× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Επιπολαιότητα να φορτώνουμε όλα τα στραβά ψωμιά στη στραβή πινακωτή»

Γράφει η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ*

Δημοσίευση 16/9/2020

«Επιπολαιότητα να φορτώνουμε όλα τα στραβά ψωμιά στη στραβή πινακωτή»

Είναι επιπολαιότητα να φορτώνουμε όλα τα στραβά ψωμιά στη στραβή πινακωτή. Να ξεχνάμε τα μνημόνια και τη χρεοκοπία της χώρας . Να ξεχνάμε τη διαφθορά των κυβερνήσεων που μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 καταλήστεψαν το δημόσιο κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Είναι ελαφρότητα να παραβλέπουμε όλα εκείνα που μας έφεραν στο χείλος της απελπισίας και να αποδίδουμε όλα τα προβλήματα του δημόσιου βίου μας αποκλειστικά στην παρουσία του φαινομένου πρόσφυγες- μετανάστες. Ενώ θα έπρεπε να μένουμε έκθαμβοι, άλαλοι μπροστά στην αλήθεια: ότι το φαινόμενο προσφυγιά – μετανάστευση είναι συνέπεια των ίδιων ακριβώς αιτιών που έχουν οδηγήσει εμάς στην οικονομική απόγνωση. Και αυτές οι αιτίες είναι μία : η απληστία του κεφαλαίου.

Είναι οι ανά τον κόσμο κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους ακόλουθοι που δεν χορταίνουν, που δε γνωρίζουν όρια, που δεν ιδρώνει τα αυτί τους για τον πόνο, την πείνα, την καταστροφή, τη δυστυχία που προξενεί η πολιτική τους. Και το περισσότερο είναι που φροντίζουν, μέσω των χειραγωγημένων ΜΜΕ, να αποπροσανατολίζουν εμάς έτσι που να στρέφεται η μια δυστυχισμένη ομάδα ενάντια στην άλλη, ενώ οι ίδιοι να μένουν στο απυρόβλητο.

Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές είναι οι πλησιέστερες στο λαό εξουσίες. Και τιμούν το ρόλο τους όταν τον οδηγούν με σταθερό βήμα και καθαρό προσανατολισμό.

Το 2015 ήταν πουν έφτασε το μεγάλο κύμα των προσφύγων στο νησί. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη για μας συγκυρία ( μνημόνια, τρόϊκες μέρα παρά μέρα στην Αθήνα, ακρίβεια, ανεργία, κοινωνική κατάρρευση , και τόσα άλλα) τα φέραμε βόλτα, πρωτίστως γιατί ο δήμαρχος κος Γαλινός τότε πήρε την ευθύνη επάνω του, έχοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα που το πρόβλημα έχει διογκωθεί στον υπέρτατο βαθμό, που η κυβερνητική πολιτική απαιτεί την υποταγή των δημάρχων και του περιφερειάρχη στο δικό της σχέδιο μετατροπής των 5 νησιών του Αιγαίου σε φυλακές ψυχών, τώρα παρά ποτέ είναι ανάγκη οι αυτοδιοικητικοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων .Από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα μόνο ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου κράτησε την άμυνα. Όμως το βήμα του μένει μετέωρο. Και ταλαντευόμενο.

Ούτε ένα ψήφισμα δεν μπορέσαμε να εκδώσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, έτσι σα Χάρτα, σα πυξίδα γύρω από την οποία θα ζητούσε τη συσπείρωση του λαού.

Εμείς όμως επιμένουμε και επαναφέρουμε για τρίτη φορά την πρότασή μας , μέσω του προεδρείου , προς το δημοτικό συμβούλιο.

ΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η Λέσβος είναι το νησί που έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών από το 2015 και μετά. Παρά τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βίωναν οι κάτοικοι εξ αιτίας των μνημονίων , αντιμετώπισαν το θέμα με ανθρωπιά αντάξια των πολιτιστικών τους παραδόσεων.

