιεχόμενα. Εάν έλειπε κάποιο από τα απαιτούμενα στοιχεία, το προσόν δεν μπορούσε να αναγνωριστεί. Αντίστοιχα, ένα επιστημονικό άρθρο έπρεπε να έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό με σύστημα επιστημονικής κρίσης, ώστε να μοριοδοτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρελτζή, αρκετοί υποψήφιοι είχαν κάνει λάθη κατά την ηλεκτρονική υποβολή. Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων ήταν μεγάλη και είχε δοθεί παράταση, αλλά μετά τη λήξη της η πλατφόρμα έκλεισε και δεν υπήρχε δυνατότητα να προστεθούν ή να διορθωθούν δικαιολογητικά από το συμβούλιο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα ήταν η βαθμολογία της συνέντευξης. Όπως εξήγησε, ένας υποψήφιος μπορεί να διαθέτει πολλά τυπικά προσόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει αντίστοιχα υψηλή απόδοση στη συνέντευξη. Επίσης, μια καλή βαθμολογία σε παλαιότερη διαδικασία δεν εξασφαλίζει την ίδια επίδοση σε μια νέα κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον ίδιο, η δικαστική απόφαση έκρινε ότι η γενική αμφισβήτηση της βαθμολογίας, με επίκληση μιας καλύτερης επίδοσης σε προηγούμενη συνέντευξη, δεν αρκεί εφόσον δεν υποδεικνύεται συγκεκριμένο σφάλμα στη διαδικασία. Παράλληλα, η διαφορετική βαθμολογία που μπορεί να δώσουν τα μέλη του συμβουλίου στον ίδιο υποψήφιο δεν αποδεικνύει από μόνη της ότι η κρίση ήταν προβληματική.

Αμφισβήτηση είχε διατυπωθεί και για τη συμμετοχή του ίδιου στο συμβούλιο. Ο κ. Βαρελτζής ανέφερε ότι δεν συμμετείχε αυτοδικαίως με την ιδιότητα του αιρετού εκπροσώπου, αλλά είχε υποβάλει αίτηση, όπως και άλλοι εκπαιδευτικοί, για να επιλεγεί ως μέλος. Επομένως, όπως υποστήριξε, δεν υπήρχε παρατυπία στην παρουσία του. Παράλληλα, είχε αμφισβητηθεί η ιδιότητα του προέδρου του συμβουλίου, με τον κ. Βαρελτζή να επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πρόεδρος δεν είχε απολέσει την ιδιότητά του.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι επιλογές έγιναν με κομματικά κριτήρια. Όπως είπε, μεταξύ εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν υπήρχαν και πρόσωπα προερχόμενα από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ενώ σε θέσεις διευθυντών επιλέχθηκαν και στελέχη διαφορετικών παρατάξεων.

Ο Απόστολος Βαρελτζής αναφέρθηκε ακόμη στις έντονες πιέσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, δέχθηκαν μέλη του συμβουλίου εκείνη την περίοδο, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Οι παρενοχλήσεις, όπως είπε, γνωστοποιήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια ελέγχου, χωρίς όμως αυτός να πραγματοποιηθεί.

Τα μέλη του συμβουλίου δεν είχαν απαντήσει δημόσια στις καταγγελίες, καθώς θεωρούσαν ότι η θεσμική τους ιδιότητα δεν τους επέτρεπε να συμμετέχουν στη δημόσια αντιπαράθεση. Μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη επέλεξαν να περιμένουν την έκδοση της απόφασης, η οποία ήρθε τρία χρόνια αργότερα.

Ο κ. Βαρελτζής δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν από την αρχή βέβαιος για την τήρηση της διαδικασίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι άλλα μέλη της επιτροπής επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις επιθέσεις που δέχθηκαν. Προανήγγειλε, τέλος, ότι ορισμένα από τα πρώην μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να απευθυνθούν στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ ο ίδιος σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά, ζητώντας την πλήρη ηθική αποκατάστασή του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Cadjo Dilo»

Ο κόσμος γέμισε την πλατεία Σαπφούς και πέρασε αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί τους
Η κορύφωση του Μουσικού Φεστιβάλ με τους «Cadjo Dilo»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μετά από πρόσκληση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού συντόνισε το κοινό στον παλμό της συναυλίας του κλασσικής μουσικής
Η μουσική του «Iberus Quartet» στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού

Βραδιά κάτω από τα αστέρια διοργανώνει το Μουσείο Ρητίνης
Παρατήρηση των Περσείδων στο πευκοδάσος του Αμπελικού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Απογευματινή ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Πολιχνίτου

Εξόρμηση γνωριμίας με τα πουλιά και τη βλάστηση του υγροτόπου σήμερα, Δευτέρα
Απογευματινή ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Πολιχνίτου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το «χρυσό» μέλι της Αγρας σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία στο Σίγρι

Οι δύο βραβευμένες ποικιλίες του βιολογικού μελιού «Μελ-Ισσα» συναντούν παραδοσιακά τυριά και φρούτα την Τρίτη 11 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το «χρυσό» μέλι της Αγρας σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία στο Σίγρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ερεσός και Πλωμάρι στον πανελλαδικό χάρτη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Συνολικά, δράσεις και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε 106 σημεία της χώρας
Ερεσός και Πλωμάρι στον πανελλαδικό χάρτη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Συνολικά ελέγχθηκαν 2.077 οχήματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις σε οδηγούς και συνεπιβάτες
Σαρωτικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»

Αντιπροσωπείες από τη Λέσβο και τα απέναντι παράλια συζητούν για την ειρηνική συνύπαρξη και την ελληνοτουρκική προσέγγιση
Στο Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης του Gömeç η «Συνύπαρξη»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Όχι σε σχολεία που μικραίνουν και τάξεις που ασφυκτιούν»

Οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου καλούν γονείς και τοπική κοινωνία σε κοινό αγώνα για την ανάκληση των υποβαθμίσεων σε εννέα δημοτικά σχολεία
«Όχι σε σχολεία που μικραίνουν και τάξεις που ασφυκτιούν»
ΥΓΕΙΑ

ΗealthSpot: Ένα πλήρως εξοπλισμένο διαγνωστικό Κέντρο στην καρδιά της Λέσβου

Από μικροβιολογικές εξετάσεις και ψηφιακή μαστογραφία έως εξειδικευμένες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες
ΗealthSpot: Ένα πλήρως εξοπλισμένο διαγνωστικό Κέντρο στην καρδιά της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι «Σπουδές Φύλου» προχωρούν κανονικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Fake news τα περί ακύρωσης-Το νέο προπτυχιακό πρόγραμμα θα λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας -Οκτώ εξάμηνα προβλέπει το πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου 2026
Οι «Σπουδές Φύλου» προχωρούν κανονικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΥΓΕΙΑ

Η Περιφέρεια βάζει μπροστά την ενίσχυση των νοσοκομείων σε Λέσβο και Σάμο

Νέα πρόσκληση χρηματοδότησης για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Η Περιφέρεια βάζει μπροστά την ενίσχυση των νοσοκομείων σε Λέσβο και Σάμο