Πέντε χρόνια μετά αυτό το θέμα, του προσφυγικού – μεταναστευτικού, έχει επιδεινωθεί δραματικά εξ αιτίας αφενός της πολιτικής απροθυμίας – επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει το θέμα στο έδαφος της Ελλάδας, αφ ετέρου της κυβερνητικής πολιτικής να περιορίσει το θέμα στα 5 νησιά του Αιγαίου

Το Δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι γνωρίζει τον αίτιο του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από το πολιτικό σύστημα που γεννά τους πολέμους , την εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό στρέφει τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος προς τους υπεύθυνους.

Ι) Απαιτεί από την κυβέρνηση:

Α ) τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών από το νησί

· με πρώτο βήμα την άμεση μεταφορά περίπου 5.000 προσφύγων , που έχουν νόμιμο δικαίωμα μετακίνησης και στη συνέχεια των υπολοίπων.

Β)Τη στελέχωση του νέου γραφείου εξέτασης αιτημάτων ασύλου με επαρκές προσωπικό, ώστε η διαδικασία να προχωρά γρήγορα και σωστά.

Γ)να μην δημιουργηθεί ξανά το όνειδος του καταυλισμού της Μόριας ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να συνέλθουν από την τεράστια επιβάρυνση που υπέστησαν.

Δεδομένης δε της πανδημίας και του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού

Δ)να δημιουργηθούν δομές υγείας για τους αιτούντες άσυλο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της διαμονής τους να έχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ώστε να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο της πόλης,

Ε)Νέες δομές υγείας εκτός νοσοκομείου να αναλάβουν τη διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού καθώς και το σύνολο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των προσφύγων-μεταναστών.

Στ )καλύτερη φύλαξη των συνόρων

 Ζ) την άμεση αποζημίωση  όσων έχει καταστραφεί η περιουσία τους.

ΙΙ) Απαιτεί και από την Ε.Ε :

να αναλάβει την ίση κατανομή των προσφύγων σε όλο το ευρωπαϊκό έδαφος.

Παράλληλα όμως καταδικάζει και τις βιαιότητες που εκδηλώνονται από μερίδα συμπατριωτών προς τους πρόσφυγες – μετανάστες και τους αλληλέγγυους γιατί και στον πολιτισμό της Λέσβου δεν ανταποκρίνονται αλλά και τους αγώνες του λαού αποπροσανατολίζουν από τον στόχο του.

Αντί να ξεσπάμε την αγανάκτησή  μας για την οικονομική εξαθλίωση  του τόπου, στους αδύναμους, θα πρέπει ενωμένοι να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους υπεύθυνους διεκδικώντας την οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου προς όφελος του λαού της, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδόσεις της.

Ο Δήμος, με το σύνολο των δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι παρών και πάντα δίπλα στο λεσβιακό λαό σε αυτόν του τον αγώνα…

*Η Χρυσούλα Ζωγράφου είναι δημοτική σύμβουλος Δήμου Δυτικής Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

29 χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο

Ήταν 22 Οκτωβρίου 1991, όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Το όραμα του Ερντογάν και η καθημερινότητα του Τούρκου πολίτη

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά με τον Στρατή Πόθα στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κάποτε ήταν συνεργάτες…

Γράφει ο Παναγιώτης Κλαδίτης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεν τελειώσαμε με την Ακροδεξιά

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χριστιανισμός και Ευρώπη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 16/10/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/10/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Οι «Μυτιληνιοί» που κόβουν βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο

Μια επιγραφή στο κάστρο της Μυτιλήνης «μιλά» για τη Μυτιληνιά καταγωγή του Οθωμανού Αρχιναύαρχου Μπαρμπαρός και του αδελφού του Ορούτς, με τα ονόματα των οποίων βαφτίστηκαν τα Τουρκικά ερευνητικά σκάφη
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 14/10/2020

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αν αύριο…

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